係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
唔駛好似你啲咁癲
你哋係daily basis 咁用自己時間操
但係leetcode係要黎搵工
嚴格黎講唔算進修
唔想煩應該都係leopalace嗰類
不過真係暫住
LEOPALACE比南亞人住
冇地方住邊有得咁揀擇
不過願聞其詳
無咩detail可談
只係見附近LEOPALACE d apartment出出入入都係d南亞人仕

不過佢地好在係有英文SUPPORT, 一站式
唔好既就係性價比好差 變相係買佢套service多過房租

weekly / monthly mansion騎牛搵馬好過
個daily challenge 其實都係一題only, 而且通常都係見過既題目,十幾分鐘內就完當做早操 最大motivation 係純粹個網有個days streak keep住唔想斷
而且a leetcode a day, unemployment away

Weekly contest就純粹當online game咁玩去升rank

其它行業要keep住考試, 感覺上好似果d先真係chur
我當時係wh去日本所以喺香港搵定sharehouse
email傾好幾時睇屋同埋話要有地址先申請到電話,所以講明開頭用住email聯絡先,之後補返電話號碼比佢
一到埗住酒店再去睇間sharehouse
睇落正正常常就直接簽
不過sharehouse都要日本住嘅緊急聯絡人
當時係fd搭fd搵到個住日本嘅fd比電話號碼我
樓主知唔知嗰邊做media咩環境?
唔熟
game programmer真係乜都唔洗,純睇經驗

當然interview會話自己有進修(睇吓GDC聽過吓d最新技術吹一兩句)
designer嗰啲通常要交portfolio應該chur啲,通常唔交得公司嘢要另外整
我好少工餘時間自己整app/service練習
不過試過有時in d 細公司要我做assignment

每個鐘都係錢, 好難捨得花咁多精神同時間整project
最憎啲公司interview要做功課 完全唔尊重人啲時間
日本仔好鍾意搞呢啲嘢
無spec/個spec超vague
新卒先同佢玩
改日本姓要先入日本藉
你住邊區?買左樓未?
買左,東京隔離県
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞