老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
其實好多後生以為讀書轉行好易
哩到專業科競爭大香港好多

一年文職/服務業工作經驗
+一個普通香港sosci/BA/business degree
基本上唔會入到好嘅大學/專業科

最後想搵錢 只可以揀啲一般college
讀藍領行業 skill trade工
IT /account
由低做起
可能係我錯,但係出國讀書呢個位真係好重要,衰D講句,加拿大除咗u of t ubc Queens 同McGill, 其他喺國外認受性真係唔高,仲有加拿大人普遍眠光都好狹窄,唔想仔女係咁
加拿大哩到的護士社工教師係真係專業
ECE(保姆)除外
你本身香港冇經驗 真係少可能爭到啲好college/Uni
點解講到加拿大=多倫多only
試下草原三省同海洋四省
加拿大唔係得多溫
正如美國唔係得加州紐約
買呢度markham 600尺一房單位三百幾萬兩口子夠過世啦,香港過千萬繼續呼吸plan
又要自由又要錢 世界邊有兩全其美
冇人講過去到就唔洗捱
中產: 香港個層過千萬五百尺豪宅 加 車位 加OT 加國安法冇自由
普通人: 加拿大四百萬五百尺新樓 加 車位 準時收工 有自由

咁我係加拿大做普通人唔好?
其實除咗programmer搵工真係唔係咁易,好多人本身香港人工高去到搵唔食,真係要靠一年超市工再讀master轉行先得
佢地會話其他地方冇機會
可能出其他省都未出過
fg買過千萬獨立屋?
fg做兩年野平時慳啲用
再加埋老豆比錢都夠啦
所以美國一定係賺多啲錢交少啲稅,但福利一定冇加拿大咁好,所以係有辣有唔辣,任君選擇,睇你自己想要邊種生活
我識個frd係多倫多做m記,幾年就有車有樓
咁連登仔講到移民係嘆世界咁,咁我唯有強調移民係捱世界呢個事實
中產屌你老母傻撚左
諗住賣樓去到加拿大就做中產
唔知以為你去非洲
屌😂
又父幹討論區?
過咗加拿大兩年,不過唔講自己住。呢度係重稅嘅國家,定義清楚中產先啦,你畀我話真係好有錢嘅就係做生意嗰啲。真係似香港中產有閒錢洗嘅,我見應該算係教師或者醫生嗰類啦
有父幹,唔搵錢都有中產生活
無父幹,兩公婆搵近40萬加紙都稱唔上中產
樓主啱啱啱出嚟做嘢?仲認為搵到錢嘅先係中產?
加拿大三大一定易入過美國出名嘅大學好多,如果你仔女入唔到UBC/UoT/McGill 落美國都唔會入到名校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞