[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Thanks 番屋企研究下
amp係p1x
dac係adi2
要好細心留意先聽到有少少分別
dac嗰邊啲setting有冇影響?

interesting
巴打用咩heapdhone?
dac嗰邊啲setting冇影響
第一次用純amp唔係好熟
r70x同t301
有r70x所以先借部p1x玩下
試過晒balance 同se都係一樣
不過p1x真係好大力 volume過唔到9點

咁真係唔知點解
我嗰部-18至+24都有分別
教咗聽感係有啲啲分別
但係個音量冇乜分別
所以覺得奇怪
正常唔係high gain應該大聲啲 假設冇郁個volume制
巴打可以用個dB meter 既app, 播住1k Hz sine wave (youtube一定有), 度下你個headphone 係唔同gain 個聲壓有冇分別
多謝巴打
度咗大概有2db分別....

咁個high gain 都幾廢,亦可以講個low gain 太大力
所以我都唔知部機係咪有問題
我教adi2個gain係好大分別
真係好大力 r70x用adi2直推差好遠

btw想問下adi2做dac係咪set ref+7 0db就得?
要問下Sam哥你個observation 係唔係正常

adi2做dac係咪set ref+7 0db就得?

要睇下說明書
我好似set reference level -0.5 dB
唔該巴打
遲左覆,已開新thread....

SR-009...有機會試下

Denon D9200真係其中一隻highly underrated嘅耳機,可能因為大眾冇唸過denon耳機會咁好聲,有鬼佬話佢好聲過 Stax SR-009....好聲過HD800我就肯定的,因為自己有過
今日跟佢個setting EQ咗,更有聽演唱會嘅feel
https://audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/denon-ah-d9200-musings.18921/post-644224

d9200而家邊度有得試?
曾經擁有過d9200,我又唔覺得好聲到咁嘅程度喎低音係質感好好…..但係中頻
尖沙咀代理
open feel 既closed back
無一般closed 嗰種warm sound
但呢個價我會鍾意sony 多啲
金雞金聲
水月雨連出三隻動圈 平板 靜電耳機
d9200好食前端
好想入v550

有冇link睇下隻靜電?
你哋就好,我戴唔掂佢
減錢買aeon 2 closed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞