【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
好好睇呀
笈朝亡於嚈噠人之手後,嚈噠帝國又被薩珊王朝同突厥帝國擊潰並瓜分,北印度再次形成割據局面,直至公元600年左右由戒日王統合。

今日對戒日王嘅記載大部份都係出自唐代高僧玄奘(唐三藏)嘅記載,據講佢係一個有道明君,但戒日王朝只係維持咗一代,到戒日王死後就被大臣篡位。

戒朝覆亡後北印度又再次分裂,其中一股名為拉傑普特人嘅勢力異軍突起。幾百年來包括嚈噠人在內嘅中亞人不斷闌入印度,慢慢就同原居民融合,形成咗一個新族群拉傑普特人,意思係君王之子,最早嘅拉傑普特人係國王嘅侍衛。

佢哋嘅來源五花八門,據英治時代所做嘅調查發現,佢哋當中有啲人係典型嘅白鬼樣,有啲就明顯係黑皮膚嘅達羅毗荼人。事實上拉傑普特人代表嘅係一個封建系統,只要任何人證明到自己有武士道精神,都可以成為拉傑普特人,就好似廣東佬袁崇煥嘅後代富明阿,一樣可以成為滿洲旗人嘅大將。

拉傑普特人後來改信咗印度教,並且被婆羅門承認為剎帝利。佢哋憑住優勢武力喺印度建立起多個王國,包括瞿折羅-普臘蒂哈臘王朝同羅濕陀羅拘陀。

多謝
慘過住印度
被婆羅門聖認為剎帝利

當時婆羅門係好似羅馬教廷咁又嘉旺定係好似新教教會咁互不筒熟?
絲打有冇打算講印度同巴基嘅歷史關係
Lm
由7世紀中到12世紀末被後世稱為拉傑普特時代,大部份印度政權都係由拉傑普特人所建立。

有幾百年時間,以今日孟加拉為中心嘅波羅王朝曾經統一過北印度,其後勢力逐漸衰微。到1161年被自南印信奉印度教嘅斯那王朝所吞併。

而東北部嘅瞿折羅-普臘蒂哈臘王朝自8世紀就受到中亞新興嘅穆斯林勢力進擊,阿拉伯人倭馬亞王朝數度入侵印度。到咗王朝末期諸侯勢力逐漸坐大,中央力量逐漸衰落。公元1018年其國君被來自阿富汗嘅加茲尼王朝趕出首都曲女城,王朝自此名存實亡。

而德干高原上嘅羅濕陀羅拘陀王朝,喺南方擴充領土之後之後,襯住波瞿兩朝混戰,多次發動北伐,並攻攻佔北方最重要嘅城市曲女城,建立起印度中部南部嘅霸權。

但係羅朝因為同朱羅陷入長期戰爭,削弱咗國力。982年,曾被羅朝滅國嘅遮婁其人推翻羅朝,建立後遮婁其王朝。
婆羅門應該冇一個中央系統
拉傑普特人好似又係戰鬥民族黎
都會
11世紀開始,中亞嘅穆斯林開始攻入北印度。第一波入侵者為阿富汗嘅加茲尼王朝,佢哋本嚟係波斯薩曼王朝嘅藩鎮,後期獨立。佢哋為咗印度嘅財富,多次進行略奪。

而其實阿富汗喺歷史上從來都唔係一個國家,一直係外伊朗同外印度嘅併合體,喺得勢嘅時候經常會侵略波斯同印度。到英國人嚟到嘅時候為咗喺俄國同波斯之間設一道屏障,於是為其立國。

加茲尼嘅馬哈茂德首次以蘇丹自稱,初時嘅意思近似節度使。到後期帝國長期內戰,12世紀加朝被古爾人消滅。古爾王朝佔有阿富汗後又向印度進軍,陸續佔有北印同恆河平原大半。

加朝同古朝都係屬於波斯突厥文化混合體,近似栗特人安祿山。而到咗古朝後期,更重用突厥奴隸兵。到1206年,古朝國王遇刺身亡,古朝北印度嘅奴隸兵總督庫特布丁·艾伊拜克決定自立為蘇丹,定都拉合爾,其後又將首都遷往德里。

德里蘇丹國前後有五個王朝,但始終定都喺德里,佢哋全部係阿富汗突厥人建立嘅穆斯林政權。

LM
庫特布丁·艾伊拜克所建立嘅王朝被稱為奴隸王朝,但所謂嘅奴隸並唔係做奴婢任人宰割嗰啲,而係近似現代公僕概念,係國家中嘅軍事官僚。

奴隸兵大多數係欽察突厥人,來自東歐同哈薩克大草原。佢哋由幼年開始就讀軍校,學習武藝同培養服從。

奴隸們喺戰場上立下軍功之後,仲要負責將戰利品拍賣養活班兄弟,喺證明咗自己嘅實力之後,先係一個合格嘅馬木留克。

庫特布丁喺1210年打馬球時意外死亡,由於王朝嘅繼承法未確立,眾人推舉阿拉姆沙繼位。但不久之後軍中精英集團“40人幫”又將佢推翻,擁立庫特布丁女婿伊勒圖米什接任王位,自此轉變為類似後期羅馬帝國嘅軍事民主制。

因為伊勒在生嘅幾個仔都難擔大任,佢希望將蘇丹之位傳比有才能嘅女兒拉齊亞。但係仇女嘅軍事貴族唔願意向女人低頭,佢哋擁戴伊勒個仔魯肯丁上王位。但魯肯丁係一個昏君,沉迷酒色不得人心,於是家姐拉齊亞起兵將佢推翻,成為德里第一個女蘇丹(蘇丹娜)。

但係貴族對於女人嘅統治始終睇唔順眼,拉齊亞同阿比西尼亞黑人奴隸雅庫特嘅親密關係就令佢哋得到口實。蘇丹娜對佢嘅寵信令到以突厥人為主嘅貴族們十分不滿,佢哋認為once go black don't go back,造反擁立拉齊亞之弟穆儀茲丁,拉齊亞唔夠打,喺1240年兵敗身死。

1290年奴隸王朝亡,由卡爾吉王朝所取代。
阿拉丁原來咁癲
德里蘇丹係虔誠嘅穆斯林,佢哋好似塔利班咁摧毁咗印度教同佛教好多建築,其中包括孟加拉嘅超戒寺同那爛陀寺,好多佛教徒遭到屠殺。

由於佛教徒係以知識分子為主嘅團體,面對暴政毫無抵抗能力,大部份人走咗去西藏嗰邊,而殘存嘅佛教徒則慢慢融入到毗濕奴派之中(喺印度教中佛陀係毗濕奴嘅第9個化身,民間中佛教同印度教嘅祭祀經常重合,例如尼泊爾印度教徒會禮佛,泰國佛教徒會供奉梵天。)從此佛教就好似喺中國同儒道融合咁,鑲嵌喺印度教系統中。

德里蘇丹國嘅闌入亦改變咗北印度嘅宗教版圖,好多印度嘅本地人改信咗伊斯蘭教,令南亞次大陸嘅政治生態亦產生咗好大變化。

圖格魯克王朝喺二代目穆罕默德時達到高峰,佢係一個飽讀詩書嘅人,對文史哲科學數學都有研究,而且通曉多種語言。同時佢野心亦都好大,佢喺任內發動咗四次南征,大大擴張咗蘇丹國嘅領土。

而為咗加強管理新近得到嘅南方領土,佢喺1326年決定遷都到德干高原以南嘅道拉塔巴德。

除咗政府機構外,佢仲癲到強制將德里全體人民遷至新都。由於食水糧食供應不足,好多人因為飢餓同疲憊而死在路上。傳說有一個年老乞兒因為體弱而冇力遷移,於是俾人用繩綁住喺車後面拖咗40日,去到新都得翻對腳

到1334年,因為孟加拉發生叛亂,由於擔心北部邊界受到攻擊,佢又決定將首都遷回德里,又有一批人死喺搬返去嘅路上。

1351年,穆罕默德病死。喺當時佢搶返嚟嘅土地已經失去得七七八八,一啲佢原來嘅部下亦都自立門戶。
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞