係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
材料升還升其實任鳩HM報價 控制唔到 藉口黎
考慮下TAMAHOME果D LOW COST HM囉
上個post唔係有結論
話日本做it+外資呢啲專科嘅倖存者偏差跟本唔可以當例子
普通人去做營業 文員仔一樣俾人捽
留名就來last in
其實有無人喺日本做finance?
PE/VC/MBB etc

其實呢類工喺日本外國人係唔係好難上位?
想問吓有冇諗住申請歸化?
我住夠五年不過啱啱轉工,新公司頭一年係契約社員,第二年先可以轉做正社員(早排個人面談比我評價唔錯,應該冇問題轉得到)
所以諗住等下年轉做正社員穩定啲先搞歸化嘢
個人覺得永住好過歸化,歸化比起永住,除左投票權冇咩特別優點
Visa係咪一定要公司代你申請
如果公司唔肯
就算有offer都冇用?
正常公司請外國人會問你洗唔洗visa sponsorship同在留資格係咩
有d公司幫唔到就一開始唔會in你
可能佢想放棄中國國籍?
如果係日資做 冇用到丁寧語 尊敬語 係咪一定俾人鬧
有個朋友流利日文做外資PE,一年唔夠就升左
日資就seniority啦
香港人?
有無啲面試同工作嘅心得分享?
Thx
三大畢業有bonus 10分
跟住日本大學畢業又有另外bonus 10分?
啲bonus有冇咁易攞
第十二年留名
黎緊七月返新工
知你係外國人基本上都好寬鬆
同埋唔使對客嘅話
全普通形都夠做
唔係下下ため口車埋去冇乜人理
我自己用business/management個條route
佢仲可以backtrack, 我申請完等一年就有永住了
跟住幫老婆仔女整埋四個月搞掂
日本既外資多唔多請外國人,btw 樓主working visa留底?邊一種working visa
it 狗多數係咩網搵日本工
社用 漏左さん、冇用丁寧語會比人話(住耐左你就知,好有違和感

不過敬語方面, 日本人都有時敬語用得唔啱,唔記得用,外國人用唔好有時唔太介意

所以基本上一致用丁寧語,對客/目上既人記得就間唔中記得用敬語,就冇問題

當然間間公司/業種唔同
留名 想年尾過去
呢個係自己開專業公司做生意?
年收入仲要千萬yen
Ching咁勁
外資都要睇佢入面d人係點
之前做big 4我條team一半鬼佬
但係其他team跟本同日本人公司無分別
所以上面有個ching講得啱真係睇你彩數
有冇得準時收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞