[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
youtube 有發佈會睇
拎自己隻靜電同omega, x9000同埋HE90黎鬥spec
好撚ON9
話我衰都係咁講,大陸廠永遠同人哋鬥spec
就算真係好聽都畀唔到信心啦
佢地老細都好奇特, 一時又話hires係智商稅唔使理
https://www.zhihu.com/question/62177905/answer/658347074
但另一邊廂又要同人鬥spec
典型大陸人啫,多重標準唔出奇
大陸整咩都係淨係識推spec
個跑分拎哂獎 用家就屌哂鬼
以試機黎講Topping 系機係幾好, 所有野都幾直白好易試到唔同耳牛/入耳既特性. 不過呢排已經好少試野, 用呢個system 聽野開始有少少悶. 想問下大家覺得如果想改進音樂感我係唔係應該換DAC? Thanks

(P.S. 有諗過直入UD-701n, 不過想8下如果同價位/以下我有冇咩好選擇?)

我依家用緊:
DAC/AMP - Topping D90 +A90 + LA90 Combo
Headphone - ADX5000, AD2000X.
XLR: 全DIY SC-Albedo MKII
拖板: Kojo C1P + 3P
電源線: 全DIY LoRad 2.5 SPC
其他: Kojo Crystal E x2
amp我覺得可以用bha-100
dac 可以用 adi2 dac?等用家分析下
唔用adi2 dac可以1421/2541
加埋應該平過UD-701n
ADI2 我怕佢都係直白類DAC
我記得有一兩位巴打係adi2 dac + bha100
不過soekris都穩陣
搭單問句 adi2 升純dac有咩揀
3萬內
我都冇心水
太遙遠
有師兄試過bha-100 接HD660S嗎?
我現在DAC是ADL stratos dac,有考慮買bha-100去進一步提升
我現在是換了線給HD660S 用4PIN XLR接DAC聽~
咁水月雨啲平野OK既
巴打想有咩改變?
啱啱先發現原來soekris 個driver 有buffer size 玩
暫時聽落1024同2048好聽過512
個人最喜歡2048,感覺耐聽過1024甚至再細嘅512,試過128但聽冇耐就耳仔痛
我聽出嚟感覺越細buffer size就越快/越尖 (例如啲聲收尾會快啲)
可能每部機體質唔同,最夾個數都有唔同?
我暫時都係用緊2048 4096就太蒙
水月兩marketing 同低價產品市場上來講都算成功
尤其係毒撚嗰一面 好似得呢一個牌子主力件件產品都要畫個囡囡

自己喜歡嘅大陸牌子dressage 老老實實
第一隻14t之後 起碼隔咗五六隻新產品 兩三年之後
不斷咁樣講意見 不斷強調「自己」鍾意嘅嘢
先至做到我最鍾意嗰隻EX^3 唔怕羞咁講起碼有八成聲音喺我個人愛好嗰度走出嚟 如果唔係我識個老細應該唔會再買
任何產品

自reddit

終極入門打機組合 Koss Kph30i Clear $29 USD + 28mart Type-C 3.5mm DAC可通話 (ALC5686)$59 HKD

$300都唔使
任何耳機品牌想係靜電同stax鬥都係收皮
你永遠做唔到比佢好但比佢平
單係amp方面就限制住你突破

一生只專注於一樣野,點會係支那人賣oem貨超越得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞