老老實實,加拿大移民第一代有冇機會成為中產?

602 回覆
44 Like 342 Dislike
因為香港直頭係明文歧視佢地,但香港人過到去加拿大其實就等於支那新移民同少數族裔喺香港咁,當然人地唔會明文歧視你,但無論係待遇定機會你都會感覺到大家唔係平等,而且你過到去就會好似番去四十年前既香港咁,你既上司好多會係印度人,呢個小弟喺溫哥華既親戚講既
所以移咗民就唔好太過追求物質,咁樣會好辛苦,呢個亦係以前啲人回流既原因之一
我喺紐約,但係而家好多朋友去咗加拿大救生艇,好多人都係由銀行teller或者waiter開始做起, 我覺得環境又唔係話差過香港呢便嘅少數族裔,但假如家底一半,想短期做中產係好難

Btw, 我都有追開阿姨Twitter
其實唔難
冇20 幾30 萬cad 都唔洗買
咪吹啦
你計左稅未啊
200k加紙稅後鬼有10 皮野
得返一半咋
慘過返印度
其實加拿大退休褔利有乜?

我見都係派千零蚊CAD?

同佢收ge稅比又唔算好好
可能之後又有黃金機會出現呢

現家全球最有錢的華人CZ 都係加拿大人
移民為左返兩份工?
如果幾年後香港都無衰敗
移民既人會唔會後悔
連登主流 話移民住大屋 有大花園 有車
準時四點放工 架喎
https://youtu.be/_OfTvQbAC5o?t=445
過去一年唔夠已經升職
由藍領升做pm
左邊個家庭 係食正香港人移英條水
幫香港人係英國搵工 抽佣
原來係咁 難怪排名唔算超高
攞加拿大passport 美國做野
買哂美國意外保險 醫療保
急性野美國醫
有咩長期病返加拿大醫得唔得
仲未計個男主人本身揸開巴士,有大車牌,考拖頭車司機一定易過普通移英香港人
點會 有citizen 鍾意返返香港又得
加拿大有d省要你做返resident之後再等60-90日你先可以有醫保,有d有錢d嘅省好似Alberta係即時俾你睇
如果美國做嘢有醫療保險,有長期病患嗰陣做乜返去加拿大醫?貪加拿大醫療系統就爆煲排隊排到仆街?美國醫療質素(唔係制度)好得多
要睇你間美國公司肯唔肯幫你搞working visa喎
況且美國勞工保障都唔多掂
好多工都無工會保障
個個州勞工法都唔同

不如咁講
你係lower upper class或以上嘅
去美國咪好囉

但係你錢唔多嘅就諗吓歐盟
英文唔掂嘅就諗吓臺灣日本
喺香港中產嘅就澳紐英國

就算你無乜錢又得返美國同香港兩條路
都唔好俾cc台班人點咗去啲紅州
alabama嘅啲州仲有sundown town㗎大佬
而且勞工保障同醫療福利都相當頹

去吓旅行 自己感受吓
再做吓功課調查
先好諗移民
但黎緊仲貴,依家香港人去埋,愈黎愈貴
美國中產應該disposable income多啲,保險都係跟份工,除非你自顧。中產都係要預乜野純野都冇你份架喇,做野搏搵多啲最實際。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞