老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
同感,我覺得新移民要比local 更努力先可以得到offer
我當你講嘅認受性係土美國嘅fresh grad recruiting,你講嘅呢幾間係冇乜美國大公司會嚟,成個加拿大最多美國公司recruit嗰間叫Waterloo
呢面啲銀行工笑料,唔係香港個回事
Waterloo 都勁抽既
都係問下,講真而家都係為個女。你話係咪一定要house 當然唔係,唔洗曬時間搞間屋都係好事。最大問題係教育,如果乜都唔理就咁讀public school 我都幾肯定唔會讀到UT 或者出到國,已經唔講有冇錢供。
唔識就收收皮先啦
但可惜無論連登定出面啲移民谷,佢地既言語反映出佢地魚和熊掌兩者兼得,而且比起自由佢地更看重既係金錢
所以啲咩新老移民平等夢可以唔使點發,唔好話外國,就算喺香港,少數族裔既工作機會同待遇永遠比本地人少同差
咁Waterloo 理科又係勁嘅,不過對加拿大local 應該好難入。
事實上冇錢=冇自由。當然有錢俾人文革仲慘
屌你咩
Coop某程度只收加拿大本土生,因為要有工作證先讀得
成間Waterloo大半係coop
事實,當你俾生活壓到抖唔到氣,真係仲有自由咩?
我講緊仔女十幾年之後
Waterloo 就係出名coop ,研究就唔知
sor,係佢地希望魚和熊掌兼得先啱
IT嚟講唔認同
U of t comp sci ug 出嚟唔少回流返香港打工
但係waterloo既comp sci ug好多未grad已經被美國啲big tech mark 咗
加入Canada armed forces
UT UBC選港姐嘅認受性就高
Queens就出咗個Elon Musk,咁冇得好講
McGill就… 我唔明呢間嘢有乜咁出名,係咪因為個名好型
Good question!
u of waterloo都好勁喎
樓主未有pr 就已經aim緊過成個國家top3%嘅生活
連登仔就算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞