老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
高級餐廳競爭大工時長仲好睇際遇,不過普遍華人𠴱啲廚英文都唔識幾句,叫貨都未識order,culinary school都未讀過,9成幾本來都係冇能力做到行業中上層,都唔入流冇乜好討論
本身做開專業 幾十歲人滿足做經理仔咪ok
恆大屌打UBC UT
但而家好明顯係支那人買貴曬D屋乞人憎
上一代 6-70歲果啲
一早過左去, 買左樓, 而家啲樓升左3-4倍
個個變晒中產
依家讀緊culinary program to PR
出到嚟唔知點,唔係咁睇好,因為唔想好似香港咁高工時咁辛苦
可能揀錯科,當初揀呢科貪佢容易,就算唔識英文嘅手作嘢都可以理解得到,相對上出嚟比較易搵到工
依家後悔了
願聞其詳
80-90年代初,香港人大舉移民去加拿大,當時去溫哥華既人好多廠佬生意佬,方便做太空人,個個財大氣粗( 去多倫多打工多D), 買起晒貴價地段,將Vancouver變成Hongcouver, 狂起monster house, 當年黑人憎程度不下於後期先有錢移民既大陸佬。

其實嗰時一間獨立屋,都係四十幾萬加元,到而加升咗冇十倍都七八倍,不過呢班人好多入籍後就賣樓,如果冇離婚就帶老婆仔女返香港搵銀,所以香港先會有三十萬加拿大人,除咗美國之外, 有最多“加拿大人”既地方。
所以咪點咗班人過去
主要係香港啲工程嘢多數跟英國例,方便銜接。而且一啲專業資格方面,英國通常唔使點額外考核認證,但加拿大就會搞好多呢啲額外考核認證
到時已經禁止雙重國際
呢個post真係移民post清泉,少咗好多一啲唔熟習資訊但又鍾意包拗頸既連登仔
CNTower叔叔算唔算?
去到考CPA變中產
80年代屋企人去仲畀人笑,當年聞倒陣除見班賣港賊蒲頭就好搵定後路啦
年代差太遠,同埋uncle 係當地讀U,係top students 唔同既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞