【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike
C-約會

角色:(春枝/鈴音/素心/傲雪/澍娜/Shirley)
約會地點:(滷水樂園/海水公園/海旁/公園/圖書館/商場)
等你好耐
記住唔好爛尾
傲雪海水公園
傲雪海水公園

9月25日,星期日,你約左傲雪一齊去海水公園。

你以為可以趁機會二人世界,培養一下感情啦,點知⋯⋯

去到海水公園地鐵站,先發現傲雪帶埋澍娜同香姬一齊去。

你輕輕問左傲雪一句:「我唔係淨係約左你一個人咋咩?」

傲雪:「Sorry呀,唔記得同你講,其實爸爸媽媽唔俾我同男仔單獨去海水公園嫁,所以我叫埋澍娜、香姬,佢地先批准我地一齊去咋,你應該唔會介意掛?」

你:「哈哈,我又點會介意呢?哈哈哈⋯⋯」

你有啲唔開心,不過你並無資格講啲乜野,你有啲懷疑,傲雪之前拍過兩次拖,係點樣渡過?

唔通又係搵澍娜、香姬一齊做電燈膽?

算啦,其實都唔關你事。

你地一齊去海水公園玩!

你讀過既《把妹達人》溝女天書,入面提過「吊橋理論」。

意思即係⋯⋯同心儀對象做一啲會加速心跳既活動,令對方產生對你心動既假象。

例如一齊過吊橋、或者玩機動遊戲、跑步等等。

你膽粗粗咁,就建議傲雪佢地一齊玩過山車。

由於星期日太多人,你地排隊都排左好耐。

傲雪三人,一味講啲女性化話題,例如邊隻牌子既粉底液、粉餅比較好。

你唔識,亦唔好意思插嘴,搞到自己好似碌木咁。

等等下,終於到你地,要上過山車了。

你心諗,今次仲唔俾我奸計得逞?

但係事實又點會盡如人意?

你明明無問過佢地早餐食咩。

但係你終於知道澍娜今朝食咩早餐,係沙嗲牛麵!

點解你會知?因為你地坐過山車既時候,佢嘔哂啲早餐落你身上。

係真正既沙嗲「嘔麵」。

時間返到去早上,因為你以為自己同傲雪二人世界。

所以你著左你最鍾意既戰衣,仲Gel好哂頭,準備以最美好既一面同傲雪約會。

點知你地去到玩過山車既時候,得返頭卡車同第二卡有位。

香姬拉住傲雪,坐第二卡,如果你同澍娜唔坐頭卡車,就要等下一輪。

香姬:「史進?乜你唔係好大膽既咩?唔敢坐呀?」

你唔忿氣,膽粗粗咁就拉左澍娜一齊坐車頭。

唔玩都唔知,原來玩過山車,個心會有啲痛,同埋會好想大叫。

但係,為左係傲雪面前逞英雄,一定要扮無事。

點知你千算萬算,都算唔到澍娜坐坐下過山車會嘔。

地心吸力搞到你一身都係澍娜既嘔吐物。

有陣沙嗲味、胃酸、嘔吐物既味,而且啲公仔麵仲未消化得哂。

你件戰衣咁就GG⋯⋯

*

你打算作出咩反應?
A-忍!扮大方,始終澍娜係傲雪既閨密,要俾返幾分薄臉
B-唔知俾咩反應,呆左咁,以不變應萬變
C-講粗口罵澍娜
扮大方得體,最好仲乘機講笑扮幽默
咁仆街,屌到佢跪低

終於坐完過山車,架車停低左。

澍娜:「對⋯⋯對唔住呀,呀進⋯⋯我無心嫁⋯⋯」

你:「咦?你今日食沙嗲牛麵喎。」

香姬同傲雪笑一笑。

澍娜:「係⋯⋯係呀,你快啲去廁所洗乾淨先啦。」

你故作淡定:「唔駛咁緊張喎,我有預備另一套衫褲喎。」

你拿拿聲拎返個背囊,然後去廁所換衫。

因為你預先準備左另一套衫,本身諗住同傲雪一齊玩水上遊戲之後換。

但係計劃跟唔上變化,你唯有換左佢先。

你響廁所出返黎,然後佢地問你仲有無衫換,一陣間點樣玩水上遊戲?

你個腦海⋯⋯浮現出傲雪全身濕哂,玲瓏浮凸、婀娜多姿既畫面。

傲雪:「但係你無衫換啦喎,不如唔好玩水上遊戲啦。」

澍娜:「呀進⋯⋯不如我即場買過一套衫褲俾你啦,當係賠償!」

你:「但係⋯⋯呢度成二百幾蚊一件衫喎。」

澍娜:「唔緊要啦,你開心就好。」

你地去左賣紀念品既Shop,買左一套有海水公園Logo既衫褲,四百幾蚊埋單。

澍娜打開銀包,你見到佢有幾張金牛,睇黎佢係一個小富婆。

你慶幸頭先無發火、鬧爆澍娜,否則都表現唔到你大方既一面。

而且,如果你真係發火,佢地個氣氛就會好差,成個Party都玩唔到落去。

多得澍娜送一套衫褲俾你,你過左一個好難忘既「夏水禮」。

因為傲雪玩到濕哂,底下既泳衣若隱若現,令你一飽眼福。

玩左一整日,佢地對你既好感度大幅上升。

(傲雪對你的好感度+8=50,愛情度+8=26)

(澍娜對你的好感度+10=37,愛情度+10=18)

(香姬對你的好感度+8=18,愛情度+8=8)

9月26日,星期一,全科統測既成績終於出爐。

你擠身於全班三甲,一嗚驚人!大家都話⋯⋯睇你個樣都估唔到你咁讀得書。

至於全班第一名,係傲雪,第二名就係澍娜。

你離遠都望到傲雪個樣好開心。

同第一次見佢好大對比,當時係高傲既樣,生人勿近。

但係同佢補習之後,先發現佢無想像中咁難相處。

對完卷,小息既時候,傲雪過左黎邀請你今日放學之後一齊去補習,然後食火鍋放題慶祝。

$200,你去唔去?

正評此回覆-去補習+食火鍋放題

負評此回覆-去鍛練身體
Gogogo
食完火鍋就食傲雪下火
Live
個故呢

你:「去!緊係去啦!」

(金錢-$50=$1400)

(智力+1=14)

補完習,你地去左食火鍋放題慶祝。

(金錢-$200=$1200)

你地:「乾杯!Cheers!」

你地未成年,唔飲得酒,就用汽水代酒。

雖然係火鍋放題,但傲雪似乎對甜品比較有興趣。

你見到佢猛食雪糕個樣,就覺得好幸福。唔知點解,望住心儀既對象食野,心情會莫名變好。

傲雪:「呀進?做咩停哂手咁望住我食野呢?」

你:「無⋯⋯無咁既事,食野啦!」

你地渡過左一個開心既夜晚。

(傲雪對你的好感度+2=52,愛情度+2=28)

(澍娜對你的好感度+2=39,愛情度+2=20)

9月27日,星期二。

班主任Miss Chan:「各位同學,我地學校好快就要舉行秋季旅行啦,麻煩你地交分組名單俾男班長,因為燒烤要分開六個人一個爐⋯⋯」

最後,你邀請左鏡華、春枝、傲雪、澍娜、香姬一組。

今日有PE堂。

(力量+1=11)

*

放學之後,你決定做咩?
A-幫小學生補習(+$200)
B-同傲雪、澍娜補習(智力+1)
C-鍛練身體(力量+1)
D-係校園流連
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞