【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
就好似印第安人比西部牛仔用火槍打敗之後,好快就自己學識騎馬同用槍,古吉拉特蘇丹巴哈杜爾好快就喺葡萄牙人手上買到軍火,葡國人亦都喺印度戙咗枝旗。

1535 年,胡馬雍得知巴哈杜爾準備進攻蒙兀兒領地,決定進攻古吉拉特。此時比哈爾嘅舍爾沙亦都乘機出兵夾攻胡馬雍,劍指蒙兀兒首都阿格拉。

胡馬雍連忙帶兵返回北方,巴哈杜爾又輕鬆重新奪回胡馬雍佔領嘅領土,但佢喺1537年因為同葡國佬分贓不勻,比佢哋殺咗。

雖然南方嘅威脅消除咗,但舍爾沙始終係帝國心腹大患。1539 年 ,舍爾沙喺恒河河邊嘅楚烏薩打敗胡馬雍,而胡馬雍之弟欣達爾亦都作反,喺首都自立為代理皇帝。另一個細佬卡姆蘭亦都以清君側名義由旁遮普進軍。

喺內憂外患夾攻之下,胡馬雍已不能力挽狂瀾。1540年,舍爾沙再喺曲女城擊敗胡馬雍,攻入德里,胡馬雍兵敗逃亡。

舍爾汗建立蘇爾王朝,勢力範圍西到阿富汗東至孟加拉國。佢係出生喺印度嘅普什圖突厥人,父親係養馬人。佢喺巴布爾手下由士兵做起,以軍功一路做到總督。

舍爾沙登上寶座後開始想建立一套更穩定嘅政治制度,佢向波斯嘅治國專家取經,進行一系列改革。包括加強中央集權,由國家委派官僚去各地施政。官僚出身五湖四海,包括波斯人、中亞人、甚至非洲嘅阿比西尼亞人喺接受政治同財政培訓之後,被派到各省做流官,原則上幾年調任一次。

另外佢為咗緩解穆斯林同印度教徒嘅矛盾,實行宗教寬容政策,允許印度教徒有宗教自由,並吸收印度教徒喺政府機構中任職。此外亦都廢除各地穆斯林貴族嘅法律特權,以表一視同仁。

喺經濟上舍爾沙亦都有唔少改革措施,由於施政得當,蘇爾王朝好快就興旺起嚟。

但係可惜到咗1545年,舍爾沙喺同拉傑普特人打仗嘅時候,因為火槍炸膛而意外身亡。著草多年嘅胡馬雍復國機會來了。

自從被舍爾沙打敗以來,胡馬雍就一直流亡,佢曾經去過喀布爾,但佢細佬卡姆蘭唔願意交出權力,更加暗中向舍爾沙提出交換----只要舍爾沙交出旁遮普,姆蘭就會交出胡馬雍,但舍無答應到。

胡馬雍被迫帶住少量人馬逃亡波斯,波斯國王太美斯普一世對佢奉為上賓,佢仲喺波斯改信咗什葉派。

得到波斯借兵相助,胡馬雍同胞弟卡姆蘭展開喀布爾爭奪戰。由於卡姆蘭不得人心,手下嘅將領都投向胡馬雍,卡被迫逃亡。

但卡姆蘭亦都兩次成功奪回喀布爾,最後喺1552年佢喺第三次被驅逐後投靠蘇爾王朝,舍爾汗個仔伊斯拉姆將佢交咗俾胡馬雍。

到咗呢個時候胡依然堅守對父親嘅承諾,佢拒絕身邊人將細佬處死嘅建議(其實佢都算係幾好人),只係將佢整盲然後流放去聖城麥加,卡姆蘭幾年後死喺嗰度。

伊斯拉姆於 1554 年去世,佢個仔繼位幾日後亦都被刺殺,國家陷入混亂。

胡馬雍乘機召集咗一隊龐大嘅軍隊,喺1555年大敗蘇爾王朝,重奪印度控制權。

不過胡馬雍都算係有福無命享,佢喺第二年就因為喺圖書館仆親碌落樓梯跌死咗,享年47歲。由於佢同佢老豆都鍾意take嘢(胡馬雍食埋鴉片),有可能佢係食大咗叉錯腳,亦有可能係鄭錦滿推佢落去。
胡馬雍死後留下得13歲嘅仔阿克巴繼位,阿克巴生於信德省烏馬爾科特(今屬巴基斯坦),阿媽係波斯學者之女。
佢出世時撞正老豆要著草,唔得閒帶住佢,所以將佢放喺阿叔卡姆蘭度照顧。

可能因為童年時疏於管教又或者佢根本有讀寫障礙,阿克巴係一個文盲嚟。但係佢精於騎射,對軍火機械亦好有興趣,仲識畫畫同玩好多樂器。

阿克巴雖然唔識字,但就對文化事業好支持,亦會叫人讀書比佢聽,甚至口述留下傳世之作《阿克巴回憶錄》。

阿克巴即位初時由白拉姆汗攝政,當時北印度好多地區還在仲喺蘇爾王朝控制下,將佢哋消滅就成為蒙兀兒帝國嘅首要任務。

1556年兩軍喺帕尼帕特發生激戰,蒙軍結果擊敗蘇軍,由於30年前巴布爾同樣喺度大敗德里蘇丹,史稱第二次帕尼帕特戰爭。

攝政白拉姆汗好似鰲拜咁專橫跋扈,使慢慢長大嘅少年皇帝阿克巴日漸不滿。終於喺1560年3月,阿克巴將佢革職,叫佢去麥加朝聖(呢個似乎係佢哋慣常放逐人嘅做法)。

白拉姆汗心有不甘決定起兵造反,但被阿克巴打敗,阿克巴冇殺佢仲俾佢選擇繼續去朝聖,但喺路上白被佢嘅仇人殺害。
阿克巴親政後大致上沿用蘇爾王朝留低嘅政治體制,由於巴布爾戎馬一生,冇留低啲咩成熟嘅政治制度,可以話舍爾沙先係蒙兀兒帝國體制嘅真正創始者。

阿克巴有個老友叫阿達姆,係佢奶媽個仔,兩個好似康熙同曹雪芹阿爺一樣由細玩到大。阿達姆喺剷除攝政白拉姆汗嘅時候立過大功,從此恃寵生驕。

阿達姆喺1560入侵中印度嘅馬爾瓦,佢唔單止霸曬啲戰利品,仲屠城殺咗數萬人。阿克巴對佢嘅行為感到震怒,將佢解除兵權。

但阿達姆並未因此而收斂,反而喺1562年因為對宰相任命人選不滿,帶幾個兄弟將新任宰相殺害

呢種無法無天嘅行為令阿克巴難以容忍,阿克巴命人將阿達姆喺城牆掉落街,仲掉咗兩次

奶媽因為喪子傷心過度,無幾耐都死埋。阿克巴為佢哋打造咗一個八角型嘅陵墓,據說係專為逆臣設計。

Lm
Lm

之前睇書見到,三強鼎立
原來呢個就係點解aoe2入面韃靼人會有火駱駝
支持樓豬
阿克巴之後要面對嘅敵人係拉傑普特人,佢哋曾經喺幾百年前風光一時,後代雖然唔再係國王,但依然係各地嘅封建主。佢哋嘅地盤由西北印度到東方,沿住德干高原形成一個傘形。

阿克巴對拉傑普特人採取拉一派打一派策略,對於順從佢嘅人採用懷柔政策,例如減稅同尊重印度教。為咗進一步得到佢哋嘅助力,阿克巴更加同拉傑普特王公個女結婚,從而得到不少拉傑普特貴族效忠。阿克巴大量重用佢哋,蒙兀兒帝國嘅“曼達爾沙” (阿克巴所創建嘅軍事官僚系統,有33級),當中就有三分之一係拉傑普特人。

對於反抗嘅拉傑普特人阿克巴則絕不手軟。1567年阿克巴攻陷拉其普特人要塞齊圖並且喺城破後屠城,三年後又攻陷其他兩個要塞,從此大部份拉傑普特人都歸順於佢。

阿克巴得到拉傑普特人助力,得而四處南征北討。1572年,佢征服咗古吉拉特。1575年,收復孟加拉同比哈爾。

喺佢統治時期,蒙兀兒帝國疆域大為擴張,建立咗東到阿富汗,西到孟加拉灣,北到喜馬拉雅山脈,南到戈達瓦里河嘅大帝國。

但係喺帝國國內穆斯林同印度教徒一直劍拔弩張,阿克巴為咗解決佢哋嘅糾紛,於是喺1582年創立丁伊拉賀教(神的信仰)。以伊斯蘭教為基礎,結合咗印度教、祆教、基督教、耆那教、佛教等元素,成為一個攞你命三千宗教,其目的係促進帝國境內嘅民族和諧同鞏固王權。

但即使喺阿克巴在位時期,該教信眾總人數仍不超過20人🤣,只有佢嘅身邊啲刷鞋仔大臣陪佢癲。
個宗教jm9
阿克巴皈依丁伊拉賀教激怒咗各種穆斯林,認為係對阿拉嘅褻瀆。丁教喺阿克巴死後被禁,到佢曾孫奧朗則布時更被徹底根除。

但係近似丁教嘅融合宗教亦有成功例子,錫克教喺15世紀末發源自北印旁遮普地區,基本教義揉合咗印度教同伊斯蘭,屬於半泛神論半一神論。根據記載佢嘅創始人去過麥加朝聖,證明佢好可能曾經皈依過伊斯蘭。

錫克教最初純粹係一個愛與和平嘅教會組織,由於阿克巴主張宗教寬容,甚至曾經對佢提供贊助。

錫克教嘅勢力日漸壯大,仲起咗自己嘅城池,慢慢惹來君王嘅疑忌。阿克巴個仔賈漢吉爾就想迫五代目古魯(類似教宗,意思係老師、指引者或導師)改信伊斯蘭教,五代目不從被殺。

佢嘅遇難令佢嘅門徒決定放棄和理非路線,改組為好似本願寺僧兵同條頓騎士團咁嘅宗教武裝組織。

到咗奧朗則布嗰代,因為政策走向伊斯蘭原教旨主義,佢喺打擊印度教徒之餘順便迫害埋錫克教徒,九代目亦都因為拒絕改宗被殺。

喺皇帝強勢嘅時候錫克教徒唯有蟄伏,但到咗王室弱勢嘅時候佢哋又茁壯起嚟。佢哋以旁遮普為基地,成為一方諸侯,同拉傑普特人爭奪北印度霸權。

藝人喬寶寶係錫克教徒

當年既錫蘭好似同英屬印度分開管理
錫克教好似同印度政府唔啱傾
試過政府強攻佢哋聖地結果英迪拉·甘地比錫克教徒刺殺
由於巴布爾父子嘅統治時間都唔長,所以話阿克巴係蒙兀兒帝國嘅真正奠基人亦不為過,佢為帝國留下咗一套統治方案,當中就包括軍事官僚制“曼達爾沙” 。

其軍階分33級,前3名嘅位置通常留比王子,約指揮7千到1萬人。蒙兀兒嘅核心就係由曼達爾沙(督軍)、納瓦卜(節度使,有實缺嘅督軍)同宮廷所組成,只有佢哋先算係蒙兀兒人。

另外阿克巴亦都為軍隊嘅裝備更新換代,佢大量咁從土耳其人同歐洲人買軍火,由於大量運用槍械,因此蒙兀兒亦同波斯及土耳其並稱為三大火藥帝國。

晚年嘅阿克巴繼續擴張領土,佢1599年時親征德干高原,此時留喺大後方嘅太子賈漢吉爾喺伊斯蘭貴族唆使下組織一個新朝廷,並以皇帝嘅名義發布詔諭。阿克巴連忙趕返去,但因為賈漢吉爾得到大部分貴族支持,阿克巴亦只能夠同佢和解,阿克巴喺1605年病死,由賈漢吉爾繼位。

由於阿克巴對帝國有重大貢獻,因此後人尊稱佢為阿克巴大帝,喺佢統治下印度達到空前嘅繁榮。
南亞費拉
努爾同賈漢吉爾似乎冇仔女,佢為咗喺皇帝百年之後依然保住權勢,安排將自己嘅姪女慕塔芝·瑪哈嫁俾王子赫拉姆(即後來嘅沙賈漢,“世界之王”),同埋將自己同前夫生嘅女嫁俾另一王子沙利亞爾,實行雙線投資。

由於蒙兀兒王位並唔係由長子繼承,而係以軍功決定。有軍事才能嘅沙賈漢雖然排行第三,但因為兩個兄長不受父王喜愛,因此已被默認為王儲。

但努爾傾向支持女婿沙利亞爾繼位,因為佢耳仔軟容易控制,令沙賈漢同佢關係緊張。

1622年,波斯人入侵坎大哈,努爾派沙賈漢出兵抵抗。由於認為繼母好可能會襯自己出征時玩嘢,沙賈漢拒絕進攻波斯人,反而起兵反對父王同後底乸。

沙賈漢最終不敵王帥,經過幾年流浪之後喺1626年得到父王原諒,但就被要求送兩個仔去首都拉合爾做質子。

1627年賈漢吉爾病死,努爾推舉女婿沙利亞爾繼位,但係沙賈漢嘅外父(亦都係努爾阿哥)宰相阿塞夫汗支持沙賈漢,佢發動突襲將沙利亞爾幽禁,仲救番做人質嘅外孫,迎接沙賈漢登基。

沙賈漢登上寶座後第一件事係將後母努爾軟禁,之後又將同佢爭位坐嘅細佬沙利亞爾殺害,仲順便殺咗幾個侄仔同埋堂兄弟。
沙賈漢做咗皇帝後繼續擴張領土,喺1632年攻佔咗西部馬哈拉施特拉邦要塞,嗰度係馬拉塔人嘅地盤。

但馬拉塔山民始終佔有地利,佢哋係溫廸亞山脈同德干邊緣嘅山脈地帶嘅地膽,同其他山民一樣十分好戰。馬拉塔人嘅種族來源同拉傑普特人一樣係五花八門,包括喺德干各地唔願意受穆斯林統治嘅逃亡者。佢哋逐步組成咗好似烏克蘭哥薩克人咁嘅自由人軍團,並以印度教文明捍衛者自居,日後成為沙賈漢兒子奧朗則布嘅勁敵。

沙賈漢十分愛佢老婆慕塔芝·瑪哈,佢哋生咗成14個仔女,有7個長大成人。而佢老婆亦都係一個賢內助,喺國家事務上為丈夫提供意見,對奏摺有審批權。

慕塔芝·瑪哈喺1631年不幸感染產褥熱,產後大量出血而死,沙賈漢傷心欲絕

皇后臨死前其中一個遺願就係想老公幫佢建造一座全世界最靚嘅陵墓,於是沙賈漢就用咗20年時間同龐大嘅人力物力去建造咗印度今日嘅名勝泰姬陵。

泰姬二字係皇冠咁解,唔係代表叫阿泰嘅姬妾。其設計參考咗帖木兒陵同胡馬雍陵,佢大約喺1632年開始建造,1653年左右完工。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞