老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
生存都唔容易,叫做D sharehouse 好過香港劏房
係 近排都諗住去加拿大 應該都會申請咗owp先
之後會唔會去先再算
個人覺得係溫哥華同多倫多生活同香港冇乜分別
都係會月月清 唯一好既間屋大啲

同埋加拿大只係冇乜工作壓力 個環境舒服好多
但搵唔多錢既同香港生存冇乜分別
我見身邊的人,好多當地人是旦讀張1/2年cert類似IVE咁,畢業都輕鬆搵2/3萬港紙,例如牙醫助護幫手洗牙,物業管理幫大廈出下通告,做lab負責化驗,或者汽車維修飛機鐵路維修等等,據我所知以上工種係香港冇番3-5年經驗都好難過20K, 未計香港老細中意迫到schedule密一密做到冇停手加OT, 我諗呢邊日日準時收工算輕輕鬆鬆掛
cctoy: 係為左民主自由既空氣
廢就廢啦
印度呀星選總理喎
要過黎讀書,你本身識咪Hea讀仲可以笑鳩鬼佬做野拿西,不過你唔好預好似香港夏天果種一日走幾場多勞多得果隻模式,我見屋主叫人黎整暖氣,第一次搵人上門搵咩問題,都未落手做淨係檢查下有咩要換已經收左成千蚊港紙,再book下次換零件又另一筆錢,總之跟足程序輕輕鬆鬆公司出糧
普通Lab化驗 唔喺醫院做嘅話人工肯定唔高
你岩,冇話過高,普普通通輕輕鬆鬆2/3萬,你勤力啲做餐廳樓面都有,呢度其實好撚落後,冇ibank冇高薪政府工,係工程同IT叫人工可以高小小,其餘好多都係做低人工的工種輕輕鬆鬆2/3萬簡單生活
如果要係加拿大做中產,我諗落美國闖下有更大的機會,美國易搵工,人工又高,順便拎埋美國護照,再返加拿大買樓同養老,又或者一路供加拿大層樓,係美國做嘢比較實際d.
其實去到尾都關本身有幾多錢同住邊區事。如果係用 DTES 比,就一定覺得英國好d.
"... 溫哥華同多倫多 ... 唯一好既間屋大啲 ..."

你上網 check 完再講多次
讀書有咩問題?
攞pr就係為用domestic student嘅身份俾平學費
我當你讀2-3年都夠年數入籍
grad咗用citizen 身份搵工又多d選擇
好多人做地產發達,睇過stat, 加拿大全國地產經紀接近一半喺多倫多
真,呢排食呢條水都夠做
冇,反而英國有機會
呢個post 正 留名
移民第一代應該三四百年前全部過哂身啦
應該做唔到中產啦 要有人係下面先做到上面
成個settlement得個幾丁友點做中產
老左就唔知 不過個時一般都無咁長命 就算發達都係子孫既事
當時主要都係耕田起樓同埋同原居民打仗
最初好多人水土不服唔係病死就頂唔順冬天天氣凍死
死唔去個d生活其實過得算係咁啦 同歐陸本土比天然資源比較豐富
好正! $1 指甲店賺死佢喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞