我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 26 )

1001 回覆
6 Like 20 Dislike

上個禮拜收機係上個貼問過開機冇畫面嘅問題,之前底板DRAM LED著橙燈顯示ram有問題,我用酒精抹兩條舊Ram同用條全新HDMI線終於成功有第1次畫面,本以為問題解決。點知開第2,3次機又變到冇畫面著白色VGA燈,不斷開關機10次可能會有2-3次成功會出到畫面。平日番工忙冇時間去理,到今日有時間開機直情開極都冇畫面長著VGA。 我已經試過晒線 ,Ram,同monitor我用其他電腦都試過正常,我部機係用內顯,我睇說明書話著VGA意味偵測唔到底板內顯?求巴打提議下解決方法,唔想又要等星期一先有客服 (我部機啲硬件睇圖,插咗舊SSD,HDD同2條Ram)
影多幾張相上嚟方便巴打們診症

影一影插HDMI個位

呢度有條線寫住CPU請問係咪有嘢要插住?

Ram位
望落又無咩問題
CPU個條線係8+8pin,你塊主板得8+4所以有4pin唔使插
你有無試過用第二個mon/線睇下有無畫面?
有呀第二個mon都係唔著同埋都試過幾條線HDMI..
岩岩突然間又成功開到一次有畫面...而家好驚熄機,有冇乜軟件可以診斷下內顯底板等有冇問題 另外我曾經下載同更新過塊底板最新嘅BIOS會唔會閞事
影埋後面睇睇
建議叫悠二收機幫你搞
唔該晒巴打先,唉如果星期一仲係有時有畫面有時冇唯有咁做

右邊兩個望落未插實咁樣
插實咗
仆街而家有熄機恐懼症
熄咗機嚟緊幾日可以早啲瞓覺
悠二兄,seventwentyone個ig係咪你黎?想幫襯🙏🏻
呢個刑巴黎
想知點幫襯悠二兄 😂
MSI MAG B660M BAZOOKA同MSI PRO B660M-A比各有咩好處
Pro係咪耐用d?
bazooka 唔洗裝io擋板同變左綠色
呢啲睇價錢做人
張1630都要$1400
買1650唔好
點解giga aorus display好似無返過貨咁?
唔洗爭,都係垃圾
1650 要1千尾
啱啱起新蛋買咗塊ddr4 lite hkd1300,加多兩條ram啱啱好夠免費送貨

Btw同一日仲起油二度入左張3080同機箱
新蛋parcel已經到咗赤鱲角,油二仲係備貨中 免費送貨伏唔伏?係咪應該乖乖哋俾錢轉標準送貨
想買部唔過$10000既notebook, 可打機+文書+上網睇片
台灣AORUS MASTER 3080 12G先5500港紙

香港有冇機會
想問多少少大家我洗唔洗加埋塔散?🙇🏻‍♂️
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞