我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 26 )

1001 回覆
6 Like 20 Dislike
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,680

1 x MSI MAG B660M MORTAR DDR4
價錢:$1,329

2 x Klevv Value Series 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22
價錢:$960

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$6,450

1 x [消費券優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular 砌機減$50
價錢:$1,099

1 x MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$429

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$349

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,145
https://www.faroll.com/customize#Mjk4OCwzNzI3LDM3NzgsNDY1Miw0ODQ0LDQ4NDQsNDg5Niw0OTY0LDUyNTU

你睇下15000買notebook買到咩spec
一陣同你講無mon無keyboard mouse連電腦檯凳都無要買就搞笑
不如講詳細啲?你想打機,想打乜機?有乜畫質要求?同埋你而家有無mon keyboard呢啲配套?跟住如果砌desktop既話有幾多位可以擺個機箱?
拆綫再執,無計我就咁睇張圖你成架機都唔算叫做執過綫,鳩塞鳩扎就當執過綫咁款
一個月前喺法奧砌我以為咁樣已經叫執過
清,你搞錯左執綫個概念,呢D叫鳩扎鳩塞左穿右插到你想加野換野既時候連條綫都抽唔倒出黎,呢d真係叫執過綫?
閂到塊側板咪有執
比得80蚊咁高要求?
新手第一次自己砌機冇乜概念 我覺得啲線冇執得好靚都無所謂嘅只要唔影響打機 但係估唔到依家我換風扇即刻出事
二巴,琴日終於落咗單 220627000256574 而家備貨中係咪收機前會pre裝試用版windows test過部機 & 執線 ?唔該晒
我見你都出唔少List,以為你好熟硬件自己砌,Btw代理換Fan無得即場Check咩?同埋點解換左個唔同Type都受?
首先你要分清楚咩叫塞定執,邪都中央田比多兩三舊砌完鳩塞都一樣係閂得埋塊側板架,係咪都叫有執到?

當然$80係期望唔好太高,呢個係砌機費,唔係執綫費,兩樣野黎,又係要分清楚先
80蚊搵人砌埋執埋,慳返幾粒鐘
代價係某d件可以貴少少
Hi二巴 研究緊砌部類似圖中嘅機,無意中搵到你個舊post。想問張list入面底板,cpu風扇同個機箱係咪砌得埋,唔會頂? 我睇Reddit呢個風扇搭nr200勉強閂得埋,但風扇同底板fit唔fit好似冇乜資料。
悠二巴打 可唔可以請教你個問題,我呢個主機板裝唔裝到個WiFi adapter pcie

我主機底板係用緊 GA-H97-D3H諗住用ASUS PCE-AX58BT,想問吓呢個裝唔裝到上去?因為我見我有個插口位喺度,但係就好似搵唔到嗰個USB for藍牙個個,想問吓如果我喺下面幅圖咁樣呢個裝唔裝到上去?定係純粹藍牙嗰個我搵唔到或者係本身冇呢個?

麻煩晒巴打

尋晚落左單搵左客服但未覆
希望今日可以搞到

紅色可以插wifi card
綠色到時插個條線
唔該晒巴打
一開始法奧冇同我講到代理嗰邊係換大4pin俾我我以為都係3pin
冷氣軍師
悠二會唔會諗住入tray cpu?

我見出面啲tray平好多,想買粒12700
佢認錯人我冇出過list除咗我砌機嗰排dum上嚟問意見
想問吓而家係咪冇咗200蚊砌機優惠?好似已經搵唔到
電腦白痴想問下 邊到買比較好/有咩要注意
顯示卡嗰度有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞