[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(5)

930 回覆
14 Like 0 Dislike
Q&A有錯指正

Q: Will係咪gay? 佢鍾意Mike定Eleven?
A: 佢係gay,佢鍾意Mike。

Q: 俄國組又返去監獄打怪有咩用啊?
A: 啲怪之間、Vecna都係hivemind嘅。殺死啲怪幫到Hawkins三人組嗰邊鬆返啲勒住佢地嘅藤,亦都搞掂左啲蝙蝠。

Q: 做咩Hopper會冇啦啦可以有把劍殺啲怪?
A: 把劍係俄佬為娛樂提供比囚友揀黎做武器作打怪用而留低左嘅。

Q: Dustin又話Vecna係五星上將嘅?
A: 嗰個只係Dustin估嘅。Vecna就係一直以黎掌管住upside down嘅人。

Q: Mind Flayer係One整出黎?
A: 本身hivemind已經存在,啲粒子就好似係upside down嘅大腦咁。One黎到之後merge左佢嘅意識落去,攞左個控制權,將啲粒子改造成蜘蛛形態。所以Vecna就係Mind Flayer本身。

Q: 點解upside down會停留左喺1983年11月6號?
A: 因為Hawkins嘅野都喺呢一日copy晒過去upside down,而呢一日發生嘅事係11開gate同埋Will被upside down拐左。至於點解copy左,Duffer Brothers就話S5會解畫。

Q: 邊個係8號啊?佢唔係都比One殺死咩?
A: 另一個有超能力嘅女仔Kali,可以變幻象出黎,出現左喺S2開頭同第七集。One曾提到以前Eleven媽媽黎實驗室揾Eleven時,8號嗰陣仲喺到。換句講,8號喺大屠殺前已經逃走左。

Q: 做咩Jason係都咬定係Eddie殺左Chrissy? 點解Lucas解釋極佢都聽唔入耳?
A: 一開頭Jason已經覺得Eddie玩D&D係一個freak,嗰陣時嘅年代好多人都覺得D&D同撒旦、邪教係有關係。自己女友Chrissy死喺Eddie間屋但Eddie跑左去,到之後Jason追Eddie時見到自己隊友突然喺佢面前超自然咁死,都更加令佢覺得Eddie係一個邪教徒,所以佢先咁偏激追殺Eddie。

Jason之前信任Lucas,點知Lucas係呃佢又betray左個team。到見到Max喺間荒廢左嘅Creel House白晒眼嘅狀態,Lucas又話解除唔到,佢就更加保持唔到理智。
咁正常人都會拒絕相信自己個乖乖女女友走去吸毒嘅
好似今次單嘢咁,都總係有啲人信條女唔係雞
https://youtu.be/MOl_QhtCF5M
演技真係可以退步
拓海都打鳩阿木啦
Lm
留名
Lm
比Mike發揮多啲thx
想問下係咪由1開始睇落去會好啲
直接睇4會唔會好多野唔明
當然
你會唔會睇end game唔睇infinity war
由s1開始睇 再睇到黎s4 會覺得好正
所有野都有關連
又會睇住啲角色真係成長左好多
成季都喺hawkins
下季仲有冇enzo同argyle份
Mike今季行行企企
望多兩眼原來 Jason 死撚左,仲要咁on9 咁死
Enzo可以係黎左美國 而Argyle會喺Cali搬過黎留喺Hawkins 最後一齊幫拖
笑死形容得好好
話時話 臨尾啲主角一pair pair咁企晒出黎 而Argyle因為唔係main 去左睇一睇啲蘑菇就唔見左影冇人理佢
咁樣我明啦
我以為佢1-4 入面係唔同故事嚟
唔該哂上面咁多巴打
即係無max bb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞