[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(64)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
搞咩?
YouTube search wood scratch repair

12AX7 AMPEREX BUGLE BOY TUBE ECC83 HOLLAND NOS
一開箱,未煲開已經有明顯分別
d味道好正

如果bha100唔用JJ膽而自己roll 膽唔知會點呢
期待有用家試下
2. 音量旋鈕在12點鐘有一個停留的卡頓。官方說建議把音量定在12點鐘
用DAC前級來控制音量。實際上機器內部怎麼設計我不太清楚。

3. 音量旋鈕12點鐘前音量調整是類似 A type volume pot (對數緩升)
超過12點鐘後音量調整變成類似線性 B type,調一點點音量變化很大

ptt睇到
邊到買
同香港見嘅review 一樣,唔係個別機問題
佢個design 好似話係12點前就正常headphone amp, 12點後就變pre out control
ebay
NOS 唔平喎
https://www.ebay.com.hk/itm/325076738487
我仲同我老豆講幾百蚊,原來我記錯另一支 (雖然美金都係幾百蚊
Westinghouse 12AU7 Long Black Plates Square getter
https://www.ebay.com.hk/itm/255435328815
呢支可能月尾先到
其實一步到位,想做dac出埋後級比喇叭,是咪burson soloist gt 就一步到位
adi2 dac, 2541都得
我要前面有4針bal 插headphone
用4.4 to xlr轉頭
多謝哂
再唔係,你仲可以等rme黎緊新個部dac,未公報幾時上市
有4.4
我要XLR 4.4 好似成日想斷咁
咁好似Burson 好d
要睇夾機先
睇黎要試真d先好買
下個月就AV show
Amperex bugle boy 12ax7
終於見識過咩係靚膽
真係好正
似乎返唔到轉頭

一換落部機即刻大聲左,係咪因為12ax7 gain 大過 12au7

Amperex bugle boy 12ax7音色非常討好
保持一定明亮同時唔會冇左mid bass而變薄聲,呢樣係試過嘅膽機同石機都做唔足
試過咁多部石機如果做明亮嘅聲,好多時就突出個sharp,偏薄聲;或者係keep 到厚度而加d sharp 落去。而Amperex bugle boy 12ax7個平衡做得好好,令個中頻好完整。厚得黎係濕潤,唔會特別強調個sharp, 但係需要個時就會出到,所以唔會覺得暗/悶

同鐵三角個種強調一種清亮吸引嘅人聲毒唔同,Amperex bugle boy 12ax7係自然而有味道

高頻好癲,聽弦樂大細聲之間變化係一層層咁推出黎,而唔係就咁由0到1,非常順滑
控制得好好
同埋有少少晶瑩感覺

低頻加強左個bass kick, HD800s個bass唔再腳軟
厚而且有bass kick,但唔算好實,聽起上黎就有d似koss 個類bass,有實在既感覺

音場非常有臨場感,唔係單純大定細,而係真係有坐係音樂廳嘅感覺

唯二缺點首先係分析力未夠好,對住d複雜野有時會亂。可能係支膽煲開之後會改善?
第二就係低噪大d,大過跟機個支RCA clear top 12au7
除左呢兩樣,真係非常好聽,音樂感滿滿

呢個結果亦証明鬼佬對呢部amp review 冇錯,Project Ember個聲好受支膽影響
換1支膽就好似唔同amp咁,好好玩,好危險
之前未講,Project Ember 有3個 output impedance setting。用RCA clear top 12au7個時, set 邊個都冇分別。用Amperex bugle boy 12ax7之後,low impedance 之下,volume 會大左,d聲比較衝; high impedance 之下細聲d同暗d,mid impedance 就剛剛好

@Oh_yeah 巴打如果玩膽機可以試下Amperex bugle boy 12ax7

印象中dac63115支膽都係12au7, roll RCA clear top 可能就太dry ,睇下黎緊個支Westinghouse 12AU7 Long Black Plates Square getter點先
我跟呢個roll 膽攻略:
https://www.head-fi.org/threads/project-ember-tube-rolling.702826/
如果各位巴打覺得有咩膽都正可以介紹下,基本上6V, 12V膽都用到
部 project phono amp 一換就要兩支,NOS 玩唔起
而且部嘢已經冇用,嫌駁多舊嘢麻煩,用 amp 內置嘅 phono 算數

講開又講,其實d膽幾時先要換過支新?
好似5千到10萬H, 你買膽仲要買對係要左右都要match 所以唔鍾意玩膽,因為麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞