【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
當泰姬陵起好,沙賈漢亦都垂垂老矣。喺泰姬陵竣工之後,沙賈漢又計劃喺河對面用黑色大理石起自己個墓,以同泰姬陵構成完美對稱。

但佢始終未能如願以償,1657年佢因為大病,將監國之位交俾大仔達拉·希科。此事迅速惹來其他王子嘅疑忌,佢哋對學者型嘅長兄表示不服(達拉著有《兩海匯合》一書,主張伊斯蘭同印度教和平融合),二仔沙舒賈喺孟加拉自立為皇,三仔奧朗則布同四仔穆拉德亦都乘機作反。

當沙賈漢病好後就支持達拉·希科擊敗喺孟加拉稱帝嘅沙舒賈,但奧朗則布就同咗穆拉德結盟,加上奧朗則布征戰多年,手下亦有一批精兵。最終奧朗則布打敗父兄,喺1658年登上皇位。

奧朗以異教徒罪名,將主張伊斯蘭同印度教共融嘅大佬達拉處死。象徵住帝國由阿克巴大帝嘅自由主義,走向宗教保守主義傾向。

奧朗將佢阿哥個頭pack箱,仲特別交代要襯佢老豆食飯時交比佢。當沙賈漢滿心歡喜諗住拆禮物,結果一見到個頭嚇到暈咗

而奧朗嘅盟友穆拉德亦唔好過,奧朗違背同佢平分天下嘅承諾,以謀殺罪名將佢處決。

老父沙賈漢餘生就被囚禁喺一間睇到泰姬陵嘅房間,由佢個大女照顧。相傳沙賈漢曾經口渴想喝水,奧朗就叫佢飲墨水

沙賈漢於1666年去世,死後同佢老婆合葬於泰姬陵。

喺沙賈漢到奧朗則布嘅時代,印度佔有當時全世界GDP 四分一,超越清朝中國,成為當時最大嘅經濟體。

但係同時阿克巴留低嘅嘅曼達爾沙系統已經變到好似公務員咁累贅,大量得唔到實缺嘅督軍無所事事,佢哋為咗可以建功立業,於是就周時慫恿啲王子造反,成為咗帝國亂源。

而奧朗為咗養住佢哋,就要喺財政上開源節流。開源方面就係開拓領土,奧朗將矛頭指向德干同西南印度嘅幾個蘇丹國,同埋阿克巴嘅盟友拉傑普特人。

奧朗透過打仗將唔少封建領地改土歸流,增加咗國庫稅收,搶嚟嘅戰利品同埋土地暫時滿足咗督軍們嘅口胃。但係咁樣做亦有後遺症,原來被德干蘇丹壓下嘅馬拉塔小諸侯就此壯大起嚟,成為帝國嘅心腹大患。

另外奧朗亦都增加咗針對非穆斯林嘅人頭稅,所持嘅理由雖然係宗教性,但實際上同阿育王尊佛一樣有其政治現實性。阿克巴推行宗教自由政策因為佢需要統戰信印度教嘅拉傑普特人,而到咗奧朗則布時代則改為重用來自西亞嘅宗教學者,同埋波斯灣地區輸入嘅技術人員。

奧朗則布自己亦都以身作則,按照嚴格嘅穆斯林標準生活。相比起佢日日飲酒take嘢嘅祖先,佢好似個苦行僧咁,一日祈五次禱,按照御醫嘅餐單健康飲食同飲清水,令到宮殿開支大大減少。

奧朗則布喺登基後四處征戰,由北打到南。到咗1687年,帝國嘅版圖發展到西臨波斯,東至孟加拉,北達克什米爾。建立起現代印度國家嘅雛型。

奧朗任內鼓勵信奉印度教嘅高官改信穆斯林,但帝國中嘅穆斯林亦都唔係鐵板一塊,佢哋分為伊朗派、突厥派同本土派(改信穆斯林嘅印度人)。三派中突厥派係傳統督軍派勢力,即由巴布爾傳落嚟,來自中亞嗰班人。伊朗派近似元朝嘅色目人,佢哋有比印度先進嘅技術,因而受到重用。而本土穆斯林就好似漢人一樣,對比其他兩派最為弱勢,因此就專出奸佞小人、投機者,以曲意奉承君王見稱。

三派嘅黨爭喺奧朗執政時期越趨激烈,伊朗派以虔誠穆斯林自居,攻擊突厥派嘅貴族生活糜爛,而奧朗亦因為想打壓突厥派,亦都走原教旨主義路線,自己都要過埋啲苦日子。

奧朗則布帝國官僚就以以上三派組成,中央集權嘅官僚帝國派佢哋去印度各地去做流官,取代原來嘅封建領主。由於官僚做幾年就會調任,所以一般去到地方都係刮得就刮,對於地方冇乜責任心。因此過去封建領主能夠鎮壓得住嘅動亂,到官僚體制時就再㩒唔住。

奧朗鎮壓諸德干蘇丹國嘅結果,就係令馬拉塔聯盟坐大,就好似大樹被斬灌木吸收陽光茁壯成長。馬拉塔聯盟係各路土司、叛將、江湖豪傑嘅結合體。領袖們大多出身寒微,但就好似希臘人同羅馬人咁自發地建立起聯邦體制。

1674年,馬拉塔貴族希瓦吉喺拉加齊爾自立為王,馬拉塔帝國建立。

馬拉塔人原本係指講馬拉地語嘅人,喺17世紀專指為德干蘇丹當兵嘅人,佢哋慢慢形成一個新種姓。

希瓦吉出身於今日嘅馬哈拉施特拉邦,父親就係為比賈普爾蘇丹打工。佢擅長打山地遊擊戰,利用山區複雜地形同蒙兀兒帝國軍周旋,寫下好多傳奇事跡。

1670年佢為咗奪取德干高原上嘅要塞辛哈加德,於是用繩綁住一隻經過訓練嘅巨蜥,然後派佢爬上去懸崖峭壁,再叫個細路沿繩爬上去固定,然後士兵們進行奇襲,成功奪取辛哈加德。

而為咗同英葡兩國貿易,希瓦吉亦組建咗印度首支海軍。隨著西瓦吉嘅崛起,奧帝喺1660年就開始派兵想剿滅佢,但一直未能成功。

1674年,佢喺拉加齊爾舉行加冕儀式,成為馬拉塔國王。佢推行阿克巴大帝嘅宗教自由政策,令好多穆斯林都為佢效力。

奧朗則布為咗征服佢,喺1681年離開首都,從此再冇翻過去。

奧朗對馬拉塔人進行咗長達廿幾年嘅戰爭,蒙兀兒軍長期喺乾旱嘅沙漠同馬拉塔人打游擊戰,得唔到任何戰果。即使喺奧朗處死咗希瓦吉嘅繼承者桑布,馬拉塔人依舊繼續抗爭。

奧朗雖然自身勤政節儉,但係因為佢四出打仗而大大消耗國庫,事實上比佢生活糜爛同大興土木嘅父祖用嘅錢仲多。

而奧朗因長期留在南部,導致咗帝國北部政治腐敗,部分人開始擁兵自立,大貴族亦都紛紛鞏固自己嘅地位,離心離德。
留名等睇東印度公司
後世皆認為奧朗放棄阿大帝嘅宗教寬容政策,走原教旨主義係帝國衰落嘅主因。事實上佢失敗主要因為中央集權機械無可能長時間運行,阿大帝時代蒙兀兒人(只包括蒙兀兒貴族、督軍,一般平民算唔上係)仲能夠鎮壓得住,到奧朗時代就攪唔掂。

奧朗晚年奔波於錫克教徒(奧朗殺咗9代目教主)、拉傑普特人同馬拉塔人嘅武裝反抗。生活健康嘅佢一直活到88歲,喺從德干撤退回首都途中病死。死後照佢意思簡樸地葬喺一個細墓穴。

奧朗則布死後嘅蒙兀兒帝國被史家認為係衰敗期,佢3個仔為爭奪王位而內戰,最終由3仔巴哈杜爾·沙一世勝出。巴一世繼位時已經63歲,佢在位5年一直都陷入同馬拉塔人、錫克教徒、拉其普特人嘅戰爭中,其中以錫克教徒威脅最大。

巴一世死後兩個仔又為爭位內閧,最後長子賈汗達爾·沙得到貴族支持,殺弟繼位。

賈汗只係做咗一年都唔夠,貴族就支持佢個侄法魯克錫亞將佢推翻,無幾耐仲殺埋佢。

法魯克錫亞由賽義德兄弟推上台,佢哋係當時帝國當時中最有實力嘅將領,佢哋自稱係先知穆罕默德嘅後代,但一般相信佢哋來自旁遮普。法魯克錫亞任命賽義德兄弟為宰相,自始成為咗佢哋嘅傀儡。

1718年,不甘被擺佈嘅法魯克喺德里聚集咗7萬大軍,但係不敵賽氏兄弟。皇帝被廢黜同監禁,最後被整盲之後再勒死
印度人好似好鍾意整盲政敵
賽義德兄弟從此成為蒙兀兒帝國嘅眞正話事人,以造王者嘅身份廢立君王。賽氏兄弟擁立法魯克錫亞堂兄弟拉菲·烏德·達拉加特為傀儡皇帝。

佢堂叔尼庫斯亞爾喺阿格拉被另外一派軍閥擁立為皇帝,賽氏兄弟戰勝,並將阿格拉洗劫一空,連泰姬陵都遭到佢哋盜墓,得到大量財富。

拉菲好快病死咗,由兄弟沙賈汗二世繼位,但沙二世好快又病死咗,賽氏兄弟擁立先王堂兄弟穆罕默德·沙。

穆罕默德·沙喺得到海得拉巴國王阿薩夫·賈赫一世嘅幫助,穆沙將賽氏兄弟毒殺,並委任阿薩夫·賈赫一世為相。

穆沙希望重振蒙兀兒帝國聲威,喺1725年借海得拉巴之力與馬拉塔帝國開戰,但係蒙軍接連被馬軍打敗,馬軍更喺38年攻入首都德里,皇帝穆沙被迫求和,除咗割地同賠錢,更加給予馬拉塔佩什瓦(首相)巴吉拉奧一世摩臘婆總督之職。

之後到1739,首都德里又遭到波斯阿夫沙爾王朝洗劫,屠殺咗兩萬人,連沙賈漢打造嘅孔雀寶座都俾佢哋搶埋。

波斯軍事天才納迪爾沙喺廢黜前朝薩法維建立阿夫沙爾王朝後,為咗得到蒙兀兒嘅財富而進軍印度,衰弱嘅蒙兀兒當然不敵,波斯人更加佔領咗印度西北不少領土。

此戰後帝國威望一落千丈,馬拉塔人乘機奪去中部不少領土,而東部省份孟加拉喺1740年代就開始實質獨立,拒絕再向中央上貢。

孟加拉嘅背叛對帝國係一個致命打擊,富裕嘅孟加拉雖然地方唔算大,但就如同江南一樣係帝國嘅奶牛,當孟加拉嘅賦稅仲可以運去首都,搖搖欲墜嘅朝廷先可以勉強維持落去。從此蒙兀兒勢力範圍只淨低首都一帶,而且窮途潦倒。

波斯嘅納迪爾沙於1747年遇刺,阿富汗嘅艾哈邁德沙·杜蘭尼乘機獨立。佢建立咗杜蘭尼王朝。翌年佢渡過印度河,攻占咗拉合爾。

蒙兀兒首相阿薩夫·賈赫一世率軍迎戰,雖然擊退咗阿富汗人,但自己亦因為年老多病去世。一向依賴佢嘅穆罕默德·沙因為受到驚嚇,無幾耐亦都病死咗。
Lm
薩法維帝國1736年收皮
蒙兀兒去到1750年得返德里附近土地
得返Ottoman 仲係大國可以同歐洲鬥
18世紀嘅ottoman都已經末落緊,17世紀末最後一次遠征維也納失敗之後已經唔再係歐洲國家嘅威脅
此後蒙兀兒就一直處於風雨飄搖之中,穆罕默德·沙死後由兒子艾哈邁德繼位,佢後嚟俾阿薩夫·賈赫一世個soon費羅茲·姜格三世廢黜,艾哈同母后被整盲同囚禁。

費羅茲擁立艾哈堂叔,第八任皇帝賈汗達爾·沙之子阿拉姆吉爾二世繼位,並由費羅茲做宰相。

為咗進一步壓制王室,費羅茲喺1757年串通馬拉塔人圍攻德里,從此挾天子以令諸侯。阿二世長子沙·阿拉姆不甘見父王受辱,喺59年出逃投靠阿富汗人(佢同杜蘭尼王朝有聯姻關係),費羅茲為咗斬草除根,將前皇帝阿二世同一啲皇族殺死。改立奧朗則布曾孫沙·賈汗三世登基。

1761年,阿富汗人打住勤王旗號同馬拉塔人喺德里附近嘅帕尼帕特打咗場仗,結果阿富汗人獲勝,阿軍喺扶植沙·阿拉姆二世為皇帝后回師坎大哈。

自此蒙兀兒皇帝就由馬拉塔人嘅傀儡變做阿富汗人嘅兒皇帝,而印度次大陸亦淪為各路諸侯嘅修羅場:錫克教勢力以旁遮普為中心,覆蓋印度西北;拉傑普特人嘅小王公由西北延伸到東方;富饒嘅東方由蒙兀兒留低嘅藩鎮統治,佢哋有錢但係唔打得,經常被錫克、阿富汗、馬拉塔吊住嚟打,總係要靠進貢了事;而南方就係馬拉塔聯盟嘅天下,但佢哋就算唔係同外人打仗,自己都經常爆發內戰。

各路諸侯為咗打贏對手,爭相喺歐洲人手上買入先進武器,並引進歐洲軍事顧問。而戰亂亦令大量平民相繼走難去歐洲人控制地區,導致原先喺歷史邊緣嘅葡萄牙、荷蘭、英國同法國商館勢力,急促澎脹起嚟。

lm
後來因為好多反婆羅門教嘅不同教派喺印度東部興起,首陀羅地位得以提升,而代替佢哋塾底嘅人則被稱為達利特。

達利特即不可接觸嘅賤民,佢哋從事同死亡、排泄物、血污有關嘅工作,包括:屠宰師、夜香師、清潔師、鞋匠師、殯儀師同理髮師。

真白卡
歐洲人當初為咗打破穆斯林對環印度洋貿易線嘅壟斷,進行咗航海革命,葡萄牙人達伽馬喺1498年經非洲好望角到達印度,開展咗歐洲人對印度次大陸嘅征服之旅。

葡國人喺1530年嚟到孟加拉灣,佢哋喺吉大港同薩德岡率先設立據點。隨後荷蘭人、英國人、法國人甚至丹麥人都喺印度設立商館,佢哋之間鬥爭不斷,但係因為蒙兀兒帝國崩潰出現權力眞空,勢力被動地擴張起嚟。

歐洲人嘅商館有啲喺荒地開發,例如今日孟加拉嘅首都達卡。有啲本來係有主之地,由歐洲人透過契約形式向土王公租用,就好似伊斯蘭政權容許基督徒同猶太人自我管理一樣。

歐洲人以貿本主義角度去經營佢哋嘅印度殖民點,佢哋講究成本效益,唔似穆斯林同印度教王公咁要霸佔好多領土,為咗降低管治嘅行政成本,佢哋寧願交由本地王公去做代理人。好似威廉堡(今日嘅加爾各答)同喬治堡(今日嘅清奈)就只有幾百人嘅護衛隊,依靠先進嘅歐洲武器,守衛港口附近嘅方寸之地。

英國人最終喺競爭中戰勝其他對手,例如孟買同今日孟加拉嘅達卡本嚟都係葡國人開發出嚟,後都交咗比英國人。佢哋喺蒙兀兒皇帝手上得到特許狀,成為最大嘅歐洲人勢力。

英國東印度公司為一個股份公司,佢因為喺1600年獲得伊利沙伯一世授予印度貿易特許狀,因而組成。英東公司喺經過幾次股份架構重組,最終喺查理二世時代被授予新嘅特許狀,批准佢對非基督教國家擁有外交同軍事權利。

英東公司就此得到準國家嘅地位,雖然喺面對歐洲王室仲要稱臣,但就可以同印度嘅王公平起平坐。

英東公司首個據點位於印度西岸港口蘇拉特,到1640年因為葡國公主同英王查理二世結婚,孟買亦都作為嫁妝比咗英國,到1668年由英東公司承租。1687年英東公司將總部從蘇拉特搬到孟買。1690年,公司開發加爾各答。

隨住印度陷入軍閥混戰,各地難民爭相湧入英租界,因為所有軍閥都畏懼洋人船堅炮利,對洋人嘅保護地一般都兜路行。

大量人口湧入造就咗殖民地嘅異常繁榮,經濟發達又再吸引更多印度本地人移入,慢慢租界入面印度人仲多過歐洲人。歐洲人根據經濟原則認為你班難民走入嚟要我哋保護,好應該交番多少陀地費,呢種稅收制度就係印度殖民地嘅基礎。

除咗要納稅之外,印度人喺租界打工亦都要好似外勞咁攞勞動執照。由於佢哋係難民,亦都冇政治權利,連二等公民都不如。

英東公司主要貿易嘅貨品係棉花、絲綢、靛青、硝石同茶葉。當佢嘅生意喺印度越做越大,同印度土邦嘅財務糾紛就越來多,當印度軍閥冇錢還,英東公司就開始派一啲武裝收數佬進駐,慢慢變成好多土邦嘅太上皇。
live
終於live 到講東印度公司
見到第一句就知要留名
英國東印度公司嘅財政官透過進駐各個土邦,好似公司醫生咁幫佢哋執返靚盤數。對於冇錢還嘅土邦佢哋唯有以股代債,英東公司嘅勢力範圍越嚟越大。

英東公司嘅職員眼見打份牛工都冇幾多錢,而印度土邦王統治大量順民又唔打得,都起咗彼可取而代也之心。佢哋為自己嘅私利,假公濟私咁以公司名義攞咗好多未受認可嘅保護地。

因為人都係愛墮落嘅,英東職員好多抵受唔住誘惑,違背基督徒一夫一妻嘅原則,娶咗大量印度或者波斯嘅女子,過住三妻四妾嘅幸福生活。佢哋利用英印兩地嘅技術落差從中取利作威作福,享受曬兩邊嘅好處。佢哋亦都慢慢咁東方化,成為咗一新種姓英印人。

當英國總公司得知英印人嘅違規行為,不禁搖頭嘆息。總公司訓斥佢哋叫佢哋專心搵錢唔好攪咁多嘢,並勒令歸還土地。

但係呢啲情況始終未能禁絕,英東嘅保護地依然以進三步退兩步嘅模式不斷擴大,威廉堡同喬治堡慢慢巨大化為帝都加爾各答同馬德拉斯(清奈)。

隨住英國人口植入嘅仲有英國嘅司法制度,本嚟英國人嘅法院只係為英國人服務,但一啲聰明嘅印度人見到英國法院較公平又唔用肉刑,紛紛走去搵英國人幫佢哋申冤。而英國司法系統起源就係王室用來開發財源嘅工具,對於有錢比訴訟費嘅人來者不拒,英國人同印度人就此建立起一個司法保護關係。

第三個亦英國影響力增強嘅原因係大量政治難民嘅移入,喺各地鬥爭中嘅失敗者紛紛湧入加爾各答等地,佢哋希望得到英國人撐腰收回失地。

而呢班政治難民嘅政敵亦都唔傻,知道托英國佬大腳有著數,亦都去英租界進行遊說工作。好快戰爭嘅兩方都變咗英國嘅被保護者,英國嘅仲裁權就變到同管轄權難以區分。

呢個現象並唔係設計而成,純粹係演化出嚟嘅結果。英東公司因為保護能力比蒙兀兒同各路軍閥都要強大,導致佢哋嘅臣民都投靠英國人,自然而然就形成咗一個非正式帝國。當呢個帝國發展到一定程度,就開始同印度當時嘅三大勢力發生衝突。
當時喺印度有力爭雄嘅有三大勢力:西北依然由錫克教打骰,西部有馬拉塔聯盟掌管,當中以瓜廖爾嘅辛迪亞家勢力最大,而南部則由邁索爾王國把持。

喺呢三大勢力中間,就有孟加拉、奧德、信德、比哈爾諸藩鎮,仲有已經風燭殘年嘅蒙兀兒皇帝,佢已經淪為逐食天子,喺各路節度使間流浪乞食。

錫克教因為喺德里以北,對南印度同沿海地區嘅爭霸唔太介入。但馬拉塔同邁索爾嘅鬥爭則牽動咗整個南印度,甚至將歐洲人牽涉其中。

各路軍閥為咗得勝,都紛紛攪洋務運動,爭相購買歐洲人嘅武器同埋聘請歐洲人做軍事顧問。土邦之間嘅鬥爭好快就演變成歐洲人嘅衝突,當中以英法兩國關係最為緊張。

1754年歐洲爆發咗七年戰爭,餘波亦都波及到印度,1757年因而爆發普拉西戰役。開戰導火線係孟加拉節度使西拉吉得到法國東印度公司撐腰後,藉口英國拒絕停止建築防禦工事,因而進攻加爾各答。由於加爾各答只有幾百名守軍(由百幾個英軍同各路歐洲民兵組成),所以輕易就比西拉吉攻陷。

當英東公司知道加爾各答陷落,就派出克萊武上校率領一隊由英軍、歐洲人、印度人組成嘅3千人軍隊,而孟加拉就有萬五騎兵同三萬五步兵,仲有幾十台法國東印度公司送嘅大炮同40名法國炮手,睇落軍力十分懸殊。

但英東公司其實早已經收買孟軍將領,令到實際只有5千人作戰。戰事喺今日西孟加拉邦嘅普拉西發生,由於英國經過工業革命改良軍事技術,大炮比法國嘅射程遠;戰爭過程中曾經落大雨,法國炮手又無將大炮遮蓋,以致停雨之後唔用得,孟軍因而大敗。

戰爭只係進行咗一日,英軍喺戰爭中只有少量傷亡,戰敗嘅西拉吉被處死,由英東公司扶植傀儡節度使。

好耐冇見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞