[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(5)

930 回覆
14 Like 0 Dislike
件皮褸好靚

更正: 可能寫曬
呢個係title reveal
大個女了
請教,睇左S1,如果唔睇S2,3,跳去睇S4得唔得?

因為聽講S4最正,但冇咁多時間
4個SEASON 都有關聯架WOR
佢唔係現實同will拍拖咩?
散左?
冇時間S4直入都得
成個故事都WORK
但要預好多角色線你都MISS曬
好似一路都同碧咸仔一齊
唔係賓周肥個仔咩?
年紀輕輕的她在事業上相當成功,但她的愛情路一點也不遜色,多年來曾經出現過不同緋聞,例如碧咸二子Romeo Beckham,還有欖球選手Joseph Robinson,上年開始跟Jake Bongiovi公開拍拖但一直沒有共同現身公開場合,今次趁著BAFTAs,他們甜蜜地現身了!

Oh
原來Noah 真係gay
Will公開出櫃了
唔得
完全唔知做緊乜鳩
對角色亦都冇任何感覺
真心非演技
ok咁請問第4季係全劇完哂未?
仲會唔會有第5季?
畀你估中咗

你唔覆都唔記得自己懷疑過
放假一口氣睇哂S4

首先我係S1 追到依家,都算睇住班靚仔大。

我覺得今季比起上3季係差啲

先講今季有啲人係打散哂,不過前3季都係咁

11條線係幾悶,一嚟節奏好慢基本上今季全程都冇同人集合過,而且長時間都係俾人困咗係個Lab到。

佢攞番力量之前啲回憶都幾悶,而且唔係一氣呵成我寧願佢成集都係講11回憶都好過咁樣斬開4-5集都係困咗係個Lab又冇咩進展咁。

Hopper條線我覺得最大問題,首先都幾on9一樣野咁辛苦出番嚟又要入番去,開頭俾人捉偷走到出嚟又俾俄仔捉番入去,到監倉成功出到番嚟又要入番去,根本Hopper成季都係係監倉到發生,唔似頭上季最後大家都集合番。

而且我明白Hopper最後點解要入番去監倉殺怪,亦提及過好多次demogorgon係同一個體,但問題就嚟,首先點解咁大個監倉啲demogorgon可以咁容易殺哂,而且監倉底下仲有個Lap裝住好多隻demogorgon嘅培養銘,又收咗啲黑影入嚟。

但俾一隻demogorgon就滅團,咁究竟初頭佢地點樣捉咁多隻入去,仲要研究佢地,渣飛機個個俄佬又吹到個監倉幾深嚴又裝哂CCTV 平時放隻怪出嚟娛樂咁點樣又收番佢入去,佢一野就跳咗上樓殺人。

仲要明知佢驚火但啲俄佬好似唔知咁,都唔做好預防措施,俄佬一把火槍都冇,Joyce又好輕鬆假扮咁入到去。

到成班靚仔條線,Will同Mike成班人究竟做乜撚野 去完一個地方又去第二個地方又搵suzie解碼後半季都係渣車多,前半季都還好又經歷槍戰又性。

Steve, Robin , Dustin線又係有個問題,你地根本由第一季開始都已經知啲Demogorgon係驚火,仲買咁多裝備點解唔教Eddie用火魔,Steve都去到大本營點解唔一把火燒佢,去到最尾見王先用火魔,中途又俾怪捉住咗

Max,Lucas你地明明跟住成班人去Warzone買裝,點解兩個之間又唔攞啲裝備保護好自己,就咁攞住支燈入去,仲要Max係直接面對隻1仔係個精神世界入面 成班靚仔大家好似冇共識定唔記得咗啲怪係驚火。

11同1仔嘅戰鬥就好似Jedi鬥原力咁,原來最終Boss以前又係Jedi嚟係11啲同門師兄弟,搞到成件事其實都係Jedi同Jedi之間嘅決鬥,並非真係啲外來生物,呢到有啲落差。

又講番Max最尾係個回憶中回憶嘅精神世界究竟佢搞乜撚野,成大段都係睇個1仔點係精神世界玩鳩Max又遲遲唔對冧佢。

無啦啦又去番Season2最尾個跳舞Party場景,啲氣球逐個爆 拖撚到… 心諗搞乜撚野Max 係個精神世界入面又束手無策,又唔知如果Max帶裝備會唔會繼承係個精神世界入面,只少都帶啲武器,只係不斷係精神世界俾Boss撚。

仲有中期Nancy又會突然鬼上身,但又放佢走叫佢通知11 Nancy又無啦啦同Steve藕斷絲連睇到最火仲要話Steve成長咗,溝撚咗Robin兩季都未溝到。

最後Steve成季又得個吉自己打飛機 明明上季識到個好夾嘅Robin 今季又加番Nancy落去同佢藕斷絲連。

Will S2鬼上身過又竟然冇同隻怪Connection, 就偏偏係搞鳩Max , 亂哂大籠,查實Eddie死得好唔抵,而且呢條橋又重複多次,S2就死Joyce新老公、S3就死Billy、S4 Eddie就咁樣死,好似每季都刻意死一個新角咁。

S2 同 S3最後大家都會集合番,今季係各自各做任務,但大家嘅任務性質都係類似俾人點紅點綠咁,一時又要去一個Location 一時又要搵幫手 一時又要查啲Teleport係邊度,重複又重複,唔似S2 S3 大家之間真係食腦一個接一個聯手,今季各有各追查,我平時好鐘意Steve同Dustin一齊,以為今季加埋Robin呢條最聰明嘅線會幾好睇,點知又加番Nancy落去全程就係睇Steve同Nancy點樣藕斷絲連,令到同Robin係進展唔到

依家仲要有S5 仲點作落去,我都係覺得S2同S3最好。
最危險其實係Dustin同Eddie, Steve帶住兩條女根本就多撚餘,洗咩三個人上去打最終Boss 不如分一個女仔照Lucas同Max仲好啦,Erica又要係出面,話哂Max都係最直接要接觸Boss, 又要Robin做中間人格硬拆散Nancy同Steve
啱啱先追完S4
成季入面最鐘意呢個scene
https://www.youtube.com/watch?v=bV0RAcuG2Ao

好認同comment啲人講,有depression嘅人睇呢幕會好易將自己投射咗落max度,完全體會到嗰種痛苦同掙扎
仲有佢不顧一切都要跑返去有光嘅地方,嗰種意志真係睇親都喊

希望S5佢可以醒返
好鐘意佢個character development舖咗成季最後先一次過爆出嚟
Lucas: "It’s as if you’re not here anymore."
Vecna: "You’re not really here."

Max: "I’m still here."
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞