老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
去到加拿大儲錢好難 同樣60k人工香港儲到35k去到加拿大儲得10k
冇錯,所以唔明點解班人可以講到一落地就有得做咁,就算你本身喺香港做開去到都要重新學過晒啲例同考過個牌
我喺香港,但有唔少親朋戚友移咗民去加拿大,有好多都回咗流,當然亦有啲留咗喺當地,細細個就聽勻晒佢地啲移民甘苦談,所以有啲了解咁啫,但香港人應該唔多唔少都聽過呢啲故事,冇理由會一無所知
Ching可唔可以講多少少rrsp 係咪最多拎到三萬五出黎?上網睇左好多但都唔太明
獨立屋同村屋兩樣嘢嚟喎
兩車位+花園
最少都二、三千萬
你條柒頭九唔搭八
Yes 但半身rrsp可以扣稅
買既時候減taxable income

兩個人加埋就7萬 儲首期易好多
但要慢慢還番入去
入息稅貴超過一倍、消費稅、出街食野貴double(買餸睇食咩 食返亞洲菜都係貴啲)、電費上網費都係貴double 兩邊都租樓 租金差唔多 係得買牛扒肉類乳製品果啲平啲
Ubc讀完唔認?
樓主係唔係讀開香港8大名校
老實講,以搵工黎講,我地去加拿大受既待遇真係好過少數族裔去香港受既待遇
但我唔明我唔係每月出糧都會扣左稅咩?咁我年尾買rrsp點樣免稅?會退番比你?
真係 仲要亞洲人<黑人/拉到美<白人

不過都唔代表生活會差咗 睇你追求啲咩 加拿大淨係環境都贏晒 不過物質生活就一定香港世一架啦
錦繡/加洲花園果啲唔洗
其實加拿大好多獨立屋都係啲人買塊地再搵人起 即係同香港啲村屋一樣 townhouse先係買
仲要稅前

係feel到有啲人見到Asian 就變臉
仆街都係咁講
華人係呢到地位高咗唔係冇好處 雖則強國人超多
但真係冇強國人 加拿大都唔會有今日咁
冇強國人 你想搵返華人野食都難
加上好多強國人有錢 華人先有返啲say
咪顛 90年代主要係香港人同台灣人時已經好多唐餐啦
不一定要IT,一般專業學科都做到,如護士會計之類。
拎魚樂圈比
我知 係人數分別啫 而家強國人多幾倍 以前唐人街全部都廣東話黎 而家變咗國語
係 報稅時
你計晒你既taxable income
再計番買左幾多RRSP 減番
計tax due/refund 時減番你出糧remit 左既稅
就會退番 or 收多d
出糧俾個d 唔係你要俾既實數
只係prepayment
呢個真既 如果英文ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞