【歷史po】慘過寫印度

336 回覆
313 Like 1 Dislike
印度,世界文明古國。一般比人個印象都係人多牛多強姦多,恆河飲水會肚痾

幅員遼闊嘅印度一如由東亞、東南亞、中亞拼湊而成嘅中國,由幾片土地拼湊而成,按照地理可以劃分為以下幾個部份:

第1個係現今斯里蘭卡同泰米爾納德邦地區,即印度東南部一帶。呢個地區同東南亞嘅爪哇、馬六甲關係密切,甚至呢兩個地方嘅王族都係源出於此。

第2個就係印度河口到西南沿岸一帶,呢一帶同桑給巴爾、也門、巴林關係密切,屬於波斯灣文化輻射區。

第3個係位處東西之間嘅德干高原,能否打通呢個地區就成為日後德干諸帝國生死存亡嘅關鍵。

第4個係德干高原北部連接印度南北嘅森林地帶,嗰度自古以嚟都係蠻荒,直到英國人嚟到先得以全面管治。

第5個係喜馬拉雅山靠近尼泊爾嗰邊,呢度嘅山民日後被大英帝國所發掘,成為赫赫有名嘅啹喀兵。

而第6個就係由比哈爾到孟加拉嘅紡錘型低地,呢個地區就好似支那嘅中原地區一樣,靠住恆河水嘅灌溉,養活咗大量小農人口,亦係印度歷代帝國嘅核心地帶。

7。想知再講。
觀塘
又來學野
強帖留名
正呀,支持
想睇關於種姓制度既事
自己對18世紀火藥帝國有興趣
唔知會唔會講少少Mughal衰落嘅原因
睇落對眼仔好c伏
點解聽得最多係旁遮普人
lm
朱羅連三佛齊都滅到
想知,樓主請講
feel到係大佬級難度
唔想知 快啲寫
歷史師
頭幾句做乜咁似早幾年啲tvb押韻對白
lm
好有興趣了解殖民史同後殖民時代

對南印度歷史都好有興趣,過往好少人提過
印度第7塊組成部份就係喺上古同中古時代至為重要嘅中亞大道區,由朱木拿河以西以北通向印度河、開伯爾山口同阿富汗坎大哈。中亞人口透過呢條道路不斷輸入印度次大陸,印度嘅第一波文明就係沿住呢條路線輸入。

位於今日巴基斯坦嘅哈拉帕喺公元前3千年就已經有文明出現,據考古學家推算,喺哈拉帕最鼎盛時期(公元前2600-1900年),城市佔地達1.5平方公里,居民達兩萬多人,係當時世界上其中一個大規模城市。

哈拉帕城市有著整整齊齊嘅工業區(主要生產陶瓷)、住宅、公共設施,由於城市規劃手法同美索不達米亞文明相似,所以被視為美式文化嘅延伸。

但呢個高度工整嘅文明因為不知名原因,喺之後嘅幾百年逐漸衰落,城市嘅殘餘居民就好似mad max同北斗之拳啲人咁,喺一個反烏托邦嘅世界苟且偷生。

佢哋依靠城市嘅殘餘好似寄生蟲咁又生活咗一段時間,但佢哋嘅聚落已經不如前人工整,直到殘羹淨飯食盡,佢哋就慢慢消亡。

到公元前1500年,雅利安人又沿住中亞大道闌入,哈拉帕已成一片廢墟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞