係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
呢樣外國人唔知,好多人中哂伏。前一日仲好好地有講有笑,第二日帶埋個仔女消失,人間蒸發
鬼佬有個苦主大聯盟,加拿大 法國政府出埋兒童誘拐警告
日本人都出片講呢個情況
https://youtu.be/c-iJXWb4xYY
我大把fd無考過呢d考試
係日本生活一年半載日文不知好過幾多人
好耐之前有巴打講過
移居日本係因為寧願死於天災都不甘死於人禍 好認同
同埋做人真係唔使太長命 最多咪死未驚過
係 越睇越驚
呢排京都南成日震
不過唔想返香港
第一次知 唔該巴打
有平有得考慮吓
首先要有假去住咁多日

有錢咪自己開公司拎經營簽
出高人工比自己拎高度人才一年就拎到永住啦
日本個自然環境係靚既。

但好多新科技,潮流其實己大不如前。
Fashion ,電動車,5G等等

香港競爭係大但係香港生活到既人其實都係非常之top
國際大都市,世界最好既野都有。人工又高。係樓貴。

日本就只有日本野多。

法律方面其實日本好多野好吾合理,重行緊明治個時個套。
例如単独親権。

実子誘拐誘拐、単独親権
而家日本政府好似想改,但因為律師,シェルター個d既得利益者,可能改吾到。

重有日本人個套家庭觀吾似香港咁close,家人都可以好冷たい。
https://youtu.be/HFAlp4iWp7g

https://twitter.com/fichotvincent/status/1527425995250479105?s=21&t=Xw57voBhdDEKH1B60dk_5g
由細到大都想移居日本
但冇一技之長
而家係香港做緊customer service工
過到去係咪好難搵工?建議可以搵咩工入行?
我叫哩啲做 日式先進
邊有咁易
起碼要諗business plan 啦

不過買樓再租出去應該work, 經營簽唔熟,希望有巴打分享
識幾個就咁冇見個仔幾年。。。連住係邊都吾知,但要比養育費。。吾比直扣人工。。
就算知個仔係邊到翻學,咩一接觸個仔即報警。。

幾個同事得左精神病,辞職。。冇暴力,老屈暴力。。

想大家了解多d另一面既日本,特別係家庭想法方面。。
市中心真係咁貴?成日miss 電車?
鐘意對人冇專長,聽落通常係旅遊業pattern, 加上識講英文的話, 我諗個cs experience 算少少relevant 可以一試掛(我估,不過人唔係日本搵會有hurdle, 請其它巴打advice下可以點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞