【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
會啦
都係近代會講多啲
觀塘呢
都慘
成日塞車
印度人閪啲定支那人閪啲?
題外話 香港保衛戰嗰陣有一營係旁遮普營 都係同英軍加軍仲有華人士兵奮戰到底
印度旁遮普人好多都係信奉錫克教。平時見到印度男人用長布包頭同留長鬚嗰啲就係錫克教徒

英國政府喺管治印度期間招攬咗好多旁遮普錫克教徒去組織軍隊,因為英國人覺得佢地非常忠心同勇敢(1857年印度起義事件之中,錫克教徒非常支持英國殖民地政府,甚至並肩作戰反抗蒙兀兒帝國)。所以旁遮普錫克教徒成為英國殖民印度嘅重要管治力量。

之後英國人嚟到香港嗰陣,因為唔信任華人,所以就招來咗好多印度旁遮普錫克教徒來擔任警察。而佢哋好多之後都決定留喺香港生活。所以香港印度裔群體有好大佔比係來自旁遮普。
所以警察叫差佬
印度真係一個好inspiring 嘅地方
留名,連登需要呢啲post
留名,一直追哂樓主之前幾個歷史post
雅利安人嚟自今日位於俄羅斯嘅烏拉爾山脈,同白人伊朗人同出一源。佢哋同希臘北歐嘅蠻族武士一樣崇尚武功,因此佢哋嘅神明一樣係戰神、火神呢啲。但佢哋嘅善神反而喺伊朗就係惡神,顯示兩者係來自雅利安人中嘅敵對派系。

白種嘅雅利安人憑藉領先嘅軍事技術,迅速咁征服咗黑皮膚嘅土著。印度早期嘅雅利安史詩帶有濃厚種族主義傾向,經常係講戰神因陀羅帶領白種雅利安人打敗黑皮膚嘅達薩人(BLDM
),並且奴役佢哋,猶如黃帝擊敗蚩尤。

夏天為大地帶來雨水,雅利安人則為印度帶來種姓制度。由於白人係征服者,所以首三種姓都係雅利安人為主,分別係祭司、武士同商人。

根據《梨俱吠陀·原人歌》所描述,婆羅門係原人個咀、所以就負責宗教同教育,佢哋對宗教解釋有絕對權利,仲可以唔駛交稅同唔受肉刑。

第二等級剎帝利係原人雙臂,俗世就係負責武力嘅軍事貴族,佢哋掌握世俗實權,係印度嘅王公貴族。

而第三級吠舍係普通雅利安人,佢哋冇任何政治特權,必須以布施同納稅形式供養前兩個等級,就好似大脾咁支撐上半身,佢哋主要係做生意嘅。

第四等級首陀羅絕大多數係淪為降虜嘅土著達羅毗荼人,所以被原人踩在腳下,主要係啲耕田師、菲傭師同工匠師,係人口最多嘅種姓。

雅利安人嚟自今日位於俄羅斯嘅烏拉爾山脈,同白人伊朗人同出一源。佢哋同希臘北歐嘅蠻族武士一樣崇尚武功,因此佢哋嘅神明一樣係戰神、火神呢啲。但佢哋嘅善神反而喺伊朗就係惡神,顯示兩者係來自雅利安人中嘅敵對派系。

原來伊朗人都算白人
但又計佢o地係亞洲o既?
白呢到應該係相對嘅
東亞黃種人喺非洲黑人眼中都係白人嚟
印度巴基斯坦孟加拉喺殖民地年代都係同一個國家?
是咪仲有斯里蘭卡?
睇完你呢個post之後先知點解濕婆神係白面
呢度所講嘅「白人」 應該要放喺 19世紀嘅語言學—人類學脈絡度理解
而家已經過時

https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/lv7y77/comment/gpfhq06/
// 到公元前1500年,雅利安人又沿住中亞大道闌入,哈拉帕已成一片廢墟。//

呢句都緊要
因爲印度河文明嘅衰落比較似係環境因素,喺中亞遊牧民族入侵之前已經衰落咗

簡單而言
現今印度人嘅祖先可以追溯到三大羣體:

1. 古代始祖南印度人(ancient ancestral south indian)——捕獵採集者羣體,同印度東南島嶼嘅安達曼人係遠方親戚
2. 伊朗農耕羣體——散佈喺安納托利亞、伊拉克、伊朗
3. 中亞遊牧民族——源自烏拉爾山脈東邊嘅辛塔什塔文化(Sintashta),喺今日塔吉克附近分裂成兩支,一脈去咗伊朗,另一脈去咗印度,即所謂雅利安人

公元前10000年嘅時候,古代始祖南印度人已經散佈喺印度各地

公元前8000年嘅時候,伊朗農耕羣體帶住農業技術,嚟到印度河流域,同古代始祖南印度人混合,形成印度河文明

公元前1800年嘅時候,印度河流域文明開始衰落,估計同板塊移動導致河水流域改變有關

公元前1500年嘅時候,印度河文明已經衰落,原先嗰度嘅農耕羣體帶住改良咗、適應印度氣候嘅農作物品種,繼續深入印度次大陸,並且同各地 嘅古代始祖南印度人混合,發展出後來嘅南印語系(Dravidian languages)

差唔多時候,中亞遊牧亞利安人一路南下,同印度各地嘅伊朗農耕羣體以及古代始祖南印度人 混合,繼而發展出吠陀文化(Vedic culture)

直到而家,南印人都係比較多 古代始祖南印度人 嘅基因,而北印度人就比較多伊朗農耕羣體同埋中亞遊牧民族嘅基因

Source:
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/lv7y77/comment/gpdbtg1/
後來因為好多反婆羅門教嘅不同教派喺印度東部興起,首陀羅地位得以提升,而代替佢哋塾底嘅人則被稱為達利特。

達利特即不可接觸嘅賤民,佢哋從事同死亡、排泄物、血污有關嘅工作,包括:屠宰師、夜香師、清潔師、鞋匠師、殯儀師同理髮師。

賤民嘅起源已不可考,佢哋有可能係罪犯、戰俘、或者跨種姓通婚嘅後代。賤民喺印度受盡歧視,佢哋被禁止進入寺廟、學校同村莊。佢哋一般喺村外以部落形式聚居,如果要入村就必須打鑼打鼓示警,更加要小心唔好同其他人有身體接觸,否則好可能有殺身之禍。

相反婆羅門就好似天龍人一樣,享有眾多嘅特權,由於布施俾婆羅門可以積德,因此婆羅門擁有眾多土地。但佢哋亦要守好多清規戒律,首先飲食方面佢哋係嚴格嘅素食撚,亦唔可以食煙飲酒講粗口,以破壞同神交流嘅靈性,每日就係清心寡慾咁冥想打坐。

婆羅門雖然身份尊貴,但都有佢嘅剋星:有一個賤民種姓專以貢獻仔女做人祀祭品維生(真正食子文化),佢哋唔駛做依靠別人供養,而且殺人放火都唔會受到刑責,好似揸白卡咁打橫行。

當呢個種姓嘅人闖入婆羅門屋企嘅時候,就可以好似貧下中農霸佔地主家產咗將佢哋驅逐。由於佢哋死都唔怕,加上婆羅門礙住戒律既不能打又不能罵,只可以執包袱走人。

日後喺印度肆虐多年嘅謀殺教團圖基教好可能就係出自呢個種姓,佢哋視殺人為取悅神嘅行為,周圍搶劫殺人。

之後歷代嘅外來統治者都冇佢哋辦法,直到英國人嚟到先得以將佢哋消滅,而英文嘅暴徒thugs亦係源自圖基(Thuggee)。

衙差❓🤔
見到都熱
仲有印度尼西亞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞