老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
public school點解會入唔到UT
完全唔知你啲概念邊度嚟
唔知以為你有預知能力
反而覺得係平行
但冇跌
傳統區markham york mills richmond都貴
唔會,夠鐘就俾PR你,根本唔夠人
唔夠人係唔夠叻人/肯捱既人
唔係佢呢啲廢人
要廢人你去Surrey執大撚把 夜夜笙歌唔做野
我姑媽當年即90 年攬住幾十萬去加國
而家屋企萬幾呎
答唔答到你
加拿大咁大周圍都唔同啦
加拿大人基本好patriot, 點會諗去外國讀書? 平時屋企有乜嘢壞首先係睇下可唔可以自己整,唔係小小嘢都請人嚟整(所以home depot 、 Lowe's好好生意)。唔會諗請工人,自己煮飯洗衫執屋一腳踢。要住地方大就住遠啲,閒閒地揸過一個鐘番工(另加個零鐘放工)。放假有錢就去cottage 冇錢就去camping; 有stat holiday就覺得全世界一齊放假係應該,舖頭繼續開係刻薄。平時娛樂就係睇hockey、Netflix 飲 two-four 或者weekend 就去party 。亦都解釋咗點解個個放工就翻屋企

仲有呢邊跟美國叫soccer 唔係叫football ,係有加拿大人追英超不過少啲

同埋本地人係好睇唔起讀Arts (尤其是English literature) 同business 嘅,同香港相反

唔好意思,做慣CD-ROM,打嘢一舊舊
你唔係homeless, 道友只係識打劫根本唔介意,多謝你交稅養政府添
30歲有層樓係咩事?
定你想講靠父幹
呢兩三年買 蝕住走
當年呀嘛
90年代係香港 宜家都好多人發左達
唔補習未必入到好嘅大學,至少數學要補。呢度1 -8年班好hea, 到high school 會難好多,所以high school 分數高果D好多出面有補習。

仲中產啊?歐美國家玩緊世界大重設,要消滅中產啊。加拿大總理最撚撐WEF議程同聯合國2030議程 you own nothing but very happy.
加拿大叫走緊下坡
香港叫咩
呢個世界邊有完美樂土
有得走好知足啦
食材唔使畀稅
咁總有人入到 不過要好高分囉,出面一定要補習,或者入到IB
其實唔難
香港賣咗層樓過到嚟full pay完仲有一大舊錢
之後揾份office工已經搞掂
香港都係睇唔起arts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞