係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
留名
下年準備去讀一年日文
畢業之後打算長期居留

巴打攞咗居留證未?
我計過高個度人材計劃好可能夠分
但係真係唔知自己嗰行有冇份
我知道建築有份 而我係做樓宇結構安全嘅嗰一範

另外打算去到日本會學車
問過兩個日本朋友
一個就話讀唔洗錢 考嗰時再比考試費
另一就話一定要比錢上堂攞仮免許+本免許
巴打知唔知其實係點?
日本其實係冇咁大壓力。因為做便利店都1000円個鐘。

睇下自己人生plan想點啦。時間好快過。
永遠單身其實吾洗唸咁多,責任又冇。對 自己父母可能都要唸下。

講先進,多新野,靚野,其實香港重多。

日本係穩定,安穩。
我認為退休吾錯🤣

同日本人結婚生仔要小心,
日本係単独親権、邊個先帶走個仔,邊個就對個仔有完全控制權。重可以話你dv。佢地吾會查真相。
以後冇得見個仔。

其實日本女權好勁,男女共同参画
呢個政府機構搞左好多野。

吾信可以google 下
実子誘拐、連れ去り勝ち、虚偽Dv、親子断絶。
千都係60幾萬hkd
香港it狗真係周街都拎到
香港車牌唔可以直接convert做日本車牌
我個時要考一個筆試同一次唔試
個路試係考場入面唔會出街
你考之前可以搵學校佢地可以同你直接係個考場練
我考完個考官都問我係咪係度練過

買車就睇下你有無喜好
日本車維修車檢都真係平d
我架audi換d basic野兩年車檢已經要200k真係dllm
睇親移居日本post 既comment都會忟

以前就係明明無長住過日本既人講
旅行就好,長住不了

依家就係唔明物價同生活指數既人講
人工好低,香港求其都搵到

人工單憑數字*匯率去判斷根本一d意義都無,應該要比較返當地人平均薪酬同當地物價去判斷先啱。真係唔明點解可以講得出咁非常識既嘢。
香港冇車牌第一次學車
日本考牌係唔係有得揀英文?
雖然考日文都可以但係驚考路試聽唔曬個考官講咩
因為大部分人都係用錢唔係QoL諗
而事實上唔係移民嘅話 好多人又會儲錢
咁純金錢上有考慮好正常
巴打想問下依家呢1,2年特定技能1,2號係咪已經無伏 捱得想申請
人工低相對低價都有好質素既野

不過明既
你搵開果個人工之後跌兩千都牙痛啦
明明其實每個月食少兩餐buffet就係度
先進,多新野,靚野睇你點定義…

說服唔到自己依幾方面香港比較好…
我都想知呢啲點解反而會係香港好啲
個fd住岡山県話要成三十萬
我去埼玉県
想聽下札幌缺點 因為覺得佢好正咁
日本人口少?
全球人口過億國家都係少數
歐洲國家除俄羅斯外 最高既德國都係8000萬左右
日本三分之二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞