係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居)

1001 回覆
110 Like 23 Dislike
日本醫療方面點?
有考慮移居日本
其本上成年人每次睇醫生俾3成
Assume你交足健康保険
Arm arm睇條頸用左jpy 2500

小朋友就基本上唔使錢
幾年前個仔肺炎張單四十萬都free曬
普通文員仔
之前翻譯,sales都做過
而家先叫穩定左
本身年紀大但剛剛讀完part time機械工程degree準備7月考N1,做開跟地盤機械嘅engineer,想OWP走難去加拿大,但見日本好似D工種多好多所以想試下

想問下考國家IT CERT對IT白紙見工嚟講有冇用?本身有EE底睇落唔係太難。
エンベデッドシステムスペシャリスト試験
応用情報技術者試験(AP)

除左IT之外,見到indeed有唔少請畫CAD CAM CAE相關嘅工,年紀大ブランク都話可以應徵,係咪真係咁缺人
唔知點定義好景,經濟嚟講日本的確オワコン既
生活環境好啱小朋友成長,公園多,啱小朋友既設施同design多,育休又一年有薪, 樓又大d小朋友住得舒服d,之類之類
講出生率其實高過香港,不過冇積極移民政策
一齊加油做社畜
有兒童津貼已經好正(一年出幾期咁)
仲有育休,某d市會有生仔獎金
我身邊d同事輪住大肚

不過係大學冇grant 好似係
識得一個崇日既女仔想移民去日本
已經阻唔到佢
可唔可以俾d職場意見佢?

例如一個女仔在日本公司有d咩要注意
Programmer的話,國家IT CERT B Tier以下都可能有D用,A Tier以上完全唔睇
Infra的話聽講Cert有value
缺人方面,IT基本上有長期空缺,不過當然優先請有經驗既人,但空缺太多所以冇經驗但appeal得好既都會考慮
真係要睇下佢好唔好彩
只可以講呢到真係無乜女權
見過唔少次老細party時抽同事水
咩行業/公司?
職場意見的話揀工最緊要,容易睇漏既位嚟講:
- 搵工果陣,如果有得揀盡量揀平均年齡低既公司,可以有效避免老害問題
- 公司appeal自己好at home既有risk, 因為換言之融入唔到環境就做野好辛苦

另外,如果唔係專業行業入日資就first priority提升自己日文能力,無論適應環境定第日轉工都易d
我公司冇抽水問題
不過有不倫
所有異性同事都要留個心眼
不倫呢d真係standard野
無同同事搞過都唔好同人講你係日本返過工
人口咁降,我會覺得政府可以再aggressive d, 甚至津胋到又生仔到養大佢唔洗太多額外錢,都唔過份
不倫不了個人底線問題
唔做到咁d人邊會想生仔
最近開始睇不妊治療都有得claim保險 算做左野架喇
我覺得日本呢方面做得比香港好
只係有好多人根本冇興趣結婚、enjoy自己一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞