係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
Icic…

兩夫婦都係香港人真係唔係太搵到前例… 可能要靠我開創歷史

我諗緊我係咪要改大日本人姓,等個細路易d融入日本
想知係咪好多IT狗過左日本
幾乎講親都係話it移民
冇乜點見其他行
我都有課金用佢個explore/study plan
啲algo都係邊睇佢邊睇YouTube學番黎
有啲底再做neetcode150
上黎po嘅多it姐
其他行都唔少
好多咩香港人line group都有幾百個人
近排公司請人
約左2個candidate interview都係夠鐘都唔見人

希望星期三果2個會出現
因為其他行業冇咩好講
個mock interview唔錯
3X 而家突然心郁想過去由零學日文
大家點睇
大家放假都好勤力
去囉
7月尾左右會去關西做programmer,想問下到時落地之後要做乜嘢先?
1. 電話
2. 銀行戶口
3. 租屋
同埋想問下通常租屋由簽約到入住要幾耐?
DREAM JUMBO又蝕錢
要開左戶口先整到電話
租屋通常睇間屋咩情況同你想幾時起租
間屋如果係上手岩岩退租 佢要執過晒先租得俾你
如果已經執好晒 過左審查簽左約俾晒初期料金就得

租就由通常每月1號開始計 再之前例如19號就想搬入去會收返你日租
(唔好諗住早d拎鎖匙偷雞搬入去 d地產真係起租前一日俾鎖匙你)
最快可以月頭睇樓 月中簽約 同月月尾入住
我搬左幾次屋都係月頭睇屋 月尾簽約 下個月中就搬入去
已經算隔得耐 好彩屋主肯等我
(之前住果度解約要一個月前通知 月中搬走交屋之前可以慢慢執

7月尾過後黎就預8月尾搬咁上下
有冇中出妓女?
thx.
有冇邊間銀行唔需要地址同電話就開到戶口?
YMOBILE可以用海外信用卡開電話號碼
租屋睇邊間管理公司, 有D可以即入住
最簡單係ゆうちょ
未有電話淨得地址都整到 去郵局就開到
不過唔知你公司有冇指定出糧銀行
冇地址好難搞wo ching
首先你冇地址連在留卡都整唔到
在留卡係step1黎

如果初初黎住朋友屋企 借佢個地址整住都好
或者住sharehouse先 睇完屋俾左錢好快住得
痴線IT 真係keep 住要進修
好慘
其它行業唔洗?
thx
thx, 今晚返去研究下
有冇咩香港人一到埗暫住既地方既堆介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞