[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
不過grado 的牛我試落有的夾頭 個感覺唔係太舒服
我應該頂唔順長時間聽
呢樣真, 一開始我都係戴半個鐘左右就夾到頂唔順
後來自己用陰力拗直少少對hemp嘅headband就冇夾頭呢個問題

對RS1我就唔搞了, 難得本來就咁好condition, 由佢夾
beyer食水咁深
但係thomann搵唔到3.5mm轉3.5mm既sommer cable
諗諗下就算條線代理保養有包, 買多條線做spare都唔錯
$6000-$7000既耳機(T5 3rd)有冇話條線預幾多錢比較合理?
從來冇留意同買過線材, 耳機跟咩線就用咩線
其實都冇一定標準既,有d人覺得超過機價一半就唔值,如果係愛咁就可以無上限既
買條Cardas clear light 改頭都應該諗得過,或者好似做game巴打講平平地買條sommer 就得

要幫headphone 夾線係一個過程,要比學費
想唔用腦通常用原裝線最少not worst than before
咁呢個世界冇嘢係成本價多少少賣俾你嘅
iPhone咪又係二千幾蚊成本 賣俾你萬幾蚊

TB 或者自己買散裝 焊接3.5mm
佢都係講左T1 1st條線嘅成本姐, 又冇話係T5 3rd條線嘅成本
stock cable呢家野本身又唔expect你係咁買, 自然少keep貨
價錢亦唔平得去邊
覺得貴嘅仲有幾個選擇:
1) 拎去代理到整/換新嘅比你
2) 出面搵舖頭剪左個頭, 換個新頭落去, 如果係個頭附近線身暗斷/接頭bad contact呢招都仲叫有啲用
用1101直推覺得有少少唔夠喉, 遲下想再搵其他dac/ amp夾下
2) 出面搵舖頭剪左個頭, 換個新頭落去, 如果係個頭附近線身暗斷/接頭bad contact呢招都仲叫有啲用

DeadlineFighter 巴打個case有機會得
我條nano platimum eclipse 就搵唔到斷左係邊,好在剪一半都仲用到
而家右邊接頭同線個交界位向其中一個方向屈就會冇聲
係thomann見唔到1開2, 2邊都係3.5mm既sommer cable

Cardas clear light香港會唔會1開2, 2邊都係3.5mm既成品?
定係massdrop買返黎搵舖頭幫手改頭?好似就黎完
https://drop.com/buy/cardas-premium-clear-light-headphone-cables?defaultSelectionIds=968103

咁可能sommer 要買黎自己做

Cardas clear light個 3.5入唔到T1,你買3.5都係要改頭
不過而家得返4 pin XLR,如果巴打用開單端就要改多樣
Cardas clear light 訂做可以去moon-audio 網,成線amazon 有條單端 HD600,用Cardas 6.35頭
https://www.amazon.com/CARDAS-Audio-Headphone-SENNHEISER-HD265-2-5M/dp/B084Z1TN4H/ref=sr_1_20?adgrpid=122616460265&gclid=CjwKCAjwquWVBhBrEiwAt1KmwniP3w9KIFN2BhecfHV6n2HsF6sUvDGcotFk_z4mW86fNCv74BCYABoC4V4QAvD_BwE&hvadid=585913472765&hvdev=c&hvlocphy=9069536&hvnetw=g&hvqmt=b&hvrand=16093376717962126806&hvtargid=kwd-303320752060&hydadcr=10430_13493249&keywords=cardas+audio&qid=1656334394&sr=8-20
moon-audio姐係呢條?
https://www.moon-audio.com/cardas-clear-light-headphone-cable.html
termination揀3.5mm straight到時照用6.3mm轉插?
但headphone connection type建議揀邊個?hifiman同sony寫到明3.5mm, focal果2個選項google完好似都係3.5mm
get錯左以為預製好既sommer cable1米賣10 eruo, 貼左beyer個牌子賣129USD
代理果邊會照搵, 不過打算買多條線代理未比返條線時仲可以用隻耳機/當spare
我估佢個3.5 by default 都係唔岩T1用,最好問清楚moon-audio 先
termination指駁機個邊
Headphone Connection係駁headphone個邊
睇你平時點用條線,你插開player 3.5就用返3.5都得
插amp有6.35不如揀返1/4" Cardas頭
話說真係用左ARYA同人換HD800S
聽左幾日好後悔
鳩評如下
ebay 個賣家話我地址等一行太長print 唔到shipping label,退我張Westinghouse 12AU7單
寫得幾好
係時候睇amp
唔出奇 我棟大廈成10幾個字
英文又成匹布咁長

平時都唔會特登打個大厦名

次次申請銀行嘢都好麻煩
下下都要問個全名
次次個系統都話太長唔俾入
買咗iloud mm+zen dac
底燥很大聲是咪正常
同埋中高頻明顯比低頻細聲是咪都正常
唔寄集運倉?
你係咪電腦做source同時插住耳機?
係電腦source,但無插耳機
啱啱search吓都多人覺得底燥大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞