【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike
智力不足
就變白痴
要補智力

你選擇左補習,去古代教育補習社報名兼上堂。

(金錢-$50=$1200)

呢個時候,你竟然見到傲雪。又會咁岩一齊補習?睇黎傲雪都好有心機讀書。因為今日唔駛返學,你都係第一次見佢著便服既樣,佢著恤衫、格仔裙,成個文青咁,而且索到爆,艷壓全場。

如果話傲雪好似公主,咁佢隔離個朋友就好似宮女,平平凡凡。

你記得佢係傲雪既同桌同學,好似叫澍娜。

但係呢個時候,有一個大隻佬入左黎,佢竟然直接坐係傲雪隔離!佢非常之大膽進取,不斷問長問短,仲想問傲雪攞聯絡方式。但係傲雪完全唔想理佢,傲雪同澍娜執野走,去課室另一邊坐。點知個大隻佬夠膽死跟住佢,傲雪坐邊,佢又坐邊!死纏爛打!

(呢個時候,你想仗義出手、拯救傲雪⋯⋯但係貿然出手既話,可能會演變成課室MMA。)
A-舉手叫傲雪佢地坐你隔離
B-冒認係傲雪男朋友,強出頭
C-咩都唔做,等睇戲,食花生
D-Call馬,出去課室搵教職員幫手阻止大隻佬
練咁多嘢,而家唔用等幾時
起碼上返10先
依家有幾多力量
7,唔夠大隻佬做
C/D穩陣啲喎
大隻仔撚有腦咩
智取啦
加速
出文未呀?

呢個時候,你決定起身去霸一個三人座位,之後你再舉手叫傲雪佢地坐你隔離。

你:「傲雪,過黎坐丫?」

傲雪同澍娜望左你一眼,猶豫左一下,之後就坐左埋黎。

你同澍娜坐係傲雪隔離,封住左條路,唔俾大隻仔埋身。

點知大隻仔當住全班講:「傲雪小姐?你個名真係好好聽呀,好襯你個樣。我會記住你嫁,我叫呀Rock,請你都要記住我!」

你同呀Rock對視左一眼,雖然你知道自己唔夠佢打,但係Rock都知難而退,求其搵左個空位就座。

然後,傲雪竟然對你微笑,再講:「你係我地4C班既施進?」

你:「係史⋯⋯史進先岩呀。」

傲雪:「點都好啦,多謝你幫我解圍呀,不過你下次唔好咁大聲爆我個名。」

你:「咁⋯⋯咁我應該點稱呼你呀?」

傲雪:「K同學。」

你:「但係⋯⋯你好似姓陳架喎,K係咩意思呢?」

傲雪:「求其啦,《K同學》係my little airport既一首歌。」

你:「哦⋯⋯原來係咁,等我放學去聽下先。」

雖然傲雪平時好似好高傲冷漠,但事實上⋯⋯都唔算難相處。

*

(補完習,智力+1=5)

(你仲話大隻仔可能會跟住佢地,所以打蛇隨棍上,送左傲雪同澍娜返屋企,佢地一樣都係住果茶嶺。)

(因為你既「救命之恩」,傲雪對你的好感度+8=25,愛情度+2=2)

(澍娜對你的好感度+2=20,愛情度+1=1)

9月13日,星期二。

朝早返學,入課室既時候,傲雪竟然主動同你Say Hi,你開心左好耐。

(傲雪對你的好感度+1=26,愛情度+1=3)

今日又有PE堂。

(你同鏡華好積極咁鍛練,力量+1=8)

(鏡華對你的好感度+2=22,愛情度+1=1)

放學,你決定做咩?
A-在校園流連(可能邂逅新/舊角色或觸發事件)
B-鍛練(加1力量)
C-補習(消耗$50,加1智力)
D-去商場購物
diu, live 左

樓主加油,好好睇
邊度好睇?其實我亂寫
但我又覺得好似玩緊心跳回憶咁
幾得意
鏡華有愛情度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞