[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
要度過先知
照計你扭到去 +5都應該過100 dB
除非個input set得太細聲
好認真,同你三唔識七串你做乜
上耳機舖嘅網站睇,大部分線耳機果邊都係mmcx/cm
如果可以希望用返純銅,dap就唔考慮,出街求方便,用tws算
已經訂左條oidio,但條原裝線頂唔到條oidio到手
問左2間舖頭,一間冇賣headphone線,一間冇啱T5 3rd用嘅線
最後一間有啱用嘅線,牌子係reddle audio
最後買左條銅鍍銀,型號係nox

事後google發現係香港牌子,有冇巴打試過呢個牌子
民建聯漁農界議員何俊賢用過
咁都知
仲有對紫色嘅m50x
01唔貼link

何俊賢豪花過萬元買梳化

民建聯漁農界議員何俊賢透過「開支辦事處及資訊科技開支償還款項」,於去年9月在一間耳機專門店,購入多款音響及耳機產品,包括價值6,980元的音響套裝「Sonoro PRESTIGE」、價值1,430元的鐵三角耳機「Audio Technica ATH-M50x 紫色限量版」,以及多款Reddle名牌耳機線升級器材,包括價值1,668元的「發燒級手機解碼耳擴短線」等。去年5月29日,何俊賢亦以13,631元,購入一張茲曼尼梳化。

何俊賢亦於今年5月透過開支款項,設計及印刷六款標額,包括一式兩款、寫上「日相倡飲核廢水,推『Q版哥斯拉』遮醜,難掩日本傾倒核廢水惡行」的橫額,共印製72份、總值10,035元。

根據資料,由第六屆立法會開始,議員可在每屆任期內申領最多 375,000元的開支償還款額以開設辦事處,包括立法會秘書處提供的辦事處,以及購置和使用資訊科技及通訊設備。已於上屆任期申領任何開設辦事處開支償還款額的議員,在本屆任期只可申領262,500元,以供翻新、搬遷辦事處,以及添置或更換設備及家具。

原文網址: 延任議會|6建制議員公帑訂《蘋果》 何俊賢萬元購發燒音響耳機 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/659301

但d 9200邊度有得試?旺角紫店?
金雞 金聲
星際3/f
金聲 正啲
有金仔+v550推
想問下大家有冇用啲電腦枱嘅subwoofer
有porta pro
聽左Project Ember 成日,感覺好疑惑

睇review, 呢部amp嘅聲好受支膽影響
我比較意外係跟機用RCA clear top 12AU7A,因為有唔少review 跟機都係用JJ 膽跟機,效果麻麻。唔少人都換支RCA clear top 12AU7A落去,話好聽過JJ 膽

係未有其他膽可以擔落去之下,RCA clear top 12AU7A係夾得幾好聽

今日試機用dac1101 -> Project Ember -> HD800s
過機線用nano silver eclipse, headphone 線用nano platinum eclipse

聽左成日,最大疑惑係成日覺得點解好似同dac1101 phone out 音色上冇分別咁
過往接觸既膽機,唔多唔少都有d膽味/甜味添加,係RCA clear top 12AU7A之下係好似冇加任何味,所有野直入直出
就算係THX AAA 789 都會明顯聽到暗聲d,但係Project Ember (RCA clear top 12AU7A)之下係勁到冇分別咁
我用左成日不斷switch 黎switch 去比較,都聽唔到音色上有咩明顯分別

不過又好得意地,整體個presentation 同dac1101 phone out又會有小小唔同
首先係Project Ember (RCA clear top 12AU7A)個bass 會實d快d,結果個bass比較有彈性
第二係整體冇dac1101 phone out咁埋身,音樂、人聲輪廓分明d,結象集中d,聽落好似所有野一眼見曬咁
唔知係唔係錯覺,背景好似靜過dac1101咁
音場推得開

目前黎睇,Project Ember 係一部平得黎好質素嘅amp, 推HD800s都冇問題
我仲等緊兩支膽送黎,試下用唔同膽係Project Ember 聲有咩唔同
同埋要用落部adi2 dac 睇下咩情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞