係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
成世唔買進口嘢、唔喺外國消費咪冇問題囉

你應該批評啲人唔好下下用港式物質生活嘅模式去判斷日本人工,而唔係話個判斷冇意義
人哋本身嘅生活消費模式唔啱你心水唔代表冇意義
香港人唔睇CoL唔睇QoL剩睇人工是常識吧

之前有間建築公司個新卒採用網站列咗一日行程
朝早7點返到10點,即刻炎上
最大問題係post 果個人覺得冇問題
痴撚線
post果條友對公司有恨意
btw 日本人好似平均訓好少
樓上巴絲一直都有講用linkedIn搵日本工/agent,想問問其實點可以嚮linkedIn搵專請外國人嘅日本公司agent?
我本身都係做IT, fintech java backend, 但好少用linkedIn搵工
之前試過去indeed jp搵過吓工,不過都係冇回音
其實我幾年前讀完香港某大學嘅日研碩士諗住上PhD嘅,不過因為呢幾年變化太大,老細走咗香港讀唔到,有諗過去日本讀但啲入學試勁難,又驚自己啲日文口語唔掂,所以先退而求其次做番本行code狗
不過一直都係得個想,如果唔係樓主呢個咁多資訊嘅post我都仲係繼續懶懶閒
住宅ローン 変動型同固定型應該點揀?
如果用変動型 會唔會一野由0.5%升到5%咁?有冇法例保障唔會有呢d事情發生?
變動型我記得有upper limit保障(唔記得個數字,contract有寫,銀行sales會解釋)

由於未來唔會知,簡單嚟講銀行set比你既固定型個option expected value係negative,即係好似買保險你會蝕比佢,但一有咩事你唔會蝕太多(所以個sales工作係sell你買固定)

我基本上揀變動利率,同埋skip哂火災以外所有保險

細銀行或者d奇怪house loan就唔清楚
code勁底好就有會方法嚟到日本
唔洗得個想字,唔好懶懶閒
無計,而家香港越黎越惡頂,唔走唔得
我仲有隻主子要帶埋黎,果度先麻煩
果堆瘋狗症防疫流程先頭痛
日本好嚴
狗可以理解,但連養貓都少業主接受?
其實買樓唔係問題,但如果一黎就買樓嘅話真係駁到盡
香港個消費模式完全唔apply落日本到
日本人消費意欲低好多 但日本人工低 生活質素都可以好好 就算最低稅後14000hkd月薪 家賃4000蚊左右搞掂 都仲有成10000洗 係日本好夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞