STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 13

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Disney 唔差在獨立出埋Leia影集
Luke 前傳
都係輸obi wan你陰我
https://starwars.fandom.com/wiki/Obi-Wan_Kenobi

Wookieepedia Obi嗰頁去到Episode 3之後俾Disney+劇玩到勁矛盾
講真賣情懷 有佢兩個好開心。
但劇情可唔可以合理啲 ,其實導演佢地有冇睇過前傳參考返,加個新角色完全唔吸引,三妹
咁多時間 準備 作個咁嘅故事。。。
咁好一套大作品有哂前設參考 都可以拍到咁
Btw 啲 打鬥轉左 真係無咁好睇
前傳係花巧 但視覺效果有享受
Disney 真係好嘢,Mando 就係威係勢,一拍舊人就拍到幾舊屎咁撚樣。

Obiwan 咁緊要嘅角色嘅劇都拍成咁... 一係啲場口設計弱智嘅,一係個立場動機就弱過乜,話轉就轉。3師妹角色真係傳奇...

打就預咗要連返 The New Hope 唔會打得好似頭3集咁,寧願佢好似 Mando S2 Ahsoka 果集好過而家咁... 打完真係 R晒頭...

佢啲咩編排致敬都掩蓋唔到啲缺點 最多將呢套劇由唔合格用 Fan Service 拉返上合格。呢套居然重衰過 Boba 真係難以置信。好波好波。嚟緊 Andor 真係唔敢抱任何希望...
dc有華納做最大敵人
sw有disney

依套其實係咪dave有份
真係差過平時好多
之前啲人話 Mando 係親生仔,我都唔信。睇完 Obiwan,我信啦。對一對隊 Crew,差天共地。

啲 VFX 都唔同玩法,Boba 插一集俾 Mando,Luke 都做埋 Deage 靚到。呢套 Obiwan,雖然格劍時間咁短,Hayden 都唔 Deage 吓,靚仔都唔係大晒架...

Disney 成手好牌,咁多大 IP, Marvel 又係, Star Wars 又係,慢慢磨慢慢度,正正經經拍啲正常嘢出嚟都長做長有,係要滾水淥腳咁拍。123集同 456集啲 Force 同 劍技節奏都咁唔同,拎唔到中間位拍少啲/唔拍 Jedi 冇人怪你,拍爛咗真係俾人講成世。
因為ob1話事人係kathleen fucking kennedy, 而mando唔係
789有辦你睇,只係估唔到有前文後理既 都可以搞成咁
好似Dave 近期先升下職(幾時可以見度Kathleen 退位比晒佢控制SW故事方向呢套obw 仲係Kathleen 大權控制中….

但係有S2都係會睇主講obw同quigon 完成訓練或者對付Maul 嗰嗰組織都幾好…如果有埋TCW回憶仲好
前提係啲製作團隊同Budget 提高下啦…唔可以單靠演員Carry
不如問下點解

rogue one嚴格黎講都係輸
thats why sw賺錢過marvel
mando S1 完全架空星戰宇宙,正正常常點寫都好睇
S2都係搵啲舊人出黎試水溫,未算抄車

boba同一條time line,要承繼舊角story arc,炒曬,仲要插集mando

obi 夾住兩代三部曲,完全可以食書自由發揮已經睇到當咗EU咁,一個SW各自表述算
老實講睇完今集 加上睇埋Rebel 同Clone Wars
越係描寫Vader既墮落,就越係更加突顯Luke係第6集既勇氣
連ObiWan都徹底放棄佢,全銀河系睇怕真係剩低Luke係唯一一個相信佢仲有好既一面
You didn't kill Anakin, I did.
Anakin Skywalker was weak, I destroyed him.
每次Vader見返熟悉既人都要講一次係佢親手毀滅Anakin,
越係咁講,就越係覺得Luke真係好犀利,可以連Vader都挽救返黎。

(屌你老母第8集咁樣寫Luke)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞