老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
以前啲人移民洗碗都做到中產啦
有冇detail
可能你親戚喺加拿大做嘢唔長所以退休金唔多

我父母喺美國做藍領打咗20年工,美國政府social security每人比千幾蚊佢哋退休,加埋公司退休金兩個人加埋有三千幾蚊美金一個月又有醫療保險。退休生活都唔錯,啲稅仲平過加拿大
全世界都係咁 啲樓升到on9
老實講,假如你過咗讀書階段,你唔係讀STEM 或者任何專業人士工作,我覺得真係做藍領,要去捱,無論揸車、搬貨都好

好老實嗰句,就要跟隨返六七十年代偷渡嚟香港阿爺條路
要用腦加埋要有體力嘅工不嬲都好揾,例如有牌嘅各種師傅(木、水、電、磚)揾得多過唔少白領,係華人唔鍾意體力勞動同鍾意亂咁白鴿眼
真係唯有住遠少少,要揸車不過
我都係紐約,但老實講假如你有美國身份,你去加拿大搵嘅錢少好多
都見好多朋友住Markam , North York, 嗰邊都可以過一啲香港式生活,咁多美食
反而自己住落左唔太鐘意
覺得廿幾歲已經咁過有啲浪費

想去下細嘅省發展下
所以做得呢啲工,其實都有心理準備好難搵另外一半,好多真係白鴿眼
我都覺得係幾退休生活嘅感覺,對比返紐約
你形容根本唔係中產

夠錢供子女出國讀書,獨立屋,只搵二十萬大城市根本冇可能

加拿大稅重 做到以上形容家庭收入至少四十萬

你真係好無知,完全脫節

仲有一點,二十萬家庭收入比加拿大median household income 高好多
其實做咩要去外國讀書
加拿大大學有咩差過其他國家
加拿大nationwide median household income 先係$84,000
如果另一半唔係限定華人就會有多啲機會,不過都要睇個人性格,自己都要open up
後生既裝備下自己唔會冇機會
不過真係要預頭一兩年要捱,第一代移民永遠都唔易
做好期望管理啦
所以世事無絕對,有辣有唔辣。美國係人工同稅率都比加拿大優勝,但醫保絕對會成為財政負擔,靜係傷風感冒都可以幫你荷包大出血
一般智商已經做到
同埋有樣嘢叫 美國CPA
一樣行哂成個北美
怕難咪去美國考 大把州好低要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞