係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
Friend到見家長香港都未必有
應該無論專業or not 都避免揀日資喇
喺日本已經每日有機會練日文
但入錯公司會比死更難受
而日資係偏向多有問題🤨
唔係仲讀緊書/另一半應該難啲
不過第二點講得好好
At home = 日本JTC 嘅歸屬感
姐係要你付出好多去埋堆
大機率包括無盡嘅飲み会
之前好似話出COE 都入唔到國
而家可以?
有野忙,我潛下水先,有野問週末先覆
WFH 都唔好揀果邊喇
都無野玩
揀湘南好過

個人意見
covid 之前呢?
睇個人啱玩乜
遊山玩水嘅咪好似你咁講
鍾意去飲去蒲shopping嗰啲咪住近23區方便啲
想問如果外國人想入呢行係咪經專門學校比較易?
自3月起已經開番
有朋友嗰排已經過咗去
一來唔想太遠離東京
二來我自己會爬下石 東京附近最近應該係奧多摩嗰邊 所以先會想睇下嗰頭

湘南嗰邊有咩優點?
搭單問下有冇人喺東京有做Gym
想知嗰邊啲會藉平均收費係點樣
室外爬石?👀👀
係 七夜巴有興趣?
日本住得好c服,但返工返到成隻狗咁
住大阪
https://www.goldsgym.jp/shop/13200/membership
最貴同大就gold gym 一萬幾
其他細嘢就六千-八千到
不過好多死約一年
最近比條女拉咗去玩bouldering
有啲想試下室外
不過我v-1程度
我室外lead climb多
冇咩bouldering

想知東京有邊間Boulder gym推薦
B pump?
嘩條link嗰間仲貴過喺pure做
都係到時再睇下有冇平
J&S, b pump, noborock 都係大chain
B pump 秋葉原應該最大
Noborock 最causal grading比較溫柔
最近去緊一間叫urban base camp 係新宿
唔算太多人 不過對我黎講都幾challenging

Magnus 呢段片去呢間都可以試下
https://m.youtube.com/watch?v=UMs3sHLjRwM

クエール・クライミングジム
03-6869-8998
https://goo.gl/maps/pgubvJ9HGek2aZo68

利申9up、淨係去過noborock Shibuya同urban base camp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞