係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
下 香港d職場請大六人通常都做你上司 掉轉就真lol

週末可以簡單地日帰り旅行
住得耐日文學得快,可以enjoy多好多旅行景點
比起香港,樓多好多面積大d(一戶建又有),但一般salaryman負擔到既choice
各方面Service level既standard高,生活上唔洗點用腦揀都唔會中伏
Amazon理所當然地方便
日後想去working holiday 留名跟進
1.想知你退休有咩打算,有無擔心過年金制度爆煲
2.日圓長期貶值,長遠對你造成咩影響
3.會唔會打算係日本生育
1. 其實人口唔細,1億2千幾萬,睇你同邊個國家比

2. 我自己冇。我覺得岐視係睇個圈子既culture, 我接觸既圈子冇咁解,代表唔到咩其實

3. Sorry唔太明你問題

4. 唔熟佢果行。發達有好多方式,咩都唔出奇
1. 我有另外草退休金,worst case年金收到既年齡後左,都慳慳哋應該冇問題

2.
假設長期貶值,外國貨購買力應該低左咁
不過我本身冇太多物慾樓又買左,依方便冇太緊張,亦控制唔到
另外我有一直有月供外幣同外國投資組合,hedge番個risk, 所以有事上嚟應該比一般日本人好

3. 諗緊
多謝解答
聽得出你年收唔會低得去邊先有資格可以另外儲退休金+投資外國市場

1.->咁假設一個非專業人仕黎日本拎普通日本人中位數薪水的話
你仲建唔建議黎打工落地生根?向上流既機會會唔會比香港更細?
2.->你認為要年收幾多先可以過得到你口中低物慾同時儲到一筆額外退休金又做到投資既生活呢?
3->「諗緊」係咪代表唔想生
Assume你講緊係香港考左N3/N2/N1, 但淨係讀冇咩工作上實戰經驗果d

個個唔同,以自己為例我一開始到日本around N3-N2, 日本上司語遠快(同學校好唔同),成日聽唔明, 但習慣左(一兩個月)就基本上internal business communication somehow叫work(雖然唔流暢)。

個人睇法,即使紙上談兵但因為識多d単語同文法,learning curve一定比紙上談兵都唔得果d好既。但冇咩可能day one就實戰完全冇問題
香港非政府文職eo
假設有考N1 但冇乜實際寫作/ 講既經驗
考埋英檢一級
過到去搵唔搵得返類似文職?
睇news好似google全世界都冇
想問吓永住權要求嗰10年,包唔包括留學嘅4年?
而家讀緊三大乞食科
諗住grad就去日本大學讀多科專科
跟住轉working visa
三大grad好似係高度人才加分項目?
前提係鐘意日本的話,非專業性就運氣元素大,太視乎個人際遇,成功(long stay得開心)失敗(後悔嚟)例子都見過,主要分岐點似係睇個人性格同日本人/生活圈子既人夾唔夾居多。不過還掂冇專業,除非香港可以特別發展得好,可以一試既

有專業就職場選擇多,唔夾都可以容易轉,待遇又好d咁,所以定居順d咁

我個年齡層既日本既平均家庭年收好似600萬到,睇番我洗費,都夠我同另一半而家生活洗費咁(?) 遲d睇下可唔可以post個支出表出嚟
退休金唔係必須既支出啦,不過日本投資每年有免稅額,唔用會浪費咁解

唔想生既理由係,最擔心workload(兩老唔係日本幫唔到湊, 日本冇工人文化),另外個人未有想要小朋友既沖動

但想生既理由係,日本for小朋友成長環境嚟講太好,另外怕老左悶同冇人生目標

好難諗…
外國有傳入google難過amazon 因為amazon pip
日本有冇咁嘅傳聞?
Tier A interview leetcode難度大概係點?
我估Tier S係medium to hard
Google唔知,但Amazon Indeed同其它A rank系應該大部分都fully remote(almost fully)

基本上定哂格局,由於總有公司fully remote, 所以一逼人要100% office就轉工都得,公司都唔敢亂咁改現狀
lm
搞緊簽證留個名。
樓主幾大?住緊咩地區?
好重稅
而家淨係買左都民共濟同ideco
仲有咩扣稅方法
5年揮手
儲唔到錢
有可能搵到 不過要花時間搵同下等下
一開頭過黎等錢使
騎牛搵馬咁 轉到第3份工先係文職
都有fd一黎就搵到文職

要練好d講同寫 準備面試先
儲極都唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞