【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
推吓
穆罕默德死後,留低嘅爛攤子一度無人接手,最後貴族推舉佢堂弟菲魯茲繼位。

菲魯茲繼位時已經年屆不惑,穆罕默德多年來為咗籌募軍費,不惜進行貨幣改革,結果造成通貨膨脹,再加上遷都勞民傷財,國家資源將近消耗殆盡。

因此菲魯茲不得不改行仁政或曰收縮政策,佢放棄重新征服已經分裂嘅地區,蘇丹嘅控制範圍縮細到首都附近方圓百里之地。

菲魯茲為咗討好佢嘅臣民,御下頗為寛厚,得到佢哋普遍嘅愛戴,但亦都令到禮樂崩弛,政治腐敗。

1388年,佢喺當政40年後高齡病逝。喺佢死後國家陷入混亂中,蘇丹位置好似走馬燈咁不斷換人,佢嘅後代為咗爭位而內紛不斷。北方嘅蒙古-突厥人好似喺聞到腐肉氣味嘅兀鷹咁,開始喺天空上盤旋。

當時蒙古-突厥人嘅首領係帖木兒,佢出身渴石地區(今日烏茲別克),祖先係同成吉思汗同宗嘅蒙古貴族巴魯剌思氏,但佢喺文化上係一個突厥人。

“帖木兒”喺突厥語同蒙古語中代表鐵,同成吉思汗個名鐵木眞(鐵人)意思相近。佢後嚟娶咗東察合台汗國公主,從此獲得成就“駙馬帖木兒”。透過同黃金家族聯姻,帖木兒亦都取得掌權嘅合法性。

而佢年輕時據說因為偷羊,隻腳中過箭不良於行,因此又被稱為“跛仔帖木兒”。

當時蒙古四大汗國都已經相繼式微,帖木兒憑住強大嘅軍力已大體控制整個中亞地區。佢作風狠辣六親不認,為爭權將舅仔殺害絕不手軟。到14年紀初時佢已經握有中亞同兩河流域,佢開始將目光投向南方嘅德里蘇丹國。1398年,帖木兒率軍南下。

蒙古其實係咪有打過去印度?
https://youtu.be/eDibwwj5KAo
禪宗自給自足唔使靠皇室
由1221年開始,蒙古人就多次侵略印度,但每次都被印度人擊退,其中卡爾吉王朝就曾經多次擊退蒙古人。

1398年夏,帖木兒軍來襲,印度河沿岸嘅總督大多數一係投降一係逃走,帖軍長驅直進好快打到德里城下 。當時嘅德里蘇丹納西爾決心以逸待勞,任由帖軍一路前進,佢徵召咗1萬騎兵、4萬步兵同大批戰象,仲將啲大象裝甲化。

12月17日,決戰喺德里附近嘅要塞展開。納西爾將全部戰象放喺前線,然後騎兵擺喺二道,步兵擺尾。諗住先靠大象衝出缺口,再用騎兵突擊,最後用步兵收尾。

帖軍嘅中亞兵團好多都係第一次見到象,對於呢啲龐然大物深感恐懼。為咗穩定軍心,帖木兒下令全軍立即構築陣地,再以壕溝同木盾牌組成一個防線,帖木兒仲將負責運輸啲駱駝拉曬上前線,似係有所圖謀。

德里軍派出戰象打頭陣,帖軍就匿喺戰壕入面發射弩砲同弓箭,由於箭頭帶有火藥,啲🐘嚇到唔敢衝前。

帖木兒再出動祕密武器駱駝,佢喺啲駱駝背脊放乾草然後點火,再用燒紅嘅烙鐵擊打佢哋,逼佢哋向德里軍方向跑去。

怕火嘅大象見到咁嘅情況,嚇到衝返去自己陣營嗰度,德里軍嘅隊形被嚴重破壞,士兵傷亡慘重。帖軍乘機派出軍隊繞到德里軍後面,從背後同右翼發動進攻,德里軍大敗。
邊區既女最正?
正皮咗先
好睇
由於德里蘇丹嘅軍隊已經喺市郊被全殲,帖木兒好輕易就攻入德里。帖軍入城後大肆燒殺擄掠,屠殺嘅人以十萬計,除咗工匠被免去一死,被人捉翻去撒爾馬罕做苦工。

帖木兒後嚟喺日記貓哭老鼠咁記載,話屠城係眞主嘅意思,自己心入面其實好想寬恕佢哋。

次年春天,搶夠嘅帖軍開始回程北上。德里經過呢次摧殘之後一直無法恢復元氣,圖格魯克王朝不久之後亦都滅亡。

時間又過咗幾年,帖木兒為咗make Mongol Empire great again,喺1404年決定發兵攻打中國。當時嘅中國係由明朝統治,明成祖朱棣啱啱篡奪咗侄兒嘅皇位。

但帖木兒畢竟壯志難酬。1405年,佢喺征戰中途病死,蒙古人是否可以再次攻陷東亞成為咗歷史之謎。

事實上以當時帖木兒帝國嘅軍事技術,要吊打明軍基本上無難度。當時明朝最好打嘅部隊如朵顏三衛都係蒙古人,再加埋由安南引進嘅火槍手。相比之下帖軍嘅武器就先進得多,係由歐洲技術中心引進入嚟,連土耳其人都可以擊敗。

但係帖木兒亦好可能對天氣潮濕、食豬肉又充滿傳染病嘅江南地區興趣缺缺,就好似佢嘅子孫巴布爾唔肯深入印度一樣,中國大概率會陷入南北朝局面。
帖木兒靠預支河中地區資源去打天下,以致河中社會變得十分殘破。喺佢死後因子孫爭位,帝國土崩瓦解分裂為多個勢力,帖木兒同察合台嘅後裔時而通婚,時而互相撕殺。

一直到帖木兒嘅六世孫巴布爾嘅時候,蒙古人先至再喺印度次大陸舞台出場。巴布爾原名扎希魯丁·穆罕默德,佢出生喺烏茲別克嘅安集延,母親係東察合台汗國公主,擁有帖木兒同成吉思汗嘅血統,巴布爾係佢喺軍中獲得嘅綽號。

雖然同mirror最無存在感嗰件撞名,但巴布爾文武雙全,少年時代已經雄心壯志,想仿效祖先嘅霸業。

佢11歲時繼承咗父親費爾干納嘅領地,1497年更加打下帖木兒帝國首都撒馬爾罕。但因為費爾干納故地發生叛亂,使其進退失據,被迫流浪於撒馬爾罕同安集延之間。1501年,又被烏茲別克人酋長昔班尼汗打敗,巴布爾帶住佢嘅少量支持者喺山區流浪咗三年。

根據巴布爾日後自己寫嘅回憶錄所講,呢段時間佢窮途潦倒,無錢無地無人,有嘅只無窮無盡嘅背叛。牙虎信誓旦旦,自己對班兄弟義薄雲天,但無奈班259都係一次一次咁反佢骨。佢只能夠喺回憶錄中聊以自慰,話嗰啲25囝日後都得到悲慘嘅下場,可見眞主偉大。

1504年,巴布爾以幾百人打入今日阿富汗首都喀布爾,之後就一直同烏茲別克人打仗,互有勝負。但佢因為成日遭到背叛,始終喺河中地區企唔穩陣腳。佢為咗得到支持,於是同烏茲別克嘅敵人波斯薩法維王朝結盟,但投靠什葉派令佢失去咗信奉遜尼派嘅河中人民擁護,喺1512年又比烏茲別克人打敗。

喺中亞地區嘅不斷失敗令巴布爾放棄喺嗰度建立統治嘅企圖,轉攻比較易打嘅南亞。
雖然同mirror最無存在感嗰件撞名,但巴布爾文武雙全,少年時代已經雄心壯志,想仿效祖先嘅霸業。

邊個?
連登一直都唔少人出post問stanley/anthony/jer/trigger係"who?"喎
北方啲女白啲岩香港人口味吧
LM
得閒打下搶下嘢咁
補充:巴布爾即係老虎
終於講到三大伊斯蘭火藥帝國
附圖
好post留名推
拉齊亞同阿比西尼亞黑人奴隸雅庫特嘅親密關係 bbc only
當時嘅德里蘇丹國為洛廸王朝,出自普什圖人,原為賽義德王朝嘅總督。賽義德王朝創立人則係帖木兒帝國嘅旁遮普總督,帖木兒死後立國。

1519年巴布爾開始狙擊印度,因為中亞比起南亞更加接近技術輸出中心,巴布爾喺波斯人身上學到嘅火器技術雖然已經喺歐洲落伍,但對付德里人依然綽綽有餘。而波斯人嘅技術則來自土耳其人,正如土耳其人往往要任用改宗穆斯林嘅匈牙利或意大利做技術人員。

到1526年4月,巴布爾喺德里北部嘅帕尼帕特以少勝多大敗洛迪王朝,巴布爾僅僅以配備火繩槍同大炮嘅萬零人,就打敗咗德里嘅十萬大軍,德里蘇丹易卜拉欣·洛迪陣亡。呢次亦都係火槍第一次喺北印度出現。

入城後嘅巴布爾隨即喺德里大清真寺宣佈自己為印度斯坦皇帝,建立蒙兀兒帝國(又譯莫臥兒)。

蒙兀兒為阿拉伯同波斯人對蒙古嘅訛讀,事實上巴布爾本人並唔鍾意俾人叫佢做蒙古人,佢認為自己舅父係蒙古人,但自己係正統嘅突厥人。因此蒙兀兒皇帝perfer人哋都係叫翻全名“古爾喀尼”,意思即係駙馬可汗咁解。

1527年巴布爾又以火槍擊敗咗更強大嘅拉傑普特人(佢哋一直無滅亡)同阿富汗人,建立咗龐大帝國嘅雛形。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞