係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
住左日本6年,真心日本好住。但好少見到長居日本工作既巴打分享,而係一堆冇係日本long stay過就「旅行就好,番工不了」既居多。

依排得閒少少,如果有巴打想了解下,一個普通香港人salaryman係日本生活係點,請隨便問。

以前開過職場文化既post,可以參考下: https://lihkg.com/thread/2669891
下個月過日本做IT留名
睇返樓主之前個post,其實聽落做新式啲嘅日本公司真係冇啲人講到咁恐怖 (身邊個個聽到我話要過日本就係咁勸我唔好過去搞到一開始我都驚埋一份)
恭喜巴打

我去果陣都係身邊所有人勸我唔好去
睇下邊一類公司,其實一般skill-based既工種差極有限,又可以轉工轉到啱心水為止,不過當然睇skillset

日本既香港人community 日語留學生多,冇專業技能去日資的話,就難好多適應(日本麻煩既規矩多), 所以大部分意見先相對負面(個人估計

日本職場歧視係咪好嚴重?
我去過果幾間唔覺有 起碼一般教養/manner好, 唔會咁易睇得出。

反而以前香港職場,歧視大陸台灣人就反而見得多
留個名

轉眼間就7年
巴打又開po
🤚就快5年
留名跟進
日本入面IT公司既待遇係咁既印象,個人偏見為主,不喜勿插。

S
Google
Amazon
Indeed
G同A聽講入社hurdle比去美國本公司低。人工亦比美國本社低。

A
日本大手,メガベンチャー(Softbank Yahoo Line Rakuten Mercari SmartNews...)
唔細分了。入左後基本上5年Visa冇難度。有部分會參考S外資既待遇就特別好

B
SIer (日本七成既IT人做, 類似派遣咁)
國內中小企
Volume Zone。人工一般workload一般技術一般。入左後基本上1/3年Visa

F
黑心企業/SES (入職條件border低,人工低工時長)
如果有依類offer,要有覺悟工作環境會差。

另外外資startup既variation極大(又唔係all time請人)太難判斷冇寫入去。之前一間勁細既公司但annual 10M以上offer都見過 (一般大手日資it要做課長以上先有)
難得依排得閒d就上嚟吹下水
都好耐冇開po了

手機game定Square Enix果類
後者的話聽人講話やりがい搾取好嚴重,可能要有覺悟
🤚睇嚟都有唔少留得耐既巴打
本身冇唸住留咁耐,住落日本真係幾正
留名
岩岩新卒入職左三個月
not really ar
new company also have pk culture

really depends on your luck ah
or if have someone you know in the same company then you can try.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞