係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
我果度有,不過wfh左咁耐,個文化應該消失左
當你見到日本班戇鳩仲拘泥於fax
好多野無online reservation system 要電話預約
政府銀行野一定要親身搞無得上網搞
返工明明有哂email/softcopy report 但偏偏要print 十幾廿份

就會覺得香港好
但係佢工作簽證唔係有規定最低年薪咩
岩岩search過話至少300萬yen?
想請教吓
如果喺美國有股票戶口
持有美股etf
會抽幾多稅?
樓主
日本係咪都唔傾向請文科、同乞食科grad嘅人
見樓上咁多位巴打都係講緊IT / engineering / 工業相關嘅career
嘩3m 都無真係勸你唔好嚟
我覺得4-5 都好低架喇
我之前果間冇
依家呢間全wfh唔肯定以前有冇
早排睇pokemon化石展,見到staff list,pokemon公司有個台灣人係讀bio
我公司嘅外國人artist係讀art出身(fg入)
因為呢個post 係講日本工作,唔係搵海外IT工嘅post
所以我剩係覆點樣搵日本工,去邊個國家定係留港都係你哋個人選擇嚟,我冇資格評論人地人生點走

去到TierS 頂級,其實好多國家都願意收,基本上可以揀自己鍾意嘅國家住,做幾年申請轉office 都仲得
但問心大部分人都未必係呢個level

大把日本人都覺得自己國家係鬼國,想去歐美發展
事實係有啲香港人未必有BNO,唔係咁易去到英國
或者唔夠錢/學歷去加拿大,咁日本都係其中一個選擇嚟

至於留港,對於想移民嘅人嚟講應該係唔會考慮啦
個人接受唔到出入任何地方都要嘟QR code
其實日本公司比其它國家多請乞食科,但外國人同日本人比語言同文化差異上會輸蝕少少咁,所以會難過本地人搵,不過有機遇既話搵到既例子都聽過唔少既(當然待遇唔好有太高期望)

識人旅遊業做,不過而家依個時勢…

不過我公司d人通常係辭職轉做freelance
所以其實走左都會成日見
見到個reply講到7成人做港式IT

老實講,對人工冇追求係冇問題,但係呢類工做得都預咗難入返A/S tier
外國一樣有呢類公司,喺Reddit search下thoughtworks就知玩港式IT嘅公司喺外國cs撚眼中係咩地位

不過你講得啱,人生點行係個人選擇嚟
如果純粹為離開香港,日本都係一個東亞入面比較好少少嘅選擇嚟
話哂產業完善,上至cutting-edge嘢,下至港式IT都大把選擇,唔似香港咁單一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞