老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike

睇緊d 井底蛙鳩嗡發夢 講呢度點點點🤭

加拿大同英國都冇 $5000 工人用,中產點可以冇工人,所以一定係輸晒嫁啦
繼續留係香港啦
我Twitter嗰個係第二個名嚟😅

我都同意印度人嘅觀察,始終佢哋好早過到去,經歷二三代嘅積累,已經融入咗,再加上佢哋有宗教共同體,容易適應西方社會嘅體系,我諗做到普通中產已經算係極限,你唔計少數成功創業成功嘅香港ABC (e.g. Doordash )
Tax planning係一個學問嚟
讀書唔識唔緊要,tax code一定要清楚
就算揾accountant報你都要知邊樣投資最慳稅
呢你咪去英國囉
做幾年睇下點先啦。個個都係咁架啦有咩辦法
多謝鼓勵,做好現在算了
攞咗PR之後應該會去卡加利個省,生活成本,稅都低好多
好多印度人冇真正融入同適應西方社會
你工作上有接觸過就知
大把中年印度人 佢哋聚埋一堆住 反對pride/只講到簡單英文/冇認同加拿大價值 二三代繼續讀垃圾學校

只係有堆入咗出名大學會好啲 不過都係極少數
新黎果班大部分都係entry level jobs
印度人後代好多仲唔係當地人
好多冇真係融入
無mansion 邊請得起工人
一般人都係請gardener, pool guy
一兩個星期搞一次
更加多係做Tim Hortons
你講果啲佔佢哋係加拿大population 0.1%都冇
道友真心癲,政府買埋毒品比佢哋食
年薪百萬都未必會供完樓,要睇買得早唔早。
印度人多tech 高層係因為佢哋真係叻,唔覺得係咩glass ceiling。反而我奇怪點解印度人政界地位會咁高,班老華橋做個D乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞