係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
講返一下小弟背景先
25歳
Asso仔升degree仔
最近返緊一份full time ,我返埋聽日就last day (已辭職)

3/7準備考多次n1 (上年12月裸考n1 差12分)
今次會溫下書 希望合格
如果今次都唔合格 係咪12月考n2好啲?
諗住考埋jlpt 就考toeic (聽人講喺日本搵工有啲用)

咁如果我想去日本嗰邊工作之後R永住
係咪應該去讀語言學校 然之後佢幫我搵工?
Work visa難唔難批
已經預咗大約20萬去

如果去日本語言學校留學>work visa ,應該係咪要搵agent
想問吓大家除咗degree , jlpt , Toeic 仲有啲咩要準備帶

你唔講咩行業想搵咩工
考N1/2黎做咩
唔知點答你
你degree同上一份工做邊一行?
小弟degree 係Media and communication
搵咩工都無所謂
如果做小學老師嗰啲有冇機會
淨係想r working visa>永住
上一份工係ca 月入15000
非專業remote有offer比較難
多數聽到既case係
WH / 留學,然後係留低期間周圍搵工
依方面唔係太熟,隔離有個留學/WH post, 果度個圈子既人應該熟d
語言學校唔會幫你搵工,咁多人去語言學校主要係因為咁會比較易拎簽證(留學簽)去到日本住
去到日本再搵工會多選擇過留喺外國搵
簽證就間公司/學校會比資料你再自己拎去申請就得
冇必要搵agent,除非你真係好唔想自己搞
我wh黎日本時都只係有帶你講嗰啲,不過諗返全部都係就咁寫喺cv到冇比人要過證明
study visa 有乜用冇永住
永住都要你有條件之後再搞,你啱啱落地梗係student/working visa
唔係你想點
有咩方法可以認識日本妹
香港人過左嚟做野好一排 一句日文都唔識講 呢邊有冇香港人community?
提吓你
最好月頭先好搞
月尾搞嘅話當月嘅住民稅都要比
唔係pro rata
認真
聽你咁問法同講野方式
就算我介紹你識都唔會溝到
如果只係為識架妹而黎日本
我建議你不如踏實d
留係香港搵份好人工既工發展仲好
要識架妹使去日本咩
twitter ig已經一堆
條友都on9 呃咗咁多巴打認真答佢
電話可以好平咁喺skype 整到個temporary
但慳住民稅可以慳好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞