【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike
???
文呢
睇到live咗
幾日都無文
最近比較忙過兩日再寫
等你呀巴打
加油
加油呀

你:「傲雪呀,不如我地去海旁行下呀?」

傲雪:「好呀,橫掂測驗之後,我都想輕鬆一下,吹下海風。」

轉眼之間,你地已經去到海旁。

傲雪:「呀進,你覺得⋯⋯你今次測驗考成點呀?」

你自信滿滿咁講:「我覺得幾好呀,可能會考到全班第一。」

傲雪:「死啦,我覺得自己考得好差呀,尤其係數學份卷,好多題都唔識呀!」

你嘗試安慰傲雪:「唔緊要啦,都過左去啦。」

傲雪:「但係我係學校既成績一向都唔錯,我唔想今次會令爸爸媽媽失望呀。」

你:「我相信你一定會考得好好,因為你好勤力去補習,甚至連我都見到你既努力。」

傲雪:「多謝你,以後要多啲同我一齊補習呀!」

你:「好呀!」

(傲雪對你的好感度+4=42,愛情度+4=18)

你地一邊吹海風,一邊聊天,最後仲送左傲雪歸家。

漫長既一日就咁過去。

*

9月24日,星期六,你想做咩?
A-到酒吧訓練魅力(減$200,+1魅力)
B-打工賺錢(紮鐵,金錢+1000)
C-打工賺錢(KFG,金錢+300)
D-Date,約會

角色:(春枝/鈴音/素心/傲雪/澍娜/Shirley)
約會地點:(滷水樂園/海水公園/海旁/公園/圖書館/商場)
樓主回來了
好似未試過去酒吧
要賺錢,跟住一個禮拜補足五日習
push
對唔住大家,呢排忙到喊出黎
而且又要睇醫生,做唔到一日一更
俾啲時間我
加油
叫得模擬器嘅故都係爛尾的
#前文提要

你叫史進,係寄居於姨媽屋企既一個孤兒仔,居住於香城官溏區一帶。

今年十六歲,留過一次班,由於原本既學校逼你再次留班,所以你就毅然轉校。

你去左樂道中學讀4C班,識左春枝、傲雪等人。

由於你既零用錢唔多,你走左去做兩份兼職(KFG同紮鐵)。

其實你都幾鍾意KFG既女同事Shirley,不過佢似乎唔想同你拍拖住。

另外,你誤打誤撞地識左班上既女神—傲雪,你同好多男仔一樣,想將佢私有化⋯⋯

但係兩女之間,你暫時都仲未取捨到。

你應該何去何從呢?

9月24日,星期六,你去左打工(紮鐵)。

你事先準備左綠卡,平安開工。

唔做都唔知,原來紮鐵比想像中辛苦,一千蚊入面,全部都係血汗錢。

放Lunch既時候,你地輪流「開圍」,去食蒸魚飯。

你有個呀叔同事同你一齊食,佢叫嘉偉。

佢問你:「喂,新仔,睇你個樣咁嫩口,做咩咁睇唔開,過黎紮鐵呀?」

你:「多錢嘛,嘉偉哥。」

佢:「屌,哥前哥後三分險,叫我偉仔得啦。你讀中幾呀?靚仔。」

你:「中四!」

偉仔:「你係咪有好多好可愛既女同學?」

你諗起傲雪,就竊竊私笑咁講:「係嫁!」

偉仔:「唉,你要好好珍惜呀,年紀大左就好難識女仔嫁啦,尤其係做我呢行。」

你:「放心啦,我會俾心機追女仔。」

*

雖然辛苦,但係一日好快就過去。

金錢+$1000=$2150

9月25日,星期日,你打算做咩?
A-打工賺錢(KFG)
B-返教會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞