[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想請問一下咩叫拆聲
我一直以為部機出到靚聲
就算推高個Volume都會繼續出靚聲
米串啦
但係我開左high gain 之後一插HD800s就變返low(Auto)
你係咪開左low auto
3.5同6.5係咪唔可以同時插,但係個volume control就唔知跟左邊個output
我通常只會用一個output
你係咪開咗auto ref level? 如果開咗要大聲過某個位先會自己轉high gain。唔想咁的話你off咗個auto ref level再開high gain就得
hd800s 6.3原線 配adi2直推
係唔係要加部擴
主要係有啲歌想開到好大聲聽 (差唔多最大聲
但感覺有我上面講個個問題
定係要開high gain
推headphone一定開high gain

low gain試過output同iem jack差唔多
但係我開左high gain 之後一插HD800s就變返low(Auto)
你係咪開左Auto Ref level auto
邊個位set low auto?
Oh, 一定係咁
我係set auto ref level
I/O 入面有得自己開high level
開左high level 會自動 off auto ref level
應該個 auto ref level override 左個high level
我set high level 都唔會自動off auto ref level.
你電腦個邊volume 點set?
我返去再睇睇先
較最大
TuneBrowser就首首歌唔同喎
負十幾又有 零又有
但我真心覺得low gain -32db好細聲
巴打有換電源線?
我個隻Ireland 但應該冇理由差咁遠
不過我所謂大聲係會開放式 全屋都聽到
咁樣聽先爽
tunebrowser 同 windows都set到最大?
我冇換電源線
如果係全屋都聽到你隻牛啲聲咁你真係好開得好大聲
巴打要保護聽力啊
我都係尋日先發現自己咁大聲
去廚房倒杯水飲 然後
唔細聲啲唔得
大聲嘅聲 我覺得難聽
你聽開咩歌
不如你喺eq 或者setting入面較大自己鍾意聽嗰個頻段
好過咁樣無止境加大聲
聽力好重要
巴打你試下裝個db meter app,對住個單元度下你平時聽得爽係幾多db?
屌 我隻木耳係咪已經受損
我dap+iem明明音量同其他人差唔多
做咩轉玩headphone 就差咁遠
我聽開pop rock punk
我返屋企研究一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞