老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
我唔係想叫人留港,自己都移咗。只係見到好多巴打都係賺20蚊一個鐘,有好多仲要做藍領得十幾蚊。唔係話睇唔起藍領,而係呢個人工只係夠一個人生活,如果想建立一個中產家庭(獨立屋、兩架車、兩個細路、可以每個星期出街食幾次野、一年去一次旅行、夠錢供仔女離開加拿大讀書。)其本上係要家庭收入差唔多200k先得(而家物價貴咗好多)。咁除咗IT 同sales, 有冇其他嘅career path 係可以做到,又要新移民做到?
真係要落美國,窮人係呢度,講物資慘過係香港
物質
咁物資香港差唔多世一,只係香港幾年後會衰敗得好快
係到買咩都要HST,懶煮,窮撚飯都無得你食
溫哥華多倫多 200k before tax 應該做唔到講嘅嘢
生仔嗰班唔敢講
3,40歲嗰班
香港賣咗層樓
去到加拿大直接變中產啦
藍領十幾蚊
呢道上門檢查費未做野已經100公價
之後開工再計 收就收cash
稅可以良心報
你有一身技術既話 睇唔出藍領點會窮得過白領
香港人過去都係一兩年既事

捱下 博下 三五七年都有機會既
賣咗香港層樓 去到邊都係中產
你一般sales 都唔會做到中產啦
普通人最簡單就係做CPA 慢慢做上去 門檻最低
30幾果班好多啱啱開始供,呢班真係仆街死。

不過就算賣咗香港層供完嘅樓都full pay 唔到加拿大一間獨立屋。
唔係
溫哥華同多倫多啲樓價貴撚到 人工又唔係話高 扣埋稅有時仲難買樓過香港

不過呢到啲樓大兩倍
3、40歲有排都未供斷喎
大把人搵緊樓主講個數
樓主stuck咗喺珍珠奶茶圈子?
Sales 都係指地產同車啦

CPA 都唔係個個得
日日有客?定你壟斷?
新去果啲都係做waiter, cashiers大統華執貨 係15蚊渣
溫哥華多倫多屋好貴
賣香港都未必買得起屋
落美國讀?
佢講嗰啲水電工多數要用幾年時間去考牌,唔係一去到就即刻做到
做一年拎pr 姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞