我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 26 )

1001 回覆
6 Like 20 Dislike
自己砌就出面買件會好啲

出面有啲件會平好多
你可以上price比較下價錢
啲線全部要自已搞過晒

係幾年前既事

老實講,間間砌都差唔多
搵唔到咩理由要卑兩舊水砌機費
仲要自己搬返屋企
果排落去問城市,好鍾意出10/11代Intel i5/i7配H610再配單條Ram,兩間鋪分別2/3條List都咁出佢個System個價係舊價黎,要睇住佢揀Parts出個價,之後㩒完揀好晒條List果班Sale就會每一樣個價都Del晒,再出個總價話平左比你乜乜乜
係,經常推 MSI H610 -B,話I5夠做,同佢講話夠BUDGET,要多條M.2 先改GIGA B660M DS3H
你住強國,車費要幾佰?
開條Youtube片/on9網話10/11代舊I5/i7勁過12代I3/I5,講講下Display就開3050/3060 FPS都係差唔多,夠用乜乜乜總之就用D舊件(高階)既片黎對比比新件(低/中階)話好夠同勁D,完全係係度鳩up
深水埗出大西北call van都150蚊左右啦,視乎你揀乜parts有時腦場未必會平太多,當然好難直接比較因為好多時都無貨跟住轉下轉下parts就唔同咗
你繼續吹
講番msi底板內顯開機冇畫面問題:
我尋晚想熄Secured boot但bios搵唔到邊到可以熄, 之後發現咗有個低能fix:
每次開機前拔一拔走電腦火牛 同 螢幕火牛 等30秒,之後開機暫時都成功
(試咗10次 10次都成功, 但唔拔就又變番冇signal)
諗緊等update bios 定收機檢查
加張顯示卡就解決到
我拎嚟做文書 買張卡好浪費
叫悠二送
用咩線駁mon??
HDMI
唔知你有乜高見啦上面條list改galax 3070+自己砌faroll 9600左右,我開jumbo同未來個網都係差唔多wo

你可以搵我客服.可以送條俾你

正路頂應該有隔塵網.你想買邊隻機箱
你改我網站galax 3070.基本上係再平多200

同埋佢地未包砌機費
其實而家我地砌機好左好多了

所以你見到近期已經冇再人上黎投訴個d
可以同我客服夾
bios有得永久set full speed
我冇做咩特別操作

我連你訂單編號都唔知

不過如果有人同你講左送,就會送的了
求教,新電腦開機冇耐,桌面就不停微微閃下閃下,幅度唔係算好大,但都好礙眼。
上網話係關咩Problem Reports and Solutions Control Panel Support同Windows Error Reporting Service事,但跟住做取消勾選都仲係咁,然後又睇到話係WINDOW個HDR太廢。

而家試緊上網DOWN顯卡驅動裝,睇個好似WINDOW話就話係最新,但編號唔同,然後再試下關左WINDOW HDR。

想問一下,WINDOW HDR同螢幕本身果個HDR有咩分別,要兩個開晒,定係只需要螢幕DHR或者WINDOW HDR就得。

螢幕係ASUS VG27AQL1A

主機係
i7-12700
MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 ATX
ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞