萬事得Mazda車主揮手區(17)連登無人揸萬事得

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想請教一下
Mazda 3 hatchback
2009 同 2011年 engine上係咪無乜分別?
因為budget有限 暫時睇岩呢兩個年份
各位Ching
我部2014 Mazda 3 著左i-eloop 同i stop 燈
之前換左新Q85電無左一排,而家又著過

有無Ching 知道點搞
係0匹基本上只係用嚟供電

澳洲兩款都有得揀 有呢款M. Hybrid貴好多 個人覺得智商稅
3仔 係12 skyactiv

13 6仔已skyactiv

新手梗係3仔好

買13打後嘅個樣靚啲
睇中部 13年6仔 新手唔推薦嗎? 點解既
大架

3系 C class 嘅size

房車市場越嚟越細 resell value 可能唔好
架二手16年M2 就黎5萬咪,想問有冇邊間相熟車房係整Mazda 車?
個size 同 5 series 同 E class 差無幾
我再睇下 始終睇岩13年6仔個架 唔該哂Ching解答 感謝

要減排但係又唔想推得太高個售價就要係咁
即係09同11 呢兩個年份都唔太建議?
13之後個價又會再高啲
3系 C仔 唔算大架
6仔係 5系 E仔尺碼
我唔熟呢啲舊款,不過以我所知大體上其實都冇乜問題嘅 澳洲都算多人渣笑哈哈

不過13之後啲車係型好多 今日睇都唔會話過時
CX60開始 新嗰堆縱置偈會用48V
咁應該係因為冇位
我未睇過實車所以先有咁既諗法
https://news.u-car.com.tw/news/article/44272

丸本明則向《Automotive News》指出,儘管現行 Mazda3 在美國市場並非品牌銷量最佳的車型,但 Mazda3 車系在全球市場依舊舉足輕重,而且大改款 Mazda3 在新世代的 Skyactiv-Vehicle Architecture 車體架構下, 全盤對應 Skyactiv-X 與 48V Mild-Hybrid 微油電等技術相對之下更容易整合。所以面對外媒詢問 Mazda 休旅車款何時應用 48V 相關技術,丸本明僅透露未來會將 48V 技術推展至旗下各產品線,搭載 48V 技術休旅車款的現身也有望在不遠處。

新款Mazda 3 後面用torsion beam嘅其中一個原因就係讓出底盤空間(雖然有好多人都誤解係cut cost),所以唔存在唔夠位呢問題至於點解最後都係冇用到48V就係得佢哋先知原因啦個人覺得都係售價問題
24V個款已經貴到唔會考慮 對駕駛嘅幫助聊勝於無 同埋真係好la貴(人在澳洲)

https://youtu.be/Cr-qw_dRB1A
咁嘅原因改咗一字擔真心有D on9
仲要最後無用到
老老實實講cut cost好過
用Eneos 就直上X
所以結果都係cut cost
但係日本出年開始2.0L 24V會係標準配備
https://youtu.be/UCCuu7ZAT8Y

唔介意係大6人可以睇吓,其實講得非常好15:45開始

就算係都唔會話自己cut cost啦咁的確torsion beam係一個好簡單嘅set up

同埋可以想像到Mazda 3 嘅cost已經好高, 你點都要俾啖飯Mazda吃,如果唔係邊有錢研發新車
日本好似唔係加好多價 不過後尾睇返呢部M. hybrid 澳洲版又多番啲extra (360 鏡頭,keyless entry etc)

所以可能解釋到點解比普通版貴唔少

不過我有呢個錢我會直接買2.5
結果48V同PHEV都係喺新嘅縱置Platform上出現
而呢個Platform係四撚毒辣
仲要最齋版係連稅300萬yen有找

當然最好都係直六油渣FR Mazda而家先嚟搞呢啲癡線嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞