STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 13

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我睇到第2季先知有時序 當佢卡通片咁睇
其實S1-2都無乜野,係S3係咁補S1,2 gap有時無咁用心睇會hang機
有冇人睇咗雷神導演問Natalie拍star was個新聞?
又一個星戰導演唔睇前傳
會唔會又好似obi wan咁
只要佢唔係拍Skywalker Saga期間嘅野都應該冇咁易出事嘅
希望佢係拍789之後
冇太多限制佢應該OK
似係傾開計順便講句點知變咗笑料…我諗係唔小心唔見得啫
聽講佢好似仲係劇本階段,有排
佢喺Mando making of時仲話係fans
同marvel班人一樣
個個都由細睇到大
應該吹下水姐
Imperial trooper 啲膊頭披肩顏色係咩意思 其實係咪亂咁嚟
橙色我以為係最高級 點知好似只係小隊leader
白色再細粒啲
黑色唔知係咪tarkin專用白兵
紅色同黃色咩意思
其實obiwan唔計個黑妹都唔係太差姐,最起碼個選角(特別係個靚妹)同打鬥,我覺得都好睇過 8 9
點解大家都屌到七彩
佢拍嘅星戰時間點係邊先
佢Mando嗰幾集都唔錯
睇吓佢會唔會搵Jon 同 Dave執一執
4 5 6先係佢睇嗰段時期啩
FAQ:TCW要點睇?無跟時序睇會miss咗啲乜?
跟咩時序睇其實唔會差好遠
TCW唔係連續劇,一個單元三四集,唔怕跳住嚟睇
播放時序好在方便,不過有啲細節會令你疑惑
官方時序好在順時間敘事,但係嚴謹至拆開關事但相隔耐嘅集數,而一開始就集中exposition,怕悶嘅要留意

主要混亂嚟自Season 3,第1-9集係專登補完前兩季,
即係每集都係上季其中一集嘅前傳或後續
由312之後就係順時序 (除咗501要推去514之前)

所以我整咗個調整時序,盡量貼近實際時序,但係會將相近元素嘅集數放埋一齊
實心星星係最推薦,同主線有關
空心星星第二推薦,支線但有出色人物/場口嘅集數
後面嘅小說、漫畫、未完成story reel,都計落canon,私心推薦
P.S. 2022年秋天嘅Tales of the Jedi Ahsoka第二集,推斷為307-310之間。
docs.google.com/spreadsheets/d/1zfXOXuaagGaJC33If-DNUdhV1QDGNn4u
TCW官方時序同播放時序嘅分別 :

217-219推前至203、4之間
201-3、217、218-9、204-208,四個故事之間無直接關係,次序調亂唔影響主線。跟播放時序睇亦無問題。

301+105+302
講複製人小隊Domino Squad嘅訓練、新兵上任同保衛家園。因每集相隔幾個月,官方時序會拆開呢三集。

303+(101)+119+120+121
303 A線講Bai Organa去游說人道支援,B線講死守Ryloth. 係119-121重奪Ryloth嘅前傳,補返當時政治形勢同當地民兵嘅反抗。四集一齊睇會完整啲,官方會分開將303跟實際時序放喺一開頭。
101為303 A線分枝,共和分離兩派爭取中立嘅Toydaria支持,同單元主線Ryloth無關。

304+5+6
都係政治/貪污類,三者之間有些許連戲位,但同整體時序關係不大,跟播放時序睇無問題。
官方時序置304於306之後,與Ahsoka稱304係第一次對他人用mind trick,即於306對Mandalorian guard所用之前矛盾

216+116+Film+307+308+122+309
算式係寫埋一齊,但係係refer緊兩件唔同嘅事
1) Battle of Christophsis: 216+116+Film (0-25mins)
216/116解釋返點解電影一開頭Anakin同Obi-wan會陷入苦戰
2) Ziro the Hutt: Film (73mins~)+307+308+122+309
延續Ziro向Padme報仇/逃獄條線,但係同電影最後一幕又隔咗接近一年。前情提要會提你相關人物,官方/播放時序一樣隔開兩季。

310+311+215
215未換衫,但名義上係發生喺第三季嘅故事。呢個"bug"無傷大雅,純粹215死咗嘅某角色會喺311做佈景版,對劇情影響不大,跟播放時序無問題。

501+514-6
同215情況差唔多,某角色係下一集背景返生,對劇情無影響。當年將"Revival"調去第一集係為遷就首播,時序上501更接近514,卻並非第四季大結局直接後續(中間隔咗Legends漫畫Sith Hunters同Death Sentence)。

705-8前於701-4
705-8前於701-4,配合Anakin出發前往Anaxes,參與Ep III所述之Outer Rim Sieges. Anakin只於706客串一幕,而705-8同701-4情節上無直接關係,故實際影響不大,跟播放時序都無問題。
705-8原設定喺第六季,現安排下,708同709仍然相隔一段時間,惟較原設短。
追返哂789集 覺得好正好好睇 點解d人會講到係垃圾
願聞其詳
選角 故事 人物都9唔搭8
有啲人物劇情完全係多餘
因為黑西unnatural
睇哂3集覺得冇悶場唔恰眼訓 打鬥場面又幾好睇 同成個skywalker系列算完滿收結左 我就覺得幾好唔錯了
完滿收結
全家死哂yeah!
我又覺得ok 佢地真人都已經老唔會再拍到戲 同埋戲入面都變左英靈 Jedi留比rey承傳
我唔介意佢拍2000年後新共和國
rey skywalker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞