老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
續PR要5年內住2年,good luck
唔生仔應該都幾易做中產
大城市一間house 最低消費120萬加紙起。除非住到好似沙頭角咁遠,都可能有90 萬。
睇你點定義中產架姐
世界銀行定義一個月搵500蚊港紙左右已經係中產
咁係香港做乞衣一樣係中產
發達國家水平大約每個月搵2皮係中產,咁香港都有一半人係中產

明明中產係講緊中間個層
唔明點解慢慢會變成要有貴樓有歐洲車先係中產
其實小朋友好得意,未生都唔覺自己會錫佢
起公園
其實樓主所講嘅中產都幾易做到 如果唔計生仔
我自己Fresh Grad行owp都做到一半嘅中產

租緊獨立屋住 有車 weekend出去食
得閒就淡季窮游下歐洲/南美
準備搬去海洋四省租緊大啲嘅House 過下平靜生活
中產應該可以嘅
人地嘅小朋友好得意就得

自己同女朋友都太多心理問題
唔會敢有下一代住遺傳咗就仆街
去大統華做都最低工資15蚊啦
藍領都係1字頭搵鬼做?
師兄而家住緊邊
Markham
同緊幾個fd租左間House住
你嚟咗幾耐到?考左車牌都想搬遠啲,North York 好貴

同埋見你話想去搬海洋四省,搵工應該都難好多?
我絕對明你講乜,我廿幾歲都係咁諗。但到有咗家庭就會變曬,可能因為呢三十年來全世界D經濟成果俾新興國家D人分薄曬,所以發達國家中間果層嘅人生活水平下滑曬。
一年多啲啦
North York 就不了
依家好似3000蚊兩房??
唔同啦 share house 你淨係租間房
隨時同啲三唔識七嘅一齊住
個個都話加拿大福利好
有個親戚話政府退休金買餸都唔多駛
明明己經抽超重稅
加拿大太大好多地方好少人住每年夏天淨係整公路都要用好多錢
差唔多,所以好多OWP既朋友好難挨,特別無車牌,無得揀
唔係 不過佢講到好似大統華要做死一世咁
不嬲都話啦,你想搵錢做中產,留番係香港啦,咁多機會咁多錢搵,再唔係簽張衰仔紙入政府做已經夠保你人工慢慢上中產生活

但其實唔係個個好似連登仔咁fg 50K,好多人冇咁叻,我泛指外國野雞大學畢業/asso/hd, 係香港是旦做份文員工2/3年經驗都係搵萬零蚊一個月,反而佢地係加拿大可以有更好的生活,輕輕鬆鬆搵2萬零三萬港紙,準時收工,已經可以冇壓力咁兩個人租屋養車簡單生活
你係咪誤會左咩叫藍領?超市都叫做藍領?
你真係做水電地盤裝修果啲,20蚊係因為你乜都唔識,就好似香港入去做雜工都係$500-800/日。
你岩岩來到,乜經驗都冇,如果都搵到中產工,咁呢啲真係叫移民天堂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞