[須彌前傳][異能] 追星者(一)

1001 回覆
123 Like 4 Dislike
修魔法都可以用門者等級形容定係有另外稱呼
王星一怔,見眾人竟對司馬統此人有此評語,說:「那我就去河邊靜修。」話畢,他走到長長河邊,細聽流水潺潺,閉目抱膝而坐,雙手放膝,平靜心境,欲將魔力運行自身,猶像王磊所言的橐籥,煉化魔力,更渾厚天然。

接近黃昏時分,南河村村民逐漸休息,令村莊更似廢墟,更似空城。王星精神大振,神色飽滿,渾身是勁,便拿出紫雷陣陣圖,嘗試記下,可是陣圖乃立體幾何形狀,他完全無法理解,嘆氣一聲後,只好將陣圖收好,打算休息,怎料看見聶天沖帶同十人走進南河村,馬上躲藏一邊,不敢亂動。

聶天沖鐵扇在手,奸笑:「給我搜!」一聲令下,所有手下走進眾村民家中,將他們趕出屋外集合。聶天沖望著驚惶失措的村民,微微釋放陰柔氣勢,笑問:「我為人素來敬老,我只想問是否有一名年青男子走進村內?」

完全唔知乜撚野字
讀都唔識讀

我太廢

龍魔 龍邪 魔僧 =傳說=中階三門

傳說係高階三門者
佢地係靈力文明當中
可以被稱為中階三門者

唔識就咪撚懶醒啦
其實會唔會有人覺得個故既發展好唔"人"
之前執劍個故都因為咁而棄左

即係太強?

哈哈
即係同人既定義太大偏差?

有時d發展好唔自然
入左學無幾耐,又無啦啦升lv到三護衛既level

明白
我會注意下
不過佢果陣仲未到三護法level

Btw
多謝巴打留言
令我都可以反省下

又或者我解釋一下個思路
呢篇故同執劍其中一個不同之處
係呢篇故我無刻意講到大家係咩等級/門階
原意係想令大家估下到底佢係咩階咩門

追星者主角係王星
王星天生魔力龐大,連王磊都驚訝,係第一章可以見到
而且佢係山林生活,以打獵耕種為生
浴龍血、食虎膽等等令佢靈氣比居住係其他城鎮既人高好多
所以佢既身體質素遠超常人,更力大無窮
覺醒魔力之後,更加成為執劍中既二門者

去到學法門口同紫蘭打
當時紫蘭已經擁有氣勢,亦無打算用全力
因為今次只係一個試煉,而唔係生死決戰
如果要比較
龍魔等人係中階三門者,而紫蘭已經係初階三門者顛峰

"王星聽紫蘭一話才敢放鬆,幾乎因龐大的精神壓力龐大而昏倒,微笑說:「太好了。」"
呢句可以見到王星離紫蘭仲大有差距,至少王星仲未成為同初階三門者相提並論既級別

隨著天界昇華,成為高量世界,再直至第十一章,王星執念不改不滅,回憶過去,突破自己,得到戰神氣勢,先勉強追上紫蘭,敗給同為初階三門者顛峰既聶天沖。

希望我咁樣解釋會消除你既困惑

講晒出黎,咁睇黎有咩意思?
如果係咁既話 王星都升得幾快

的確升得快
一黎篇野我預十萬字內
王星一怔,見眾人竟對司馬統此人有此評語,說:「那我就去河邊靜修。」話畢,他走到長長河邊,細聽流水潺潺,閉目抱膝而坐,雙手放膝,平靜心境,欲將魔力運行自身,猶像王磊所言的橐籥,煉化魔力,更渾厚天然。

接近黃昏時分,南河村村民逐漸休息,令村莊更似廢墟,更似空城。王星精神大振,神色飽滿,渾身是勁,便拿出紫雷陣陣圖,嘗試記下,可是陣圖乃立體幾何形狀,他完全無法理解,嘆氣一聲後,只好將陣圖收好,打算休息,怎料看見聶天沖帶同十人走進南河村,馬上躲藏一邊,不敢亂動。

聶天沖鐵扇在手,奸笑:「給我搜!」一聲令下,所有手下走進眾村民家中,將他們趕出屋外集合。聶天沖望著驚惶失措的村民,微微釋放陰柔氣勢,笑問:「我為人素來敬老,我只想問是否有一名年青男子走進村內?」

完全唔知乜撚野字
讀都唔識讀

我太廢

可以去研究下呢篇野
https://zh.m.wikisource.org/zh-hant/金丹四百字
其實會唔會有人覺得個故既發展好唔"人"
之前執劍個故都因為咁而棄左

即係太強?

哈哈
即係同人既定義太大偏差?

有時d發展好唔自然
入左學無幾耐,又無啦啦升lv到三護衛既level

明白
我會注意下
不過佢果陣仲未到三護法level

Btw
多謝巴打留言
令我都可以反省下

又或者我解釋一下個思路
呢篇故同執劍其中一個不同之處
係呢篇故我無刻意講到大家係咩等級/門階
原意係想令大家估下到底佢係咩階咩門

追星者主角係王星
王星天生魔力龐大,連王磊都驚訝,係第一章可以見到
而且佢係山林生活,以打獵耕種為生
浴龍血、食虎膽等等令佢靈氣比居住係其他城鎮既人高好多
所以佢既身體質素遠超常人,更力大無窮
覺醒魔力之後,更加成為執劍中既二門者

去到學法門口同紫蘭打
當時紫蘭已經擁有氣勢,亦無打算用全力
因為今次只係一個試煉,而唔係生死決戰
如果要比較
龍魔等人係中階三門者,而紫蘭已經係初階三門者顛峰

"王星聽紫蘭一話才敢放鬆,幾乎因龐大的精神壓力龐大而昏倒,微笑說:「太好了。」"
呢句可以見到王星離紫蘭仲大有差距,至少王星仲未成為同初階三門者相提並論既級別

隨著天界昇華,成為高量世界,再直至第十一章,王星執念不改不滅,回憶過去,突破自己,得到戰神氣勢,先勉強追上紫蘭,敗給同為初階三門者顛峰既聶天沖。

希望我咁樣解釋會消除你既困惑

講晒出黎,咁睇黎有咩意思?

解釋一下都好既
又或者其他讀者都可以試下幫手解答下
沬沬除咗覺得主角升得異常快之外都冇咩問題喎
其實都好明白呀
如果係咁既話 王星都升得幾快

的確升得快
一黎篇野我預十萬字內

咁短 嬲

唔識就咪撚懶醒啦

開波未知有高三個陣
唔係叫緊中三做傳說架咩
唔係一開始已經話係短故咩?
哩篇應該係舖路入下個故,須彌
王星應該係最後一個皇
遲啲真雞可能出黎接佢走
第一個皇真雞出現後,將唔同時空都提升左
繼而加速其他皇嘅成長
所以王星進步神速,係因為加速覺醒
所以我唔覺得奇怪
王星應該係最後一個皇
遲啲真雞可能出黎接佢走
繼而加速其他皇嘅成長
所以我唔覺得奇怪

其實我覺得以家就算有d位睇唔明都唔緊要,到最後個故事會將呢d伏筆位解釋返俾大家知。

何必急於一時要作者解答呢

唔識就咪撚懶醒啦

開波未知有高三個陣
唔係叫緊中三做傳說架咩

中三係叫開最強九人
高三先係九個傳說
唉零仔

唔識就咪撚懶醒啦

開波未知有高三個陣
唔係叫緊中三做傳說架咩

中三係叫開最強九人
高三先係九個傳說
唉零仔

王星應該係最後一個皇
遲啲真雞可能出黎接佢走
繼而加速其他皇嘅成長
所以我唔覺得奇怪

有point
王星應該係最後一個皇
遲啲真雞可能出黎接佢走
繼而加速其他皇嘅成長
所以我唔覺得奇怪

其實我覺得以家就算有d位睇唔明都唔緊要,到最後個故事會將呢d伏筆位解釋返俾大家知。

何必急於一時要作者解答呢

有問題拎出黎講下都好既
咪當大家傾下計 討論下
幫我推下post

唔識就咪撚懶醒啦

開波未知有高三個陣
唔係叫緊中三做傳說架咩

中三係叫開最強九人
高三先係九個傳說
唉零仔

零仔 重睇吧啦
零仔已經比世界政府混淆左
以為最強九人=九個傳說
以為最強九人=九個傳說

講得岩
以為最強九人=九個傳說

講得岩

以為最強九人=九個傳說

講得岩

柒咗零
推完訓
新讀者留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞