老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
我係移民嚟加拿大嘅. 點解嚟?
1967 年差啲比菠蘿炸死, 1971會考肥咗. 家中亞哥,家姊已經咗移民加拿大
落機兩個禮拜已經做洗碗。跟住做過執枱,企枱,執貨,收銀,傳譯,然後返夜校讀中學.夜校畢業,嗰年暑假開始喺報紙寫相學專欄,喺當地電視台嘅中文節目做主持人同講相學。 大學一年暑假考左賣地產牌。

大學畢業後,老豆老母移民紐約。 叫我落去讀會計。 讀完, 考埋會計師牌,返回多倫多喺會計師樓返工。三年後入政府稅局做到退休。
=======================================================
Uncle好似陶傑咁會考失敗(no offence)
不過上返大學+做專業人士超勵志
由夠一個人洗
一下直接跳去中產
自己 career path 都無...
其實去加拿大 同 香港差唔多。如果香港都唔太點搵到食,其實加拿大 都唔會好得太多。

香港得IT、醫科 搵到食,加拿大其實都一樣。
但finance香港勁啲 不過加拿大工種多元N倍 而行行都唔會去到乞食咁慘
講到讀完書,一定會包有工咁

有既,讀完diploma/postgrad cert,至少可以搵到份洗廁所工既。

加拿大local專科畢業 都未必搵到工,仲咁信心滿滿咁
一千萬港幣既樓 仲唔算豪庭?
價高啫...細都係細㗎...
Call centre真係搵得唔多,係可以WFH慳d搭車費&時間,我都收到offer, 不過最尾揀左第2個offer冇返啦
搵得少,又忙,又要成日俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞