萬事得Mazda車主揮手區(17)連登無人揸萬事得

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我都係呢兩架之間爭扎

本身偏向cx 30 gt,覺得平啲,細架啲會易揸啲同用少啲油

但早幾日個dealer同我講cx 5 有貨,所以揀咗cx 5
啱我老豆啲年紀多啲
同你一樣 因為有貨 感覺又好似大啲視野好啲 但冇360度鏡頭
咁細架 唔使360都輕鬆泊到
好多人都話CX 5 唔算大架,但SUV 唔係已經叫大車?細車唔係一般都係講緊sedan?
都係睇size姐
mazda 6 sedan 仲長過 cx5, 一樣闊
但上一代都係冇360 cam
同你一樣新牌揸 mazda 6, 揸到甩埋P
係衰車身/車頭長難睇位, 油費貴少少 $1.8/km
但真係幾好揸 2500cc都算夠力
我仲以為得我新牌簡Mazda 6玩
油耗完全同你一樣 不過唔係日日渣 還好
2500 cc 加速係爽 不過油門即時反應差少少
Agree
Suv只係高身 感覺好大架
其實cx5個籠仲細過jazz
所以無話sedan就係細車
S class都係sedan 唔通係細車
我架車5米長2米闊都無360 無穿無爛 唔好入地獄場就輕鬆
正價入油定9成市區
我wagon都係$1.2-$1.3/km
SUV係高身啫
計肥計長 Full size sedan唔會輸
點做到 我入開-5蚊
一半市區一半highway啦
$1.3 你行幾多L/100 KM
6仔真係幾長下
淨係見過一齊實物
12-13km/L
要過隔離油post學野
而家閒閒地唔用腦 普通都減到$6以上
始終唔係hybrid

1L行到12-13km已經算慳油啦
唔好意思
細佬想入部Mazda 3操車
筆直10萬左右
買唔買到2018年左右既mazda 3?
操車一係3萬求其一架

一係直接供全新 供完仲可以賣返60%錢
真,不過新手要學識保養新車先諗之後點賣車
就係唔太識保養 又想揸返5-6年 先平平地入返部16年以上
100k Mazda 6 都夠玩
上邊討論過 車身長難睇位 操得掂揸其他車都冇問題
想要2016年以上係為咗年數少啲/ 外型好啲/ 較新淨?

唔知你覺得10萬多唔多,個人覺得買二手車仲要操車只會諗平個方向。如果想追求以上嘅原因,拎10萬出嚟買,搏其他人用過得嚟但又可以有好好質素,又好似太講運氣
外型又好 耐用都好
個plan係想操返5-6年 冇穿冇爛 就劏咗佢換t 記
咁冇啦,2017-2018 年10萬左右都好少盤,加多1-2萬可能有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞