【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
睇到最後笑左
甘太同林太一樣有2個囝,佢本嚟想培養細仔桑賈伊做接班人,但牙桑80年喺空難中身亡,國會議席亦都由大仔拉吉夫接過。(呢個甘家可以同美國嗰個鬥賣小強)

拉吉夫喺兩個月後大選中得到大量同情票支持而當選總理,到89年因為貪腐醜聞而競選連任失敗。

1991年5月,拉吉夫再次捲土重來。但佢喺競選期間於泰米爾納德邦被自殺性爆炸襲擊而死。凶手係泰米爾分離主義者(包括印度同斯里蘭卡),佢哋因為不滿拉吉夫87年派軍去斯里蘭卡打泰米爾之虎游擊隊,為免佢當選後再派兵所以下毒手。

國大黨靠拉吉夫之死又再次贏得91年大選(人血饅頭放題),但大概因為邊際報酬遞減定律,今次未能夠贏得絕對多數,國大黨從此轉為弱勢。

91年亦都係蘇聯解體嘅年份,標誌住冷戰結束。美國喺冷戰期間一直靠印度嘅宿敵巴基斯坦阻隔蘇聯南下,隨住蘇聯解體同巴國嘅關係亦都轉冷。

巴基斯坦自孟加拉獨立以來,就淪為各個族群嘅戰場----旁遮普貴族掌握軍隊同法院,而信德人地主則控制議會和官僚,雙方以國家機器為工具互相宣洩仇恨。而俾路支同普什圖人既唔想留喺呢個國家,但又缺乏自治能力。

喺咁嘅情況下巴國嘅民主制度注定不穩----軍人週期性發動政變,將靠普選上台嘅民粹主義政客推翻。但軍頭們嘅權力基礎亦都唔穩,英國人留低嘅司法系統依然存在,最高法院法官只要宣佈總統違憲,依舊可以令佢哋落台。

法律同軍隊變成權貴互鬥同抵抗民主民粹政治嘅武器,但精英階級依然不敵大眾民主嘅上升而被逐步削弱。

除咗種族之間嘅對立,巴國嘅上下層結構亦呈現割裂狀態;上層係英國留低嘅普通法系統,下層為奉行伊斯蘭教法嘅平民,佢哋喺政壇嘅代表有民粹政客同巴基斯坦三軍情報局。

軍情局職能近似CIA同MI6,喺48年成立,係受美國培訓嘅特務機構。

巴國為咗大後方留一條後路,同埋抗衡印度喺中亞聯合塔吉克、俾路支嘅戰略,亦都以泛伊斯蘭主義為旗號,統戰普什圖等邊界部落。

由於巴基斯坦係一個建立喺伊斯蘭主義之上嘅國家,因此佢自身亦難以同極端主義切割。巴國軍情局就此成為咗伊斯蘭恐怖份子嘅培養基,為各路恐怖組織如虔誠軍、穆罕默德軍(以上兩者都喺克什米爾)以及塔利班提供資金、訓練同避難所。

911事件發生後,美國打響咗反恐戰爭,2011年終於喺拉巴基斯坦首都伊斯蘭堡附近擊斃拉登,佢明顯得到軍情局庇護。

而令美國人老尷嘅係無論拉登定係軍情局都係佢教出嚟嘅弟子,可謂養狼狗咬心口。

巴基斯坦民間嘅伊斯蘭傾向更甚於政府,威權統治嘅武斷同腐敗不斷增加民間極端組織嘅力量,使恐怖主義揮之不去。

而美國之所以仲容忍巴國,除咗因為地緣政治因素,亦因為巴國至少門面上係三權分立同有民主選舉。而英國人教出嚟嘅大法官同受美國訓練、用美國武器嘅軍人仲可以制衡住民間嘅泛伊斯蘭主義者。

但種種跡象顯示美國人已經失去耐性,911後美國多次埋怨巴基斯坦舉紅旗反紅旗,一面參加反恐戰爭,一方面又暗中包庇多個恐怖組織。

2015年,美國因為不滿巴基斯坦喺反恐戰爭中作戰不力,拒絕支付三億美元軍事援助。為咗補償喺美國人身上失去嘅經濟援助,巴基斯坦因此同中國過從越密。

90年代以來,印度國大黨嘅政治壟斷地位被打破,人民聯盟重組而成嘅人民黨代替佢成為執政黨。

由於印度係一個民主國家,並且名義上係司法獨立嘅,所以國大黨唔能夠阻止人民黨嘅壯大。人民黨喺90年代印度各邦選戰中,相繼將國大黨擊敗。

人民黨係一個三頭馬車架構,由印度各邦嘅眾小民族發明家、地方草根政治組織同人民黨中央組織構成。地方上嘅小黨同政治組織因為喺首都冇政治勢力,所以就掛靠喺人民黨名下。人民黨亦因為咁睇嚟人強馬壯,變成可以同國大黨匹敵嘅大政黨。

人民黨得以崛起嘅意識形態就係印度教民族主義,佢主要嘅主張就係反穆斯林,並視國大黨主張嘅“穆斯林、錫克人同印度教徒係一家人”為綏靖主義。

佢哋作為馬拉塔同拉傑普特人嘅後代,對穆斯林同錫克人嘅遠古記憶就係仇恨,呢種敵意亦催生咗好鬥嘅印度帝國主義。基於仇敵之間往往具備奇妙嘅鏡像關係,印度帝國主義者就顯得同激進嘅伊斯蘭主義者有如階級兄弟,甚至被批評為印度教法西斯。

另外因為人民黨喺民間嘅主要支持者係一啲小商人、小地主、村鎮企業家之類嘅人,佢哋同舊財閥冇咩關係,並反對國大黨推行嘅計劃經濟。於是人民黨上台之後就推行自由資本主義政策,令印度經濟得以改善。

拉吉夫·甘地嘅遺孀桑妮雅喺2004年帶領國大黨重奪執政權,但佢因為自己係意大利人所以拒絕出任總理,由曼莫漢·辛格出任(佢亦係首個錫克人總理)。

2014年莫迪代表人民黨勝出大選,展開咗長期執政,佢同聖雄甘地係家鄉,出身古加拉特邦。

人民黨政府喺外交上表現出反穆斯林同中共嘅傾向,亦都因此喺國際上成為美國亞太地區嘅天然盟友。但另一方面印度亦同俄羅斯保持友好關係,重演冷戰時代不結盟政策嘅格局。

美國人對印度嘅支持,令印度有可能以亞太區代理人嘅身份,建築夢想中嘅大印度----由阿姆河一直延伸到棉蘭老島,包括今日整個中亞同東南亞,以及不丹、尼泊爾、西藏等地,恢復昔日阿育王同戒日王時代嘅偉大光榮傳統,呢個亦都係人民黨能夠壓下地方眾小民族嘅唯一辦法。

而呢種印式天朝體系必將邊陲各國割裂為稱臣納貢嘅衛星國,亦因此印巴喺將來必定會迎頭相撞----大印度帝國主義者為咗國家安全得到鞏固,必將以肢解巴基斯坦為首要任務;而印度國內嘅穆斯林(印度有成兩億穆斯林)喺受到印度教徒排擠以後,亦會投向巴國懷抱。

喺冷戰時期,係美中聯合起嚟避免咗巴基斯坦嘅進一步解體。但承認孟加拉獨立同承認台獨一樣,破窗效應嘅餘波必會導致俾路支、旁遮普民族嘅出現。

有說印度之大,大於世界,南亞大陸出於其獨特生態,本身就係一個小宇宙。喺現今新冷戰結局底下,印巴兩國出於歷史慣性同積分,注定喺呢片土地上一山難藏二虎。

寫完
多謝收睇
嘰嘰

(全文完)
但軍頭們嘅權力基礎亦都唔穩,英國人留低嘅司法系統依然存在,最高法院法官只要宣佈總統違憲,依舊可以令佢哋落台。

但軍頭真係要做野 用槍指住法官
法官有得唔跪咩?
美國人仲對巴基斯坦有影響力

巴基係佢非北約主要盟國
美國人仲對巴基斯坦有影響力

巴基係佢非北約主要盟國
係啦
同埋印度建國時有成3億幾人
社會福利主義成功要小國寡民 資源豐富先做到
下次寫邊個國
多謝樓主
下個準備跳邊個坑

樓主有冇興趣寫南斯拉夫或者西班牙
多謝晒 獲益匪淺
遲啲
其實印度有無可能好似中國 80年代咁高速增長,一舉超越中國成為世界第二強?
比較難
改革開放嘅成功有賴於中國血汗勞工嘅貢獻
而亦只有喺經過中共鬥地主
將所有宗族組織摧毀之後
先可以產生大量無人保護嘅原子人
佢哋可以接受任何非人嘅條件
而印度底層嘅封建體系始終存在
釋放唔到咁多奴動力
唔講咁多 樓主好波

支持講多d 唔同文明可以等多d 人唔好咁狹窄以為世界剩係得所謂既華夏五千年歷史,其他地方全部都係蠻夷
Fuck you usa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞